Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Ikä ja maalla asuminen suojaavat rahaan liittyvältä häpeältä, kertoo kyselytutkimus

Raha-asioihin liittyvää häpeää kokevat vähiten yli 60-vuotiaat ja maaseudulla asuvat, kertoo Santander Consumer Finance -rahoitusyhtiön teettämä kyselytutkimus. Yli 60-vuotiaista vain 6 prosenttia tuntee rahaan liittyvää häpeää, kun alle 30-vuotiaissa aikuisissa osuus on kolminkertainen.

Maaseudulla asuvista vain 4 prosenttia kokee häpeää raha-asioista. Erikoisen pientä lukua selittää liiketoimintajohtaja Lauri Timgrenin mukaan tässäkin todennäköisesti ikä.

– Ikäryhmien välillä on kohtuullisen suuria eroja, ja maaseudulla asuvien pieni prosentti häpeän tuntemisessa luultavasti heijastaa maaseudun ikäjakaumaa, hän sanoo STT:lle.

Yleensä häpeää tunnetaan, koska rahaa on liian vähän. Kuitenkin myös hyvää taloudellista tilannetta voidaan hävetä varsinkin, jos tutuilla on pulaa rahasta.

Alle 2 250 euroa kuukaudessa ansaitsevista vastaajista 18 prosenttia koki häpeää rahoistaan. Enemmän tienaavista rahatilannettaan häpesi noin puolet pienempi joukko.

Yleisimmät rahaan liittyvät huolenaiheet ovat monelle vanhoja, ikäviä tuttuja: yllättävät menot ja pienet tulot huolestuttivat yli 40 prosenttia vastaajista. Myös asumiskustannukset ja arjen elintason ylläpitäminen huolettivat noin joka kolmatta.

YouGovin kuluttajapaneelissaan toteuttamaan verkkokyselyyn vastasi 1 023 ihmistä viime lokakuun lopulla. Kokonaistuloksissa luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi