Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Fazerin miljoonainvestointi työntää ulos pikkupurtavaa, jota rouskutellaan maailmallakin - "Lahteen investoidaan jatkossakin"

Fazerin hapankorpputehtaan sisään nousi välipalatehdas.

Leipomonjohtaja Mika Suvanto ja valmistuspäällikkö Jukka Tarviainen tarkkailevat ruislastulinjaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden Kasakkamäessä on tehty miljoonaluokan investointi, joka näkyy jo kauppojen hyllyillä. Fazer-leipomon uusilla linjastoilla valmistuu tuotteita, joiden pusseissa lukee esimerkiksi Roasted Rye Crisps, Oat Snacks ja Oululainen Jälkiuunilastut.

Ensin mainitut ovat suuren postimerkin kokoisia suolaisia kuivakeksejä. Lastut ovat hapankorppua muistuttavia ruissiivuja.

– Nimet ovat tarkoituksella kansainväliset, vientiä varten, perustelee Lahden leipomon johtaja Mika Suvanto.

Uudet valmistuslinjat asennettiin hapankorpputehtaan seinien sisäpuolelle. Niiden tieltä purettiin pois perinteinen rinkelilinja. Tämä kuvaa maailman muuttumista, jossa yksi muutoksen suunta on syömisen välipalaistuminen.

Paahdettua leipää ja taikinaa

Paahdetut ruislastut valmistetaan erikseen leivotuista jälkiuunilimpuista, jotka tulevat linjalle viereisestä omasta leipomossa. Välipala niistä syntyy siivuttamisen, maustamisen ja paahtamisen jälkeen.

Kaura- ja ruiskeksit saavat alkunsa varten vasten leivotusta taikinasta, joka levitetään hihnalle parin millin paksuiseksi kerrokseksi. Taikina leikataan pikkuneliöiksi ja paahdetaan. Näky on samantapainen kuin hapankorppulinjalla, jossa puuro valuu liukuhihnalle.

Jauhot saadaan putkea pitkin samalta pihalta Fazer Myllystä.

Ruislastut valmistetaan erikseen leivotuista jälkiuunilimpuista. Kuva: Sami Lettojärvi

Pitkä kehitystyö

Taikinan tai leivän kuivaaminen ei ehkä kuulosta huipputekniikalta, mutta Fazer on investoinut uusiin tuotteisiinsa peräti viisi miljoona euroa.

– Kehitystyötä tehtiin kaksi vuotta. Niille ei ollut esikuvia, ne ovat aivan uusi tuote, vahvistaa Suvanto.

Tuotteet on kehitetty yhtiön Lahden koeleipomossa. Ruislastujen valmistus onnistuu muunnetulla pikkuleipälinjalla, mutta keksimäiset tuotteet vaativat uuden, räätälöidyn valmistuslinjaston.

Ruislastut tulivat markkinoille vuosi sitten syksyllä ja keksiversiot keväällä.

Uutuustuotteet eivät kuitenkaan syö hapankorppujen suosioita. Niitä tehdään entistä enemmän, ja kaksi kolmannesta menee vientiin, kertoo Fazer Leipomot liiketoiminta-alueen Jarmo Lappi.

Hän näkee kuivatut viljatuotteet terveellisempänä vaihtoehtona esimerkiksi rasvassa paistetuille perunalastuille.

Uutuustuotteet ovat tuoneet hapankorpputehtaaseen muutaman uuden työpaikan. Kaikkiaan Fazerin leivonta ja myllytoiminta työllistää Kasakkamäessä noin 550 henkilöä.

Kauraa ja ruista uudessa muodossa. Kuva: Sami Lettojärvi

Höyryt historiaan

Välipalalinjasto ei ole Fazerin ainoa tuore investointi Lahteen. Leipomon ilmanvaihto uusittiin kolmella miljoonalla, ja samalla asennettiin lämmön talteenotto. Energiaa säästyy niin paljon, että investointi maksaa itsensä takaisin noin kuudessa vuodessa, laskee Lappi.

Fazer käyttää Lahdessa energialähteenään maakaasua.

Fazer-konserni on investoinut Lahteen jo aiemmin isolla kauhalla. Perinteisen myllyn kupeeseen rakennettiin erillinen, huippumoderni kauramylly vuonna 2013. Sitä on sittemmin laajennettu. Nämä maksoivat lähes 15 miljoonaa euroa.

– Miljoona euroa ei koskaan ole pikkujuttu. Investoimme kasvuun, tähdentää Lappi.

Lue myös: Lahtelaiskauraa viedään Pohjoismaihin uudessa muodossa
 

Kehitys ei liioin pysähdy tähän.

– Lahti on meille merkittävä paikka ja investoimme tänne myös jatkossa.

Lähivuosina on odotettavissa esimerkiksi hapankorpputehtaan ilmanvaihtoremontti. Sen myötä vesihöyrypilvet katoavat leipomon ympäriltä. Höyryä syntyy korppujen kuivatuksesta.

Fazer-konserni

Leipää, lounaita makeisia

Oy Karl Fazer Ab on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1891.

Sen toimialoja ovat leipomot, makeiset, ruokapalvelut (Amica ja Food&Go), Lifestyle Foods (välipalat ja Fazer Mylly) ja Fazer Retail (kahvilat).

Liikevaihto viime vuonna 1,6 miljardia euroa, josta ruokapalvelut 608, leipomot 590 ja makeiset 331 miljoonaa euroa.

Fazerilla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä noin 40 maahan.

Henkilöstö noin 15 500, joista Suomessa vajaat 7 000.

Lahdessa toimivat Fazer Mylly, leipomo ja hapankorpputehdas.

Hapankorpputehtaan sisään on asennettu kaksi välipaloja tuottavaa linjastoa. Investointi maksoi noin viisi miljoonaa euroa.

Fazer valmistaa välipalatuotteita myös kauramaidosta (Yosa) ja hedelmistä (Froosh).

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi