Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vuosikymmenen paras vuosi Versowoodilla – miksi se oli vain "tyydyttävä tulos" puuyrittäjälle?

"On täysi työ pitää kannattavuus samalla tasolla", sanoo epävarmuudesta varoittava toimitusjohtaja Ville Kopra. Maan johtava yksityinen sahayritys työllistää jo lähes 800 henkeä.

Perheyritystä johtava Ville Kopra on kasvanut puuntuoksussa. Kuva: Sami Lettojärvi

Puuyritys Versowood teki viime tilikaudella kelpo tuloksen.

Käyttökatetta syntyi 32 miljoonaa euroa eli reilut kahdeksan prosenttia liikevaihdosta. Liikevoitto parani melkein 10 miljoonaa euroa.

Tilikauden tulos, josta on jo verotkin vähennetty, yli kolminkertaistui 13,5 miljoonaan euroon.

– Tyydyttävä tulos. Näin pääomavaltaisella alalla tällaisessa suhdannevaiheessa haluaisi käyttökateprosentin olevan hyvällä kaksinumeroisella tasolla, toteaa toimitusjohtaja Ville Kopra.

Hän myöntää toki, että tulos on yksi yrityksen historian parhaista.

– Ainoastaan vuonna 2007 euromääräinen kannattavuus on ollut korkeampi. Käyttökate oli silloin 39,3 miljoonaa euroa, yli 16 prosenttia liikevaihdosta ja nettotulos noin 18 miljoonaa euroa.

Versowoodin tilikausi päättyi kesäkuun lopussa ja tilinpäätös valmistui julkaistavaksi syyskuussa. Ajoitus poikkeaa kalenterivuotta noudattavasta valtavirrasta, jossa tilinpäätökset kerrotaan keväällä ja toimitetaan kaupparekisteriin vuoden puoliväliin mennessä.

Liikevaihto yli tuplaksi vuosikymmenessä

Maan suurin yksityinen sahayritys osti lähes 3,3 miljoonaa kuutiometriä tukkeja, joista syntyi 1,23 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa. Sahausmäärä kasvoi niukasti, joten valtaosa liikevaihdon kasvusta tuli jalostuksen lisääntymisestä ja hintojen noususta.

Liikevaihto lisääntyi seitsemän prosenttia 379 miljoonaan euroon. Liikevaihto on yli kaksinkertaistunut vuosikymmenessä.

Kasvu tuli nyt melko tasaisesti viennistä (osuus liikevaihdosta 56 prosenttia) ja kotimaasta, jossa vilkas rakentaminen lisäsi kysyntää.

Lue myös: "Puukerrostalo sopisi Asemantaustaan" – silti puuseppien hankkeet Lahdessa ovat tyssänneet jo 15 vuoden ajan
 

Suurimman vientimaan Kiinan ostot jäivät edellisvuoden tasolle, noin 300 000 kuutiometriin. Myynti muualle Aasiaan kasvoi, kun kiinalaiset sisustustuotevalmistajat hajauttivat tuotantoaan lähialueille.

Britannian tuleva EU-ero alensi punnan kurssia ja vähensi vientiä.

Tukin hinnan hurja nousu taittunut

Tulosparannus toteutui, vaikka raaka-aineen eli havutukin hinta nousi hurjasti, Luonnonvarakeskuksen mukaan jopa 13–15 prosenttia vuodessa.

Dollarin vahvistuminen ja merirahtien halventuminen lisäsivät Aasian-viennin kannattavuutta. Tuloksenteossa auttoi myös toiminnan tehostuminen yhtiön investoitua tukinlajitteluun ja sahatavaran kuivaukseen.

On täysi työ, että kannattavuus saadaan pysymään samalla tasolla. yrittäjä, toimitusjohtaja Ville Kopra

Versowood ostaa puunsa lähes 50-henkisen hankintaorganisaationsa kautta. Toimitusjohtaja Ville Kopran mukaan hankinta on onnistunut, ja puuvaranntot ovat hyvällä tasolla ajatellen tuotannon kasvua. Puun hinnannousu on taittunut, mikä on Kopran mielestä paikallaan, sillä hinta on jo "tapissa".

Sahaus ja liikevaihto kasvussa

Tällä tilikaudella sahatavaran ja liimapuun kysyntä kasvanee. Maakaapelointi lisää kelojen menekkiä, mutta vähentää vastaavasti pylväskauppaa.

Versowood odottaa sahatavaratuotannon nousevan 1,35 miljoonaan kuutiometriin ja liikevaihdon 420 miljoonaan euroon.

Kopra varoittaa epävarmuuden lisääntymisestä.

– On täysi työ, että kannattavuus saadaan pysymään samalla tasolla.

Versowood

Maakunnan kolmanneksi suurin yritys

Versowoodin kotipaikaksi on rekisteröity Helsinki, mutta konserni on tukevasti päijäthämäläinen. Pääkonttori ja päätuotantolaitokset Heinolassa, jossa kaupungin suurin työnantajayritys. Entisellä Kuningaspalkilla Hartolassa on nykyään Versowoodin logo.

Päijät-Hämeessä on reilusti yli puolet henkilökunnasta, jota nykyään on yhteensä 790.

Suomen suurin yksityinen sahayritys. Valmistaa muun muassa sahatavaraa, puupalkkeja, kuormalavoja ja pylväitä.

Liikevaihdoltaan (379 miljoonaa euroa) Päijät-Hämeen kolmanneksi suurin yritys. Edellä ovat lahtelaiset Osuuskauppa Hämeenmaa (917 miljoonaa euroa) ja DT Finland eli Stark (588 miljoonaa).

Yhtiö laskee yhteiskunnallisen jalanjälkensä suureksi. Yli 70 prosenttia liikevaihdosta jää toimintamaakuntiin palkkoina, raakapuun ostoina ja muina hankintoina.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi