Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

EU ottaa käyttöön yhtenäiset polttoainemerkinnät uusissa autoissa – ympyrä tarkoittaa bensiiniä, neliö dieseliä ja vinoneliö kaasua

EU:ssa on otettu käyttöön yhtenäiset polttoainemerkinnät jakelupumpuissa ja uusien autojen polttoaineluukuissa. LEHTIKUVA/Jussi Nukari

EU on ottanut käyttöön yhtenäiset polttoainemerkinnät uusien autojen polttoaineluukuissa ja jakelupumpuissa, kertoo Trafi. Merkinnät tulevat käyttöön myös muutamissa EU:n ulkopuolisissa maissa.

Bensiinin merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineiden erilaiset etanolipitoisuudet. Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä olevasta luvusta ilmenee uusiutuvan komponentin osuus. Kaasumaisten polttoaineiden merkki on vinoneliö.

– On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta, kertoo Trafin erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

Standardi koskee kaikkia polttomoottorilla käyviä autoja, myös hybridejä. Henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autojen lisäksi uudet merkinnät tulevat mopoihin ja moottoripyöriin.

Merkinnät tehdään autoihin ja kaksipyöräisiin ajoneuvoihin jo tehtaalla. Autoalan Keskusliiton mukaan autovalmistajat eivät suosittele merkintöjen lisäämistä jälkikäteen vanhempiin autoihin.

Huoltoasemilla olevissa merkinnöissä on jatkossakin tilaa muille polttoaineen laatua kuvaaville tiedoille, muun muassa oktaaniluvulle ja polttoainestandardille sekä polttoaineen kaupalliselle nimelle.

Erityistä hyötyä ulkomailla

Yhtenäisten merkintöjen tavoitteena on, että autoilija osaa kaikissa tilanteissa valita ajoneuvoonsa sopivan polttoaineen. Autoalan Keskusliitto arvioi, että polttoainevalikoiman laajentuessa ja erilaisten sekoituspolttoaineiden yleistyessä yhtenäiset merkinnät ovat erityisen tarpeellisia.

– Ehdotonta hyötyä uusista merkinnöistä on muualla Euroopassa autolla liikuttaessa, sillä niiden avulla voi helposti varmistaa tankkaavansa sopivaa polttoainetta vieraammankin näköisiä merkintöjä omaavilla huoltoasemilla, Trafin Kuikka sanoo.

Suomessa väärän polttoaineen tankkaaminen on harvinaista. Tapauksia arvioidaan olevan joitakin tuhansia vuodessa. Suurimmassa osassa bensiiniä on tankattu epähuomiossa dieselautoon, koska bensiinipistooli on pienempi ja mahtuu hyvin dieselauton tankkiin.

Autoalan Keskusliitto varoittaa, että väärän polttoaineen tankkaamisesta aiheutuu moottorivaurioita, joita ajoneuvon vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi