Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahtelaisyrityksen erikoinen urakka valmistui: Vaalimaan outlet-kylä jäljittelee Helsingin ja Pietarin keskustan vanhoja taloja

Kauppakeskukseen on tavoiteltu kylämäistä, mutta näyttävää ilmettä. Kuva: Martti Kainulainen

Suomen ensimmäiseksi outlet-kyläksi mainittu Zsar Outlet Village on avautunut Vaalimaalle Virolahden kuntaan.

Ostoskylä käsittää 15 rakennusta ja noin 60 liiketilaa, joiden yhteinen pinta-ala on 12 000 neliömetriä.

East Finland Real Estate -yhtiön (Efre) tilaaman kohteen pääurakoitsijana toimi Pallas Rakennus Päijät-Häme oy. Tämä lahtelainen yritys tunnettiin aiemmin nimellä Salpausselän Rakentajat. Nimi vaihtui viime kesäkuussa sen jälkeen, kun rakennuskonserni SSR:n pääomistajaksi tuli lappilainen hotelliyrittäjä Pertti Yliniemi.

Zsarin urakka julkistettiin viime tammikuussa, jolloin myös rakennustyö alkoi. Kohde valmistui marraskuussa, ja avajaisia vietettiin viime viikon torstaina.

Vanhojen kulissien takaa löytyy uudenaikaista liiketilaa. Zsarin ensimmäisiin liikkeisiin kuuluu amerikkalainen vaatemerkki Guess. Kuva: Martti Kainulainen

Julkisivut muistuttavat Helsingin ja Pietarin vanhoja taloja

Urakka ei ollut ihan tavanomaista suomalaista liikerakentamista. Ostoskylän julkisivut ovat saaneet vaikutteensa Pietarin ja Helsingin vanhojen keskustojen empire-tyylistä.

Empire on kotoisin Napoleonin ajoilta 1800-luvun alun Ranskasta. Helsingin keskustassa tyyliin luetaan kuuluvaksi muun muassa Valtioneuvoston linna ja Helsingin yliopiston rakennukset, jotka ovat peräisin 1800-luvun alkupuolelta.

Kauppakeskus hakee ilmettä pienistä yksityiskohdista. Kuva: Martti Kainulainen

– Urakka on ollut poikkeuksellinen. Viisitoista rakennusta kymmenessä kuukaudessa on hyvin tiukka aikataulu, ja monen eri urakoitsijan työ on pitänyt sovitella yhteen. Yhteistyö on kuitenkin sujunut hyvin, ja kohde valmistui sovitusti aikataulussaan, kertoi Pallas Rakennus Päijät-Hämeen rakennuspäällikkö Aimo Paavola.

Vaalimaan Zsar avasi 15 merkkimyymälän voimin. Paikalla ovat muun muassa Adidas, Armani, Bagatt, Ecco, Guess, Kappa, Le Creuset, Lumene ja Reima. Talven ja kevään aikana liikkeiden määrä odotetaan nousevaan noin 60:een. Myöhemmin outlet-kylää on mahdollista vielä laajentaa.

Zsarin arkkitehtuuri jäljittelee 1800-luvun alkupuolella Helsingin ja Pietarin keskustaan rakennettuja empire-tyylisiä taloja. Kuva: Martti Kainulainen

Rahoittajana myös Suomen valtion sijoitusyhtiö

Asiakasvirran odotetaan kasvavan suureksi, sillä Suomen ja Venäjän rajalla Vaalimaalla rekisteröidään vuosittain yli kolme miljoonaa rajanylitystä.

Efren yrittäjä Sami Vainiomäki on kertonut saaneensa Zsar-idean aikanaan valtavista autojonoista: odotusajat tienposkessa venyivät pitkiksi, mutta palveluja ei Vaalimaalla juuri ollut.

Kylän rakentaminen maksoi 40 miljoonaa euroa. Paikkaan ovat sijoittaneet pääomistaja Ajanta, Teollisuussijoitus sekä yksityishenkilöitä ja perheyhtiöitä. Rahoittajiin kuuluu myös Oma Säästöpankki.

Suomen valtion omistama Teollisuussijoitus on mukana, koska hanke tuo 3 000 asukkaan Virolahdelle noin 400 työpaikkaa.

Laajoja Zsarin kaltaisia outlet-ostoskeskuksia toimii Euroopassa noin 220. Ne myivät viime vuonna yhteensä 17 miljardilla eurolla.

Tyypillisiä outlet-yrityksiä ovat muoti-, koru-, kosmetiikka- ja kodintarvikebrändit, jotka myyvät mallistosta poistuvia tuotteita 30–70 prosenttia alle normaalihintojen. Brändit toimivat outleteissa omilla liikkeillään.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi