Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Moradi Kawanilla on työpaikka, muttei turvapaikkaa – "Työ ei katso ikää, vaan asennetta, osaamista ja kokemusta"

Kilta Henkilöstöpalvelut löysi iranilaismiehelle nopeasti työtä Novartilta. Asenne ja kielen opettelu ratkaisivat. Työt sujuvat, mutta kolmen viikon välein on varmistettava, että työlupaa on jatkettu.

Moradi Kawan sai kesällä työtä Novartin keittiökalustetehtaalta Kilta Henkilöstöpalveluiden kautta. Hän tuli Suomeen turvapaikanhakijaksi kolme vuotta sitten. Kuva: Mirja Hussain

Moradi Kawan tarttuu pahvisuikaleisiin ja asettaa ne tiiviisti Novartin työtasolevyjen reunoille. Sitten pahvit kiinni teipeillä, muoviset kulmasuojat paikoilleen ja levy hihnalle. Ennen kuin levy siirtyy lähettämöön, sen päälle tulee vielä suojamuovi. Kawan tekee työtään tottuneesti, vaikka aloitti Novartin keittiökalustetehtaalla vasta kesällä.

Suomeen Kawan saapui kolme vuotta sitten turvapaikanhakijana Iranin kurdialueelta. Myönteistä turvapaikkapäätöstä hänellä ei vielä ole, mutta työpaikka on, ja suomen kielikin sujuu hyvin.

– Aluksi ajattelin, että suomi tuntui vaikealta, mutta sitten päätin opetella sen ja etsiä töitä, Kawan sanoo.

Asenne teki vaikutuksen yrittäjä Kirsi Naamankaan, Kilta Henkilöstöpalveluiden omistajaan. Naamanka palkkasi hänet Kiltaan ja löysi miehelle nopeasti työpaikan Nastolasta.

Toivon todella, että lupien saamista helpotettaisiin. Yrittäjä Kirsi Naamanka

Novartilla työskentelee muitakin ulkomaalaisia, ja monet vakituiset työntekijät ovat tulleet taloon niin, että ovat ensin työskennelleet henkilöstöyrityksen palkkalistoilla.

Yhtiö tyytyväinen

Novart on monen muun suomalaisyrityksen tapaan tarvinnut tänä vuonna lisää työvoimaa. Rakentamisbuumi on tuonut lisää tilauksia ja vuoroja tehtaalle.

– Tänä vuonna meille on tuotantoon tullut 30 uutta ihmistä, joista suurin osa Killan kautta, tuotantopäällikkö Arto Silvast kertoo.

Kilta Henkilöstöpalveluiden omistaja Kirsi Naamanka vaikuttui Moradin Kawanin asenteesta ja yritteliäisyydestä. Kuva: Mirja Hussain

Novart on ollut Kawaniin hyvin tyytyväinen. Hän on omaksunut työtehtävät nopeasti.

– Hän on myös sopeutunut hyvin työyhteisöön, sanoo yhtiön työsuojeluvaltuutettu Matti Simola.

Jos Kawan ei saa pysyvää oleskelulupaa Suomeen, Novart saattaa menettää hänet.

– Se olisi harmi. Meidän pitäisi alkaa kouluttaa uutta ihmistä, Silvast toteaa.

Lupien tarkistelua

Vaikka Kawan on onnellinen työpaikastaan, arjen asioinnissa hänellä on haasteita. Hänen palkkansa menee yhä maahanmuuttoviraston hallinnoimalle tilille. Naamanka on yrittänyt selvittää, miksi tiliasiaa ei ole saatu kuntoon, muttei ole vielä saanut vastausta.

Kolmen viikon välein on myös varmistettava, että hänen työlupaansa on jatkettu. Tämä jää Naamangan tehtäväksi.

– Kawan tarvitsee Suomeen jäädäkseen jatkuvan oleskeluluvan, mikä voidaan myöntää joko työnteon tai suojelun perusteella. Mikäli todettaisiin, että suojeluun ei ole tarvetta, hänen on mahdollista saada oleskelulupa työn perusteella, mutta se on tehty todella vaikeaksi, Naamanka selittää.

– Toivon todella, että näiden lupien saamista helpotettaisiin. Tuntuisi käsittämättömältä, jos kielen oppinut ja työpaikan löytänyt ihminen ei saisi jatkaa täällä.

Moradi Kawan haluaisi asettua pysyvästi Suomeen. Kuva: Mirja Hussain

Ennakkoluulot pois

Naamanka on viime aikoina saanut etsiä työntekijöitä hartaasti, kaikki kivet kääntäen. Pulaa on monenlaisista ihmisistä. Naamanka on palkannut muitakin ”erityistapauksia” kuin maahanmuuttajia.

Hän työllisti pari vuotta sitten MS-tautia sairastavan naisen, jonka edellinen työsuhde oli päättynyt, kun työnantaja oli saanut tiedon sairaudesta. Nyt hän tekee Killan palkkalistoilla töitä hampurilaisyrityksessä.

– Työajat ja -vuorot neuvoteltiin sellaisiksi, että työnteko onnistuu hyvin.

Naamanka on työllistänyt myös iäkkäitä. Hän kehuu vuolaasti kahta eläkeikäistä, yli 40 vuoden työuran tehnyttä työntekijää, jotka ovat innostuneet uusista työpaikoista.

– Kun väestä on pulaa, on aivan mahtavaa, että kokeneet ammattilaiset tarttuvat uusiin haasteisiin. Työ ei katso ikää, vaan asennetta, osaamista ja kokemusta.

Näillä sanoilla Naamanka ilmaisee olevansa vahvasti mukana Elinkeinoelämän keskusliiton Työ ei syrji -kampanjassa.

– Toivon, että kampanjasta on apua. Muuten on vaarana, että entistä useampi yritys alkaa ratkaista työvoimaongelmia siirtämällä tuotantoa pois Suomesta.

Lue myös: Rekrytointikonsultin neuvo: sano ääneen, jos jännität työhaastattelua
 
Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi