Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Rakennusalan kasvuvire jatkuu vielä tämän vuoden – valtion väylärahoitus painaa kehitystä jatkossa

Rakennusalan työllisyys on kasvanut voimakkaasti. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Rakentaminen kasvaa tänä vuonna Suomessa kolme prosenttia, ennakoi Rakennusteollisuus RT. Ennuste on hieman kevään arviota korkeampi, mutta Rakennusteollisuus arvioi nousukauden olevan jo kääntymässä.

– Rakentamisessa ylitettäneen tänä vuonna kokonaistuotannon kasvuvauhti jo neljäntenä peräkkäisenä vuotena, sanoi Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Ensi vuonna jäädään todennäköisesti nollan tuntumaan, koska valtion väyläverkon rahoitusta ollaan vähentämässä neljälläsadalla miljoonalla eurolla.

Se merkitsee heikkoa kehitystä maa- ja vesirakentamisalalle. Talonrakentaminen pysyy myös ensi vuonna plussan puolella.

Toimitusjohtaja Aleksi Randell elätti silti toivoa, että liikenneinfran rahoittamista pohtiva valtiovarainministeriön työryhmä saa aikaan uudenlaisia ratkaisuja, joilla rahoitusta saadaan parannettua.

– Toivon, että kokonaisrahoitus saadaan pikaisesti nostettua kestävälle tasolle, noin 2,3 miljardiin euroon, Randell sanoi.

Asuntorakentaminen on ollut ennätyksellisen vilkasta, mutta se on saavuttamassa lakipisteensä nyt syksyn aikana. Kerrostalojen rakennusluvat lähtivät laskuun maaliskuussa ja aloitusten odotetaan seuraavan perässä. Tänä vuonna aloitetaan Rakennusteollisuuden arvion mukaan kaikkiaan 44 000 asunnon rakentaminen, lähes saman verran kuin viime vuonna. Ensi vuonna aloitusten odotetaan vähenevän noin 39 000 asuntoon.

Keskustelu suurista taloyhtiölainoista herättää huolta rakennusalalla. Lainojen mahdollista sääntelyä pohditaan parhaillaan toisessa valtiovarainministeriön työryhmässä.

– Keinojen tulisi olla tehokkaita, mutta mahdollisimman vähän asuntotuotantoa haittaavia, sillä asuntoja tarvitaan kasvukeskuksiin myös jatkossa. Ilman toimivia asuntomarkkinoita ei ole toimivia työmarkkinoitakaan, Pakarinen opasti.

Myös rakennusalan työllisyys on kasvanut voimakkaasti, ja tänä vuonna töitä on ollut jopa 193 000 henkilölle. Luvun odotetaan pysyvän ensi vuonna samana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi