Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Sarjaostaja Jouni Lievonen laajensi teräksistä yritysryhmäänsä – myyjänä neljännen polven yrittäjä

Entistä useampi yritys löytää jatkajan. Lahtelainen yritysvälittäjä varautui kasvuun laajentumalla tänä vuonna kolmeen uuteen kaupunkiin.

Jouni Lievonen (toinen vasemmalta) osti Tapani Ahoselta ja Tero Nummelta (oik.) Stemetin ja JVS-Steelin, jonka peittausyksikköä tässä esittelee työhaalarissaan Eero Viitala. Kuva: Anssi Hietamaa

Lahtelainen Jouni Lievonen on jälleen laajentanut liiketoimintaansa yrityskaupalla. Itse asiassa ostettuja yrityksiä oli kaksi.

Lievosen pääyritys, ruostumattomia teräskalusteita Järvenpäässä ja Hollolassa valmistava Kavika osti lokakuun lopussa lahtelaisen Stemetin osakekannan ja sai samalla tämän tytäryhtiön JVS-Steelin.

– Stemetin osto vahvistaa teräksen käsittelyn osaamista ja laajentaa tuotevalikoimaa korjausrakentamiseen ja rakennekosteuden vaurioiden korjaamiseen. JVS-Steel puolestaan laajentaa ruostumattoman teräksen käsittelyn palvelua peittaamiseen, mikä on lisäresurssi tulevien vuosien miljoonatoimituksissa, Jouni Lievonen kertoo.

Tuotantokykyä pitää saada lisää, sillä Kavika on viime aikoina saanut suuria tilauksia muun muassa laivatelakoilta Saksasta.

"Markkinatilanne on parantunut"

Nousukausi ja alhainen korkotaso tasoittavat tietä yritysten omistajanvaihdoksille.

– Markkinatilanne on tänä vuonna jonkin verran parantunut, ja yrityskaupat ovat lisääntyneet. Kasvu näyttää jatkuvan myös ensi vuonna, kertoo toimitusjohtaja Erkki Soppela lahtelaisesta Advance Teamista, joka on tänä vuonna ollut välittäjänä noin 40 yrityskaupassa eri puolilla maata.

Määrä on noin kaksinkertaistunut viime vuodesta, mutta osansa kasvussa on yrityksen omalla laajentumisella: tänä vuonna on avattu uudet toimistot Tampereella, Kuopiossa ja Turussa.

Äskettäin Advance Team kertoi asiakasmääränsä nousseen tuhanteen, kun lahtelaisen M&P Painon myynti Teroprintille toteutui.

Se oli yksi tämän vuoden runsaasta 2 000 yrityskaupasta Suomessa. Julkisesti myynnissä on noin 1 500 yritystä.

Yhä useampi löytää jatkajan

Suomessa on vuoden 2015 jälkeen tehty yrityskauppoja ennätystahtiin.

Tarkkoja lukuja ei ole kenelläkään, mutta yrityskauppoja rahoittavan Finnveran ja Suomen Yritysvälittäjien Liiton mukaan kasvu on ollut noin 10 prosenttia vuodessa. Vuosittain vaihtuu omistus arviolta 2 000 – 3 000 yrityksessä.

Tuoretta tietoa tarjoaa syksyllä valmistunut omistajanvaihdosbarometri, jonka toteutti Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Barometrin mukaan 55 vuotta täyttäneistä yrittäjistä lähes puolet (46 prosenttia) arvioi myyvänsä yrityksensä ulkopuolisille, joka neljäs arveli jatkan löytyvän perhepiiristä ja runsas viidennes ennakoi yrityksen toiminnan päättyvän.

Myönteistä vuoden 2015 kyselyyn verrattuna oli se, että aiempaa useampi uskoi nyt yrityksensä myyntiin ja aiempaa harvempi arvioi yritystoiminnan päättyvän.

Omistajanvaihdosten kasvusta kertoi viime vuonna myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kysely. Sen mukaan kaikista yrityksistä noin seitsemän prosenttia oli ollut osallisena yrityskaupassa tai -fuusiossa edeltävien 12 kuukauden aikana. Edellisvuonna tehdyssä kyselyssä vastaava luku oli neljä prosenttia.

Omistajanvaihdoksen suurimmiksi haasteiksi koetaan myyjien korkea hintapyyntö ja yrityksen arvonmääritys.

Stemetin omistajanvaihdos ei vaikuta henkilöstöön

Yrityskauppavälittäjä, yrittäjä Erkki Soppelalla on ollut vilkas vuosi. Aiemmin Lahdessa ja Helsingissä toiminut Advance Team on tänä vuonna avannut toimistot Tampereella, Kuopioon ja Turkuun. Kuva: Katja Luoma

Myyjä ja ostaja voivat kohdata monella tavalla. Stemetin tapauksessa ensikontaktin välitti tilintarkastaja.

Yrityskaupat eivät ole Lievoselle mitään uutta. Hän myi aiemman yritysomistuksensa ostaakseen Kavikan runsaat kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen yritysostojen kautta mukaan ovat tulleet Hollolan Kailin ja Malmi-Steel Helsingistä.

Oli tärkeä löytää samanhenkinen jatkaja. Hyvä työhenki on tärkeä tekijä yrityksen menestymisessä. Stemetin aiempi pääomistaja Tapani Ahonen

Nyt Nastolassa ostetuissa yrityksissä on yhteensä noin 20 työntekijää. Omistajanvaihdos ei vaikuta henkilöstön määrään.

Kauppojen jälkeen Lievosen yritykset työllistävät suoraan runsaat sata henkeä ja lisäksi useita alihankintayrityksissä, muun muassa metallintyöstön ja taloushallinnon töissä. Toukokuussa päättyvän tilikauden liikevaihto nousee 13 miljoonaan euroon.

Hyvä työhenki on tärkeä

Stemetin aiempi pääomistaja Tapani Ahonen kertoo jäävänsä joulukuun lopussa "iloisena ja onnellisena" sivuun, kun taas merkittävänä vähemmistöomistajana ollut Tero Nummi jatkaa yrityksessä työnjohtajana.

– Oli tärkeä löytää samanhenkinen jatkaja, jotta yritys jatkuu ja työpaikat säilyvät. Hyvä työhenki on tärkeä tekijä yrityksen menestymisessä, sanoo pian 66 vuotta täyttävä Ahonen takanaan reippaat 40 aktiivivuotta yrityselämässä. Jatkajan löytymistä helpotti se, että Ahonen ja Nummi myivät velattoman, menestyvän yritystoiminnan.

Yrittäjyys on edennyt Ahosen suvussa jo viidenteen polveen, kun pojalla on muovialan yritys Asikkalassa.

Teräs kiertää uuteen käyttöön

Järvenpääläinen Kavika suunnittelee ja valmistaa ruostumattomasta teräksestä mittatilauskalusteita muun muassa matkustaja-alusten keittiöihin sekä sairaaloilla ja puhdastiloihin.

Stemetin tuotteita ovat vesikatot, portaikot, sadekatokset, leikkipuistojen ja piha-alueiden väliaidat, koulujen ja uimahallien ulko- ja väliovet sekä julkitiloihin teräsrunkoiset lasiseinät ja väliovet. Yrityksen alaa on myös vesilaitosten harmaa- ja puhdasvesien käsittely.

JVS-Steelin vahvuuksiin kuuluu peittaus eli ruostumattoman ja haponkestävän teräksen jälkikäsittely niin ohutlevy- kuin putkituotteissa.

Kavika uskoo kiertotalouteen.

– Ruostumattoman teräksen käyttö kasvaa nopeammin kuin muiden teräslaatujen, sillä ruostumaton on sataprosenttisesti kierrätettävää. Tuotteemme valmistetaan Suomessa, tähdentää Jouni Lievonen.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi