Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Takuusäätiö voi auttaa entistä harvempaa, koska velkaa on liikaa

Autokauppaan liittyy usein jokin rahoituspaketti, joka tarkoittaa kulutusluottoa. Kuva: Pirjo Kamppila

Velkakierteen voi pysäyttää monella tavalla. Lainan antajien kanssa voi neuvotella uudesta maksuohjelmasta, kuten lyhennysvapaista jaksoista. Kunnat ja seurakunnat antavat velkaneuvontaa.

Kunnat voivat myös vapaaehtoisesti tarjota asukkailleen niin sanottua sosiaalista luottoa. Se on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille kuntalaisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada kohtuuehtoista lainaa pankista.

Sosiaalista luottoa myöntää Suomessa noin 30 kuntaa, esimerkiksi Lahti, Kuopio ja Jyväskylä. Lainasumma on yleensä korkeintaan 10 000 euroa.

Myöntämisen edellytyksenä on, että luoton saaja kykenee maksamaan lyhennykset ja korot. Jos hakija on niin pienituloinen, että saa säännöllisesti toimeentulotukea, ei hänelle yleensä voida myöntää sosiaalista luottoa. Jos hakija on velkaantunut, voidaan luotto myöntää vain, jos aiemmat velat saadaan järjestettyä.

Saneeraus tai ulosotto

Takuusäätiö voi nimensä mukaan taata uuden, kohtuukorkoisen pankkilainan, jolla aiemmat kalliit lainat maksetaan pois. Tämä järjestely on kuitenkin mahdollinen yhä harvemmalle, sillä velat ovat usein karanneet liian suuriksi.

Säätiö voi taata korkeintaan 34 000 euron lainan. Tänä vuonna takauksen saa vain alle viidesosa hakijoista, kun aiemmin takaus onnistui joka toiselle, kertoo säätiö.

Ulosotto pysäyttää velkakierteen.

Velkasaneeraus on tuomioistuimen vahvistama menettely, jossa osa veloista annetaan anteeksi ja lopuille sovitaan kohtuullinen, vuosia kestävä maksuohjelma. Luotonantajien on hyväksyttävä menettely.

Ulosotto kuulostaa rankalta tilanteelta. Ulosoton etuna kuitenkin on, että se pysäyttää velkakierteen. Kaikki ylimääräinen raha tilillä menee ulosottoon. Ulosotto perustuu tuomioistuimen päätökseen ja on arkea yli 500 000 velalliselle tänä vuonna, arvioi Valtakunnanvoudinvirasto. Määrät ja perittävät summat kasvavat viime vuodesta.

Jos lainojen maksaminen ei onnistu mitenkään, seurauksena on maksuhäiriö. Lisälainan annon pitäisi silloin loppua, mutta käytännössä sekään ei pysäytä kaikkia luotontarjoajia.

Lopullinen ratkaisu on velkojen vanhentuminen yleensä 15 vuodessa, mutta viimeistään 25 vuoden kuluttua.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi