Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

S-ryhmän 600 miljoonan euron logistiikkakeskusta otetaan vähitellen käyttöön Sipoossa

Sipoon terminaali on S-ryhmän historian suurin investointi. Kuva: Tuukka Mielonen

S-ryhmän jättimäinen päivittäistavarakaupan logistiikkakeskus on täydessä vauhdissa ensi talven aikana. Keskusta alettiin ottaa käyttöön vuonna 2016 ja rakennushanke saatiin valmiiksi tämän kesän lopussa. Viimeksi valmistuivat pakastetilat.

Rakennusta aletaan saman tien laajentaa. Laajennus on kooltaan noin 20 000 neliötä.

Sipooseen rakennettu logistiikkakeskus on yksi suurimmista rakennusprojekteista Suomessa. Sen kerrospinta-alaksi tulee laajennuksen jälkeen noin 200 000 bruttoneliömetriä ja tilavuudeltaan rakennus on yli 30 kertaa eduskuntatalon kokoinen.

– Hanketta alettiin suunnitella noin seitsemän vuotta sitten. Sen valmistuttua kävi ilmi, että tarvitaan lisää tilaa, koska S-ryhmän myynti ja sen myötä myös toimitettavat tavaramäärät ovat kasvaneet, selittää pikaista laajennusta Inex Partnersin toimitusjohtaja Jari Pousi.

Inex Partners on S-ryhmän tukkukappa.

Sipoon uudisrakennus korvaa Espoon Kilossa toimineen logistiikkakeskuksen sekä myös useita muita pääkaupunkiseudulla olleita varastoja. Samalla suuri osa käsityövaiheista korvautuu automaatiolla.

Kilossa oli 470 työntekijää, Sipossa heitä on vähemmän.

Historiallinen hinta

Hankkeen hinta rakennuksineen ja laitteineen on valtava, noin 600 miljoona euroa. Logistiikkakeskuksen omistaa S-ryhmä itse ja se on ryhmän historian suurin yksittäinen investointi.

Jo vuonna 2012 lähistölle valmistui S-ryhmän uusi käyttötavaran, eli muun kuin ruuan, logistiikkakeskus. Se on kooltaan kymmenen eduskuntatalon kokoinen ja myös osittain automatisoitu. Molemmat keskukset lämpiävät maalämmöllä.

Sijainti Sipoossa tarkoittaa läheistä yhteyttä Helsingin Vuosaaren satamaan. Etelä-Suomessa on myös paljon elintarviketeollisuutta ja eniten väestöä.

Sipoosta lähtee tavaraa tuhanteen kauppaan. Kuva: Tuukka Mielonen

Korvaa myymälävarastot

Myymälöiden varastot on korvattu mahdollisimman suurelta osin Sipoon logistiikkakeskukseen. Siellä tehdään hinnoittelu ja myyntikunnostus.

Sipoosta tuotteet kuljetetaan joko suoraan tai kymmenen alueterminaalin kautta noin tuhanteen S-kauppaan. Alueterminaalit sijaitsevat Lempäälässä, Kuopiossa, Seinäjoella ja Limingassa. Osa on SOK:n omia, osa ulkopuolisten ylläpitämiä.

Osa tuotteita kuljetetaan suoraan tavarantoimittajalta myymälöihin, jos se on kustannustehokkain jakelutie.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi