Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

DNA:n mittava voitonjako mahdollistaa jälleen ison osingon PHP:n omistajille

Perusosakas sai lahtelaisesta ”säästöpossusta” viime keväänä 360 euroa miinus verot. Voisiko tänä keväänä herua jopa enemmän?

DNA on vuokralla PHP:n talossa Lahden Harjukadulla. Kuva: Pirjo Kamppila

Sijoitusyhtiö PHP Holdingilta voi odottaa varsin hyvää osinkoa myös keväällä 2019.

Odotus perustuu siihen, että lahtelaisyhtiön suurin omaisuus, lähes 26 prosentin omistusosuus teleyhtiö DNA:sta, tuottaa hyvin.

DNA kertoi viime viikon perjantaina, että yhtiön liikevaihto ja liikevoitto nousivat vuonna 2018 uusiin ennätyksiin. Yhtiön hallitus julkisti osinkoehdotuksensa, jossa perusosinko ja lisäosinko ovat yhteensä 1,10 euroa osaketta kohti.

DNA:n lupaama osinko on yhtä suuri kuin vuosi sitten. Se tuottaa PHP Holdingille yhteensä lähes 38 miljoonaa euroa. Osingosta päättää maaliskuun lopulla DNA:n yhtiökokous, ja osinko maksetaan 10. huhtikuuta.

– Jos osinkoesitystä vertaa DNA:n viralliseen osingonjakopolitiikkaan, yhtiö aikoo jakaa osinkoa selvästi yli sen. Olemme tietenkin erittäin tyytyväisiä, sanoo PHP Holdingin toimitusjohtaja Ari Turunen.

Nettovarallisuus ja verotus määrittävät voitonjakoa

DNA:n maksama osinko mahdollistaa osingon, jonka PHP Holding jatkaa omistajilleen.

Sitä ennen tarvitaan tietysti joitakin päätöksiä. Tilinpäätöksen valmistuttua PHP:n hallitus tekee osinkoesityksen yhtiökokoukselle.

Osingon määrästä ja maksuajankohdasta päättää yhtiökokous näillä näkymin huhtikuussa. Aiempina vuosina osinko on maksettu toukokuun loppuun mennessä.

Olemme tietenkin erittäin tyytyväisiä. PHP Holdingin toimitusjohtaja Ari Turunen DNA:n osinkoesityksestä

Viime keväänä PHP Holding maksoi osinkoa ennätysmäiset 180 euroa osaketta kohti, joka tarkoitti kaksi osaketta omistavalle perusosakkaalle 360 euroa vähennettynä verolla.

Toimitusjohtaja Ari Turusen mukaan PHP:n tarkoitus on jatkaa valitulla tiellä eli maksaa osinkoa pienellä (7,5 prosenttia) verolla niin paljon kuin mahdollista.

Osingonjaon ylärajan määrää osaltaan nettovarallisuuslaskelma.

Verottajan verkkosivulta selviää, että nettovarallisuuteen eli osakkeen matemaattiseen arvoon lasketaan mukaan yrityksen varat, joista vähennetään velat.

DNA:n osakkeiden hinta määräytyy julkisessa kaupankäynnissä Helsingin arvopaperipörssissä. Keväällä 2018 nettovarallisuutta laskettaessa katsottiin, mikä oli DNA:n osakkeen kurssi vuoden 2017 lopussa. Osakkeen hinta oli noussut noin puolella edellisvuodesta, 15,65 euroon, mikä lisäsi PHP:n omaisuuden nettoarvoa ja samalla yhtiön mahdollisuutta jakaa omistajilleen osinkoa alhaisella verolla.

Varoihin voi laskea mukaan 70 prosenttia pörssinoteeratujen yhtiöiden osakkeiden kursseista tilinpäätöshetkellä, joka yleensä on vuodenvaihde.

Kuva: Anssi Hietamaa

DNA:n osakkeen kurssinousu antaisi tilaa korottaa PHP:n osinkoa

Laki sallii PHP Holdingin kaltaisen listaamattoman yhtiön jakaa omistajilleen osinkona alhaisella verolla enintään kahdeksan prosenttia nettovarallisuudestaan (matemaattisesta arvostaan). Alhainen veroprosentti (7,5 prosenttia) syntyy siten, että tällaisesta osingosta 75 prosenttia on verovapaata ja lopusta 25 prosentista maksetaan 30 prosentin pääomatulovero.

DNA:n osakkeen päätöskurssi vuoden 2018 lopussa oli 17,08 euroa, mikä osaltaan mahdollistaa avokätisen osingonjaon jatkumista, jopa pientä lisääntymistä.

PHP Holdingin omistamat, pörssiarvoltaan noin 550 miljoonan euron DNA-osakkeet tuovat lahtelaisyhtiön vuoden 2018 nettovarallisuuslaskelmaan 412 miljoonaa euroa (70 prosenttia 17,06 eurosta kerrottuna osakemäärällä, 34,5 miljoonaa). Kahdeksan prosenttia 412 miljoonasta on noin 33 miljoonaa euroa, joka on 163 euroa osaketta kohti. Osinkosumma voi nousta tätä suuremmaksi. Muutakin omaisuutta näet on.

Kuva: Anssi Hietamaa

Rahavirta länsirannikolta tukee PHP:n osingonjakoa

Toinen iso omistus on Rival XVIII Invest Ky -rahasto, jolle PHP siirsi taannoin noin neljäsosan teleyhtiö Findan osakkeista. Finda on "länsisuomalaisten PHP", alkujaan lankapuhelinyhtiö, nykyään sijoitusyhtiö, joka 28 prosentin osuudella on DNA:n suurin omistaja.

Finda saa huhtikuussa osinkoa DNA:sta 41 miljoonaa euroa, josta siis noin 10 miljoonaa "kuuluu" PHP:lle.

Lisäksi Finda myi viime keväänä DNA:n osakkeita 130 miljoonalla eurolla jääden kuitenkin suurimmaksi omistajaksi. Myyntirahoista alle puolet jaettiin viime kesäkuussa osinkona, joten Lahteen voidaan yhä odottaa kohtalaisen runsasta rahavirtaa lännestä.

Arvokas on myös kiinteistö vuokratuottoineen Harjukadun ja Rauhankadun kulmassa Lahdessa. Pörssisalkkukin tuottaa, joten osinkosumma voi nousta viime kevään tasolle 36 miljoonaan euroon, mahdollisesti ylikin.

PHP Holdingilla on noin 40 000 omistajaa. Pääosa asuu Päijät-Hämeessä, mutta suurin omistaja on helsinkiläinen, Aurejärven ryhmään kuuluva Rival-rahasto.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi