Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Ulkomaankauppa on alkanut nikotella Helsingin satamassa

Vuosaaren satama Helsingissä palvelee sekä kontti- että roroliikennettä. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Ulkomaankaupassa on näkyvissä nikottelua kiihkeän nousukauden jäljiltä. Liikenne suurimmissa tavaraliikenteen vientisatamissa ei näytä kasvavan enää niin voimakkaasti kuin viime talvena. Eräissä tapauksissa on menty jo miinukselle vuoden takaiseen verrattuna.

Helsingin Satama kertoo, että yksiköidyssä tavaraliikenteessä vienti putosi syyskuussa 11,4 prosenttia vuoden takaisesta. Tuonti supistui 0,8 prosenttia. Yksiköity tavaraliikenne tarkoittaa kontteja ja rekkoja.

– Tänäkin vuonna tulemme Helsingin Satamassa näyttämään hyvät kasvuluvut, mutta varsinkin yksiköidyssä tavaraliikenteessä olemme nähneet selkeätä hiipumista ensimmäisestä kvartaalista (vuosineljänneksestä) lähtien, kertoo Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari.

Hyvän alkuvuoden ansiosta koko vuoden luvut ovat kuitenkin vielä tukevasti plussalla. Yksiköidyssä tavaraliikenteessä vienti lisääntyi tammi-syyskuussa 3,8 prosenttia ja tuonti 2,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Kontti- ja kumipyöräkuljetusten lisäksi Helsingin Sataman kautta kulkee bulkkitavaraa ja irtotavaraa.

Helsinki voitti kilpailun Metsä Groupin uuden Äänekosken jättitehtaan vientisatamasta, mikä näkyy Helsingin Sataman kokonaisluvuissa. Kokonaistavaraliikenne kasvoi syyskuussa 4,7 prosenttia ja tammi-syyskuussa 8,4 prosenttia.

Äänekosken sellutehtaan viennin suuntautuminen Helsingin kautta on kuitenkin suureksi osaksi pois muualta. Äänekosken vanhan sellutehtaan vientisatama oli Rauma.

Raumallakin miinusta

Rauman Sataman toimitusjohtaja Hannu Asumalahti kertoo, että vienti sataman kautta on pudonnut tammi-syyskuussa 2,5 prosenttia vuoden takaisesta.

– Täällä on plussaa ja miinusta. Yllättävä seikka on, että paperin vienti vetää erittäin hyvin, ja se on meillä kuutisen prosenttia plussalla, mutta sellu- ja sahatavara ovat miinuksella, Asumalahti kertoo.

Rauma on suuri metsäteollisuuden vientisatama, jonka lukuja sotkevat Äänekosken lisäksi heilahtelut metsäteollisuustuotteiden markkinoilla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi