Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Suomessa odotellaan talouden viilenemistä talven aikana

Papereiden ja kartonkien tilaukset lisääntyivät syyskuussa 8 prosenttia. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tilastojen valossa Suomen teollisuudella menee edelleen kohtalaisen hyvin. Tilastokeskuksen mukaan teollisuus sai syyskuussa 5,2 prosenttia enemmän uusia tilauksia kuin vuosi sitten, ja työpäiväkorjattu teollisuustuotanto kasvoi 2,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi, että syksy on sujunut teollisuudessa ilman kriisitunnelmia. Kustannukset ovat kuitenkin nousussa.

– Koko alkuvuoden tilauskertymä on plussalla, mutta lukemaa ei voi pitää erityisen huikaisevana, kun ottaa huomioon, että samalla jaksolla teollisuuden tuottajahinnat ovat nousseet 4,5 prosenttia, Appelqvist kirjoittaa kommentissaan.

Tammi-syyskuun aikana tilaukset lisääntyivät 1,7 prosenttia vuoden takaisesta, eli tahti on ollut keskimäärin hitaampaa kuin syyskuussa. Syyskuun lukemasta ei kannata vetää varmoja johtopäätöksiä, sillä Tilastokeskuksen mukaan kuukausittaiset vaihtelut ovat suuria.

Appelqvistin mukaan eri tilastot muodostavat yhtenäisen kuvan teollisuuden suhdannetilanteesta. Euroalueen talousvuosi on ollut vaisu, ja yhä uudenlaiset tilapäisiksi luonnehditut vaikeudet tuntuvat tulevan vastaan kuukaudesta toiseen.

– Suomessa tilanne on jonkin verran talousalueen keskiarvoa parempi, mutta täälläkin ollaan odottelevissa tunnelmissa ja katsotaan, miten vahvasti kansainvälisen talouden viileneminen tulee näkymään kotimaassa talven aikana, Appelqvist arvioi.

Hänen mukaansa suurempaa huolta äkkipysähdyksestä ei silti ole.

Kasvua yhtäjaksoisesti 2,5 vuotta

Teollisuustuotanto on kasvanut nyt yhtäjaksoisesti kaksi ja puoli vuotta, eli huhtikuusta 2016 lähtien.

Verrattuna elokuuhun kausitasoitettu teollisuustuotanto lisääntyi syyskuussa 0,5 prosenttia. Tuotanto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa.

Uusien tilausten määrä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kaikilla teollisuuden alatoimialoilla. Suurinta kasvu oli kemianteollisuudessa, joka sai 20 prosenttia enemmän tilauksia. Papereiden ja kartonkien tilaukset lisääntyivät 8 prosenttia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi