Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Pahin näivetys on ohi Lahden keskustassa – liiketiloihin avataan nyt kahviloita ja ravintoloita

Kahvila- ja ravintolabuumi on vihdoin rantautunut myös Lahden ydinkeskustaan. Vuokrataso Lahdessa on paljon edullisempi kuin muissa isoissa kaupungeissa. Katujen varsilla vuokrat ovat selkeästi alempia kuin kauppakeskuksissa, mikä on yksi selitys kivijalkaliiketilojen täyttymiseen.

Konnichiwa-ravintola toi viime syksynä eloa Aleksanterikadun liiketilaan, joka ehti olla vuosikausia tyhjillään Info-kirjakaupan lopettamisen jälkeen. Kuva: Katja Luoma

Lahden keskustaa vaivannut näivettymisilmiö on heikkenemässä. Tyhjien liiketilojen määrä on vähentynyt selvästi: vuosi sitten tyhjillään oli lähes 25 000 neliötä, nyt enää 20 900 neliötä. Uusia tulokkaita keskustassa ovat monet kahvilat ja ravintolat.

– Isojen kaupunkien kahvila- ja ravintolabuumi on nyt selkeästi rantautunut myös Lahteen, kommentoi arviointiasiantuntija Mikko Helenius.

Laurell avasi toisen kahvilan Aleksille. Tämä Lilla Laurell on torin laidalla. Kuva: Mirja Hussain

Ydinkeskustaan ovat viime aikoina tulleet muun muassa ravintolat Popot, Olavi, Coppa, Konnichiwa, urheilubaari Elmo ja kahvila Espresso House sekä Laurellin kahvila. Ja lisää tulee: helmikuun alussa avaa ovensa uusi ravintola entisen Little Italyn tilalle Lanun aukiolle. Entisen Dublin Irish Pubin tilalle tulee puolestaan Rockbistro Bar Loosister.

Toisaalta hiljattain lopettaneita ravintoloitakin on, esimerkiksi Seiväs ja Martina.

Isompia tiloja vielä paljon tarjolla

Heleniuksen Arviointitoimisto tekee säännöllisesti vajaakäyttötutkimuksia liike-, toimisto-, teollisuus- ja varastotiloista. Tuoreet luvut ovat seitsemännestä alueellisesta tutkimuksesta.

– Keskustan pienet liiketilat ovat täyttyneet, ja toimintaa on tullut vuosia tyhjinä seisseisiin tiloihin. Isompia tiloja on sen sijaan yhä tarjolla runsaasti.

Espresso House avasi Lahdessa viime keväänä. Kuva: Mirja Hussain

Heleniuksella on yli 30 vuoden kokemus alalta. Hän painottaa, että liiketilojen omistajilla on suuri rooli tilojen täyttymisessä.

– Aktiivinen tilan kehittäjä löytää helpommin vuokralaisen kuin se, joka ei tee tilalle mitään. Omistajan aktiivisuus vaikuttaa myös saatavan vuokran määrään myönteisesti.

Vuokrataso laskenut

Vaikka tyhjät tilat ovat keskustassa vähentyneet, vuokrataso on jatkanut laskuaan.

– Vuokrataso on täällä olennaisesti alhaisempi kuin muissa isoissa kaupungeissa. Aina markkinavuokra ei kata edes liiketilan hoitovastiketta. On tapauksia, joissa taloyhtiön osakkeenomistajat ovat joutuneet kollektiivisesti vastaamaan liiketilojen isoistakin erääntyneistä hoitovastikkeista.

Kuva: Anssi Hietamaa

Helenius toivoo, että keskustan liiketilojen piristynyt kysyntä ei johda siihen, että vuokria aletaan nostaa.

– Vuokrien korotukset voisivat pahimmillaan rampauttaa hyvin alkaneen kehityksen.

Lue myös: Lahteen avataan helmikuussa uusi kuntosali
 

Katujen varsilla vuokrataso on selkeästi alhaisempi kuin kauppakeskuksissa. Tämä on yksi selitys kivijalkaliiketilojen täyttymiseen ja kauppakeskusten tilojen tyhjenemiseen. Tällä hetkellä esimerkiksi Triossa ja Sykkeessä on useita tiloja vailla vuokralaista.

Pysäköintipaikkoja on tarpeeksi

Keskustan pysäköintipaikoista ja -maksuista käydään välillä kiihkeätä keskustelua, koska ilmaiset pysäköintipaikat vievät ihmisiä ostoksille automarketteihin. Heleniuksen toimisto on laskenut myös pysäköintipaikkojen määriä kaupunkien keskustoissa.

Ravintola Coppa avasi Aleksille tilaan, josta Rosso oli lopettanut. Kuva: Mervi Pasanen

– Lahden keskustassa pysäköintipaikkoja on nyt hyvin, eikä välittömän (liikkeen edessä olevan) pysäköintipaikan rooli ole niin iso kuin oletetaan. Mitä enemmän ihmiset liikkuvat, sen helpommin he asioivat pysäköintilaitoksissa, joita monissa suurissa kaupungeissa on tosin rakennettu vuosia aiemmin kuin Lahdessa.

Lahden lasitehtaan tiloihinkin löytynyt vuokralaisia

Keskustan toimistotiloja on vapaana vähemmän kuin vuosi sitten. Niemessä toimistotilaa on vapaana aiempaa enemmän, koska Lahden ammattikorkeakoulu muutti Iskucenteriin. Askon alueella tilanne on pysynyt ennallaan.

Kuva: Leila Taunila

Teollisuus- ja varastotilojen vuokrauksessakin on nähtävissä valon pilkettä. Neljä vuotta sitten näitä tiloja oli vapaana ennätyspaljon, lähes kahdeksan prosenttia. Nyt luku on enää 4,9 prosenttia.

– Erityisen ilahduttavaa on lopetetun Lahden lasitehtaan tilojen täyttyminen vuosien tyhjillään olon jälkeen, Helenius sanoo.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi