Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Perinteikäs lahtelaisyritys siirtyi uuteen paikkaan: 300 metrin muutto oli valtava urakka

Uusien tuotantolinjojen rakentaminen oli Stalalla vaativa urakka, sillä "yksikin hius" voi näkyä pesupöydän pinnalla. Taivalkadulla vapautuneet tilat auttavat samasta juuresta syntynyttä Stalatubea lisäämään rakenneputkien tuotantoa. Stalatube sai ensimmäiset poikkeusluvat tullittomaan vientiin Yhdysvaltoihin.

Tuotantopäällikkö Pasi Härkönen ja toimitusjohtaja Tuija Rajamäki esittelevät näyttelytilaa, jossa uudet kvartsikomposiittialtaat esiintyvät rinnan perinteisten, ruostumattomasta teräksestä valmistettujen pesupöytien kanssa. Kuva: Katja Luoma

Reilun 40 hengen joukko ratkaisi kesän 2018 aikana Lahdessa mielenkiintoisen ongelman.

Kuinka voi sovittaa yhteen koko yrityksen muuton paikalta, jolla toimittu 40 vuotta ja häiriöttömät tiskipöytien toimitukset asiakkaille alalla, jossa tilauskanta ulottuu vain 10 päivän päähän.

– Asiakkaan omilla mitoilla valmistetun pesupöydän tuotantoaika on kuusi työpäivää lisättynä rahdilla, sanoo Stalan toimitusjohtaja Tuija Rajamäki. Luvattu toimitusaika toteutuu 98 prosentissa tilauksista.

Erittäin joustava tuotanto ja nopeat toimitukset pitävät Stalan tuotannon Suomessa, mutta poikkeusoloissa tuotantotapa on "haasteellinen".

Pääkilpailijana sveitsiläisomisteinen yhtiö

Tuotantopäällikkö Pasi Härkönen myöntää, että kesän aikana jouduttiin luvatusta toimitusnopeudesta tinkimään pari päivää, mutta kyse ei ollut niinkään muuttohankaluuksista, vaan markkinatilanteesta. Tilauksia tupsahti taloon.

– Suomessa valmistuu noin 40 000 uutta asuntoa, enemmän kuin kertaakaan 1970-luvun jälkeen. On ennustettu, että uudisrakentaminen hiljenee, mutta saneerattavia taloja riittää. Ei tässä mitään katastrofia ole rakentamiseen tulossa, Tuija Rajamäki pohtii.

Suomessa rakennetaan tai saneerataan noin 100 000 asuntoa vuodessa. Jokaisessa on tietenkin keittiö, mutta kukaan ei tarkasti tiedä, kuinka moneen saneerauskohteeseen vaihdetaan tiskipöytä.

Stala kilpailee markkinajohtajan asemasta sveitsiläisomisteisen, Suomessakin toimivan Franken kanssa.

Talokauppa johti suureen muuttoon

Se suuri muutto ei ollut pitkä. Vanhalta paikalta Taivalkatu 7:stä on vain 300 metriä Yrittäjänkatu 4:ään.

Urakka oli melkoinen ja johtui siitä, että yritysryhmässä oleva Stalatube kasvaa hurjasti. Teräksisten rakenneputkien valmistukseen tarvittiin lisätilaa.

Stalatuben toimitusjohtaja Jukka Nummi kertoi viime tammikuussa yhtiön ostaneen Thomartin entisen varaston Yrittäjänkadun ja Taivalkadun risteyksestä.

Siitä tuli Stalan uusi paikka, jolloin Stalatube sai lisätilaa Taivalkadun kiinteistöstä.

Yksi hius voi olla liikaa

Tuotantotiloilta vaaditaan enemmän kuin varastolta. Tällä kertaa asennettiin sprinklerisammuttimet, paineilmalaitteet ja tehtiin paljon muuta. Lattiaan valettiin vahvistukset, jotta valtava metallipuristin, pesupöytäaltaan valmistuksen avainkone, saatiin tuoduksi rekalla sisään.

Tekninen suunnittelu oli tärkeää millintarkassa tuotannossa, jossa "yksi hius" jättää jälkensä pesualtaan pintaan.

– Henkisesti isoin asia oli se, että muutto oli kallis. Uskomme jatkuvuuteen, joten teimme hyvät tilat. Ei muuten voisi tehdäkään, kun yrityksen visio rakentuu muotoilusta, toimivuudesta ja laadusta, Rajamäki kertoo.

Investoinnin euromäärä oli "suuri", vaikka itse tila onkin Stalatubelta vuokrattu.

Remontin, tehtaan ja konttorin ilmiasun suunnitteli arkkitehti Kati Miettinen, jonka kanssa Rajamäki on kulkenut "samaa tietä Mukkulan alakoulusta lähtien", toki niin, että tiet haaraantuivat Rajamäen suunnattua kauppakorkeaan.

– Ystävyys kesti tämänkin projektin, Rajamäki myhäilee.

Punainen käytävä

Tuotanto kulkee U-kirjaimen muodossa noin 5 000 neliömetrin tilassa. Alku on siinä, kun kone leikkaa Outokummun teräsnauhakeloilta sopivanmittaisia paloja. Levyt etenevät laserleikkauksen, altaanvalmistuksen, hitsauksen ja viimeistelyn kautta valmiiksi pakatuiksi tuotteiksi varastohyllyyn.

Erityisesti kesän aikana joukon piti venyä, mutta siitä selvittiin. Kesälomatkin on jo valtaosin pidetty. Muuttoprojektia johti tuotantopäällikkö Härkönen, jolla on vielä jokunen kesälomapäivä takataskussa.

– Kaikki olivat mukana suunnittelemassa omaa työpistettään. Teimme viimeiset valmistelut myöhään sunnuntai-iltana 12. elokuuta, ja tuotanto käynnistyi seuraavana aamuna. Vitsi, mitkä fiilikset saatiin siitä, Härkönen kertoo.

Tehdasta leimaa siisteys. Kävelyreitit on maalattu punaisiksi.

Raskaat työvaiheet on tietenkin koneellistettu. Parinkymmenen työntekijän lisäksi tehtaalla on monta robottia.

Asiakkaan pöytämitoitukset tulevat suoraan esimerkiksi laserleikkurille, joka koneenhoitajan päivävuoron päätyttyä jatkaa aihioiden valmistusta itsekseen parin tunnin ajan.

Yrittäjyys ei mikään itsestäänselvyys

Tehtaan ja konttoritilan välissä on elpymistila, jossa voi pitää tauon ja ruokailla. Konttori on ilmava, avoin.

– Työviihtyvyydellä on suuri merkitys, Rajamäki korostaa.

Nykyajan työelämässä korostuvat itsenäinen toiminta ja laajojen kokonaisuuksien hallinta. Motivaatio ja innostus auttavat onnistumaan, siksi yrityksen johtoa kiinnostaa, miten väki viihtyy.

Viimeksi kysyttäessä innostuksesta ja motivaatiosta toimihenkilöiden antama arvosana kouluasteikolla oli 9,35, työntekijöiden 7,74. Harvinaista ylpeyttä koetaan työskentelystä Stalalla: toimihenkilöiden antama arvosana 9,5, työntekijöiden 8,1.

Tuija Rajamäki on toisen polven yrittäjä Stalassa. Taustalla näkyvät pitkä tiskipöytä on esimerkki yhteistyöstä ruotsalaisyrityksen kanssa. Kuva: Katja Luoma

Yrittäjän oma motivaatio on kohdillaan, vaikka joskus tuli sanottua isä-Reinolle, että "tänne en töihin tule".

– Tulin ja lähdin. Sanoin, että en palaa. Palasin, en jäädäkseni, mutta jäin...

– Hienointa on vapaus, ja se tunne, kun yhdessä porukan kanssa onnistuu, yrittäjä viestittää tuleville, mahdollisille yrittäjille.

Ja sitten se pakollinen varoituksen sana.

– Ennen kuin rupeat yrittäjäksi, mieti, siedätkö epävarmuutta!

Pöytä on kiertoterästä

Pesupöytä on keittiön peruskaluste.

Pinta on ruostumatonta terästä, joka kestää ja kestää. Ja kun vuosikymmenien jälkeen tulee vaihdon aika, teräs kiertää. Melkein kaikki ruostumaton kierrätetään Suomessa.

– Tästäkin pöydästä 80 prosenttia on kierrätettyä terästä, Tuija Rajamäki kertoo sipaisten pöytää Stalan melko rouheassa näyttelytilassa, joka palveli ennen Thomart-yhtiön huonekaluvarastona.

Stala tekee tuotteensa krominikkeliteräksestä, josta pääosa tulee Outokummun Tornion terästehtaalta, joka taas saa metallinsa läheiseltä kaivokselta.

– Tämä ei ole mitään peltiä, vaan jalometallia. On ihme, miten paljon ruostumattomasta teräksestä saa irti, Rajamäki lausuu.

Pöydän mitat voivat vaihdella puolen sentin välein. On eri muotoja ja paksuuksia, jolloin variaatioita voi olla "miljoonia".

– Elämme ja olemme Suomessa siksi, että pystymme nopeaan, asiakasohjautuvaan valmistukseen. Pystymme jopa Ruotsiin toimittamaan asiakasmitoilla tuotteita nopeammin kuin sikäläiset valmistajat, Rajamäki iloitsee.

Muutaman viime vuoden ajan Stala on tehnyt hyvää tulosta, joka tietenkin mahdollisti myös muuton.

Uudistumista on ollut muutoinkin. Ruotsista löytyi kumppaniksi perheyritys Ab Furhoffs Rostfria, joka valmistaa erikoisräätälöityjä pöytiä.

– Voit piirtää pöydän vaikka pahvinpalalle, ja he tekevät sen. Furhoffs halusi keskittyä valmistukseen, ja meillä oli myyntiorganisaatio valmiina.

Eikä Stala enää myy pelkkää terästä. On myös kvartsikomposiittialtaita. Niitä valmistavat kansainväliset yhteistyökumppanit.

– Pitää myydä, mitä asiakkaat haluavat ostaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, Rajamäki muistuttaa.

Stalatuben kasvu jatkuu

Stalan kanssa tiloja vaihtanut Stalatube lisää erikoistuotteiden valmistusta ja kasvattaa tuotantotilojaan kolmanneksen.

Laajentumista varten yritys on ostanut käyttöönsä Lahdessa koko Taivalkatu 7:ssä sijaitsevan kiinteistön sen jälkeen, kun Stala muutti tiloista uuteen paikkaan Yrittäjänkadun teollisuusalueella.

Stalatube saa rakenneputkilleen lisäalaa Stalan vapaaksi jättämistä tiloista Taivalkadulta. Putkien menekki on voimakkaassa kasvussa. Kuva: Pirjo Kamppila

Stalatuben kaikki tuotanto Suomessa keskitetään kevättalvella 2019 pääkonttorin yhteyteen, mikä tuo kasvavaan tuotantoon lisää tehokkuutta.

Tullikiistassa tuli osavoitto

Keväällä 2018 uutisoitiin presidentti Donald Trumpin määräämistä terästulleista.

Stalatube on sen jälkeen jättänyt asiakasyritystensä kanssa yhteensä yli 500 poikkeuslupahakemusta.

– Tuli juuri hyvä uutinen. Ensimmäiset tullipoikkeusluvat ovat menneet läpi eli ensimmäinen asiakkaamme sai vapautuksen tulleista. Poikkeusluvat saatiin, vaikka kyseisiäkin anomuksia oli yhdysvaltalainen paikallinen valmistaja vastustanut, kertoo Stalatuben toimitusjohtaja Jukka Nummi.

Viranomainen hyväksyi kerralla useita poikkeuslupa-anomuksia, jotka ovat asiakas- ja tuotekohtaisia.

– Päätös oli uraa uurtava, koska tähän mennessä ei oltu saatu minkäänlaista uutista poikkeuslupahakemusten käsittelystä. Uutinen on kannaltamme hyvin positiivinen, koska se luo edellytyksiä, että muutkin yhdessä yhdysvaltalaisten asiakkaittemme kanssa laaditut poikkeuslupahakemukset voivat mennä läpi. Tiedossamme ei kuitenkaan ole, millä mahdollisilla kriteereillä poikkeuslupahakemukset on hyväksytty, Nummi toteaa.

Samaa juurta

Stala ja Stalatube

Tuija Rajamäki on yrittäjä ja toimitusjohtaja yrityksessä, jonka vähemmistöomistajiin kuuluvat sisaret Eija ja Satu sekä kolmikon äiti.

Vuonna 2017 Stalan liikevaihto 10,7 miljoonaa euroa. Viennin osuus noin kolmannes.

Tulos verojen jälkeen 0,8 miljoonaa euroa (7 prosenttia liikevaihdosta)

Henkilöstöä keskimäärin tilikauden aikana 41.

Isä Reino Rajamäki (1932–2014) perusti Stalan 1972 Vipusenkadulle. Siirtyi Taivalkadulle.

Yritys jakautui vuonna 2000, jolloin Stala jatkoi pesupöytäliiketoimintaa ja Stalatube (Eija ja Jukka Nummen sekä vähemmistöomistajina Tuija Rajamäen ja Satu Vanhamäen yritys) rakenneputkien liiketoimintaa.

Vuoden 2004 jälkeen Stalalla ja Stalatubella ei ole ollut konserniyhteyttä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi