Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Ennuste: asuntojen hintanotkahdus ohi Lahdessa tänä vuonna

Kaupungistuminen repii asuntomarkkinoita ja vuokra-asumisen suosio kasvaa.

Ennusteen mukaan vuokrat nousevat Lahdessa tänä vuonna 2,2 prosenttia. Kuva: Sami Lettojärvi

Asuntojen hinnat nousevat Lahdessa tänä vuonna kaksi prosenttia, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT. Nousu on koko maata nopeampaa, mutta toisaalta viime vuonna Lahden hinnat laskivat.

Ennusteen mukaan vuokrat nousevat vielä enemmän, eli 2,2 prosenttia.

Lahden vanhojen kerrostaloneliöitten edestakaiset hintaliikkeet eivät hämmästytä Asunto Toimarin kiinteistönvälittäjä Toini-Maria Uhlbäckia.

– Hinnat ovat olleet loivassa aaltoliikkeessä ainakin 10 vuotta, suuntaan ja toiseen.

Hän ennustaa saman liikkeen jatkuvan. Uutta virettä tuo Lahden kasvanut merkitys opiskelijakaupunkina.  

Polttavin ongelma kaupankäynnissä ovat tällä hetkellä lähiötaloihin tulevat suuret remontit. Niiden hinnat uhkaavat karata niin korkeiksi, etteivät pankit suostu antamaan lainaa, koska vakuusarvot eivät riitä. Epäselvä tilanne hyydyttää ostajienkin kiinnostuksen.

Jos remontoidaan yhtaikaa niin julkisivu kuin lämpö, sähkö, vesi ja ilmastointi, hinta voi nousta tuhanteen euroon neliöltä. Pelkkä käyttövesi ja viemäri on luokkaa 600 euroa neliötä.

Lainan osuus voi silloin nousta korkeammaksi kuin myyntihinta.

– Hyvä että remontoidaan, mutta remontit olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin ja tasaisemmin.

"Suomessa kaupungistuminen koskee muutamaa suurinta kaupunkia"

Koko maassa on yhä nähtävissä tuttu ilmiö, eli alueelliset erot asuntomarkkinoilla kasvavat. Asuntojen hinnat nousevat nopeimmin, yli kolme prosenttia, pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Muissa suurimmissa kaupungeissa nousu jää kahteen prosenttiin tai sen alle, ja nollakasvua tai laskuakin on paikoin nähtävissä.

– Suomessa kaupungistuminen koskee muutamaa suurinta kaupunkia. Näistäkin vain pääkaupunkiseutu ja Tampere ovat voimakkaimman kaupungistumisen kohteina.

Niissä halutaan asumaan keskusta-alueille, vaikka työpaikka sijaitsisi keskustan ulkopuolella, kertoo PTT:n ekonomisti Lauri Vuori.

Uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna ennätysmäärä, mikä PTT:n mukaan tasaa hintojen ja vuokrien kehitystä kasvukeskuksissa. Vuori toivoo, että rakentaminen pysyisi yhä vilkkaana eikä siihen ainakaan tulisi äkkipysähdystä.

Vuokra-asuntojen tarjonta kasvanut

Voimakas uudisrakentaminen on kasvattanut myös vuokra-asuntojen tarjontaa, mikä hillitsee vapaarahoitteisten vuokrien nousua kasvavissa kaupungeissa.

Erot vuokrien kehityksessä kaupunkien välillä ovat pienemmät kuin erot asuntojen hintojen kehityksessä.

Vapaarahoitteisten vuokrien ennustetaan tänä vuonna nousevan 1,8 prosenttia, kun viime vuonna nousua oli hiukan vähemmän.

ARA-vuokrat nousivat viime vuonna ennakkotietojen mukaan 1,2 prosenttia. Tänä vuonna niiden ennustetaan nousevan 1,4 prosenttia.

PTT:n asuntomarkkinaennusteen erikoisteemana on tänä vuonna vuokra-asumisen yleistyminen. Vuoren mukaan taustalla on useiden tekijöiden yhteisvaikutusta: vuokra-asuntojen tarjonta on monipuolistunut, asumistoiveet ovat muuttuneet ja taloudelliset syyt ohjaavat vuokra-asumiseen kasvukeskuksissa.

– Vuokra-asuminen tuo enemmän vapautta ja joustoa. Lisäksi asuntosijoittamisen suosion kasvu on tuonut markkinoille lisää erilaisia vuokranantajia. Suurten kaupunkien keskustoissa asuminen on monelle mahdollista vain vuokralla.

Juttua päivitetty 10.1. klo 21.09 Toini-Maria Uhlbäckin kommenteilla.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi