Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Moni piensijoittaja kevensi salkkua - yhtä supersuosittua osinkopaperia ostettiin marraskuussa hurjasti Lahden seudullakin

Asiantuntija arvelee, että "kasvuun luottavien optimistien rintama rakoilee".

Maailman pörssit ovat heilahdelleet pitkin syksyä. Kurssivaihtelut ovat jatkuneet joulukuussa, ja New Yorkin pörssin keskeinen indeksi Dow Jones aleni tiistaina 800 pistettä. Kuva: Spencer Platt

Pörssikaupan arvo supistui marraskuussa, ja moni sijoittaja kevensi salkkuaan.

Yksi tuttu osake nousi kuitenkin ällistyttävään suosioon.

– Nordean osake edusti jopa marraskuussa jopa 80:aa prosenttia kaikista yksityissijoittajien ostoista. Usein ei markkinoilla saa tällaista ostoryntäystä todistaa. Samalla Nordea oli päättyneen kuukauden selvästi vaihdetuin osake suomalaisten yksityissijoittajien salkuissa, kertoi Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Hänen mukaansa marraskuussa vuosi sitten nähtiin jo startti kevään osinkokauteen. Tänä vuonna samaa ei ole nähtävissä laajalla rintamalla, mutta Nordeaan kohdistuva ostoinnostus viestii osin sitä, että yhä useampi yksityissijoittaja panostaa tällä hetkellä osinkotuottoon ja jättää kurssinousun tavoittelun sivurooliin.

Usein ei markkinoilla saa tällaista ostoryntäystä todistaa. Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen

Nordea-ostot ylittivät myynnit marraskuussa peräti 94 miljoonalla eurolla, ilmenee Nordnetin keräämästä kaupankäyntitilastosta.

Kakkonen Outokumpu pääsi runsaaseen seitsemään miljoonaan ja kolmonen Huhtamäki vajaaseen neljään miljoonaan euroon.

Nordea suosituin Lahden seudullakin

Lahden seudun alueelliset tiedot vahvistavat, että Nordea oli ostetuin osake nettomääräisesti euroissa mitattuna myös Päijät-Hämeessä.

Kakkosena UPM ja kolmantena Nokian Renkaat.

Eniten nettomääräisesti vähennettiin maakunnassa Nokian osakkeita. Myydyimpien kakkoseksi nousi Finnair.

Ikisuosikin vetovoima laskussa

Yksityissijoittajat käänsivät syksyn tuloskauden jälkeen selkänsä Nokialle.

– Suomalaisen sijoittajakansan pitkäaikainen ikisuosikki Nokia valahti marraskuun vaihdetuimpien osakkeiden listalla poikkeuksellisesti vasta kolmannelle sijalle. Nokia myös päätyi kuukauden nettomyydyimmäksi osakkeeksi suomalaisten yksityissijoittajien keskuudessa, Tuppurainen mainitsi.

Suhdanneherkkiä teknoyhtiöitä myytiin

Loka- ja marraskuun kurssiheilunta osoitti, että maailmantalouden suhdanteille alttiit yritykset joutuvat nyt herkästi myyntiin.

– Nettomyydyimpien osakkeiden kärkisijoilta löytyy lukuisia suhdanneherkistä investointihyödykkeistä riippuvaisia yrityksiä, kuten Valmet, Kone, Wärtsilä ja Cargotec. Pelot mahdollisista kauppatulleista ovat omiaan houkuttelemaan yksityissijoittajia rajaamaan riskejään tämäntyyppisissä kohteissa, maajohtaja Suvi Tuppurainen arvioi.

Hän ei vielä puhu markkinoiden "valomerkistä", mutta "kasvuun luottavien optimistien rintama on alkanut rakoilla".

Yksityissijoittajien eniten käyttämät nettivälittäjät Nordea, Nordnet, Pohjola ja FIM välittivät marraskuussa osakkeita noin 2,4 miljardin euron arvosta. Se oli runsaat 10 prosenttia Helsingin pörssin koko vaihdon arvosta. Koko pörssivaihdon arvo jäi runsaat viisi prosenttia pienemmäksi kuin vuosi sitten marraskuussa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi