Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Poliisi selvittää liikemies Mika Lehdon kiinteistökauppoja - Pyhäniemen kartanon isäntä on jo kerran voittanut vastustajansa

Hollolan Pyhäniemen kartanon toistaiseksi omistava liikemies Mika Lehto joutuu tekemään poliisille tiliä kirkkonummelaisen kiinteistöyhtiön osakekaupasta. Kaupoista, rikosepäilyistä, veloista ja rahasiirroista on syntynyt vyyhti, jota puretaan vielä pitkään.

Liikemies Mika Lehto katsoo olevansa Långvik Southin kaupoissa vahingon kärsijä eikä sen aiheuttaja. Kuva: Nemea Bank

Esitutkintaa Hollolan Pyhäniemen kartanon omistajan, liikemies Mika Lehdon liiketoimista viedään eteenpäin kaikessa hiljaisuudessa. Poliisi tutkii Lehdon ja Kone oy:n pääomistajan Antti Herlinin välillä tehtyjä Långvik South oy:n osakekauppoja.

Rikostarkastaja Ismo Siltamäki suostuu vahvistamaan vain sen, että tutkinta on vireillä. Hän ei ota kantaa, millä rikosnimikkeellä asia on tullut poliisille tai missä vaiheessa jutun selvittäminen on. Hän vaikenee myös siitä, kuka jupakassa on epäiltynä.

Siltamäen mukaan poliisilla saattaa 1–2 kuukauden päästä olla lisää kerrottavaa.

Kohukaupat keväällä 2016

Tutkintaan johtaneet kaupat tapahtuivat toukokuussa 2016. Tuolloin tehdyn kauppakirjan mukaan Lehdon Revestor oy myi Herlinin Security Trading oy:lle koko Långvik Southin osakekannan. Revestor oy omisti yhtiöstä 50 prosenttia. Neljä muuta osakasta omistivat toiset 50 prosenttia.

Kauppahinnaksi oli merkitty 8,5 miljoonaa euroa, josta 1,5 miljoonaa maksettiin Revestorin tilille. Osakasnelikkoa edustava helsinkiläinen oikeustieteen tohtori Kari Uoti pitää selvänä, ettei kaikki mennyt niin kuin piti.

– Perussetti on sikäli selkeä, että Lehto on myynyt koko osakekannan ilman lupaa ja ilman valtuutusta toisen puolikkaan osalta ja ottanut itselleen kaikki varat.

Ilman rahoja jääneet osakkaat ovat nyt tehneet rikosilmoituksen törkeästä kavalluksesta.

Osakkaat estivät kaupan?

Sähköpostitse tavoitettu Mika Lehto kertoo ESS:lle, että Långvikin kauppa jäi toteutumatta osakkaiden keskinäisten erimielisyyksien takia. Vähemmistöosakkaisiin kuulunut Henrik Lindfors haki kiinteistöyhtiön konkurssiin, ja pesän omaisuus myytiin.

– Alustavien tietojen mukaan konkurssipesän varat kattavat suurelta osin, mutta eivät kokonaan, yhtiön velkoja. Yhtiön osakkeet ovat siten arvottomia, sanoo Lehto.

Hän katsoo itse olevansa vahingonkärsijänä Långvik Southin jutussa. Hän osti yhtiön osakkeita 300 000 eurolla, järjesti kiinteistöyhtiölle rahoitusta noin seitsemällä miljoonalla eurolla ja taannut yhtiön pankkilainoja 2,7 miljoonalla eurolla.

Konkurssin vuoksi Lehto sanoo kuittaavansa koko sopasta vain luottotappioita sekä Långvik Southin osakkeiden arvonmenetyksen.

– Kari Uotin ja osakkaiden väitteet voi jättää omaan arvoonsa.

Tuore voitto käräjillä

Helsingin käräjäoikeus antoi hiljan tuomion Långvik Southin riitajutussa, jossa selviteltiin kauppojen lainmukaisuutta. Tästä mittelöstä Mika Lehto Revestor-yhtiöineen selvisi voittajana.

Edellä mainitut neljä osakkeenomistajaa peräsivät kanteella Lehdolta ja hänen yritykseltään yhteensä kolmen miljoonan euron sopimussakkoa. Långvikin osakkeet oli kantajien mukaan myyty heidän tietämättään ja ilman heidän suostumustaan.

Näin Lehto oli kantajien mielestä rikkonut sitoumusta, joita kaupanteossa olisi pitänyt noudattaa.

Osakkaiden antama valtuutus hankittiin vasta kaupanteon jälkeen.

Kaupan kummallisuutta kuvaa sekin, ettei myyntineuvotteluihin osallistunut henkilö osannut todistajana oikeudessa kertoa, omistiko Security Trading Långvikin osakkeet lopulta puoliksi vai kokonaan.

Osakkaat tiesivät?

Kanteen kiistänyt Mika Lehto oli myös oikeudessa sitä mieltä, että mitään kauppa ei tehty. Vähemmistöosakkaat tiesivät kauppaneuvotteluista, joihin hänellä oli valtuutus. Kantajien tarkoittama sitoumus ei kuitenkaan koskaan astunut voimaan, joten Lehto ei loukannut kenenkään oikeuksia.

Helsingin käräjäoikeus pitää kaksi kuukautta vanhassa tuomiossaan selvitettynä, että kaupat todella tehtiin, kun Revestor myi omistamansa Långvik Southin osakkeet.

Selvitetyksi tuli oikeuden mukaan sekin, että Lehto oli kaupat junaillessaan toiminut omavaltaisesti ja epälojaalisti muita osakkaita kohtaan.

Sitoumusta ei ollut

Sen sijaan näyttämättä jäi, että kantajien korvausvaatimuksen perusteena ollut sitoumus olisi koskaan tullut voimaan. Tämä johtui siitä, että yksi osakkaista ei ollut toimittanut valtakirjaansa Revestorille.

Koska sitoumus ei ollut voimassa, kantajat eivät voineet perustaa vaatimuksiaan siihen. Niinpä he hävisivät jutun. Heille koitui käräjöinnistä yhteensä yli 50 000 euron lasku.

Kantajat ilmoittivat tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun, ja riita on siirtymässä hovioikeuden tutkittavaksi.

Velkaa peritään yhä

Lehdon Revestor on yhä velkaa Herlinin Security Tradingille. Jälkimmäisellä on turvaavana panttina Hollolan Pyhäniemen kartano, joka on rasitustodistuksen mukaan pantattu 3,1 miljoonaan euroon saakka.

Pantinhaltijaa edustavan kirkkonummelaisen Captare oy:n toimitusjohtaja Antti Laulumaa huomauttaa, ettei todellinen saatava ole yhtä suuri.

– Pantti on koskenut muutakin asiaa, joka on selvitetty. Nyt haetaan maksua 1,5 miljoonan euron lainalle.

Lisäksi Lehdon omistama Storklobbin saari Sipoon edustalla on Herlinin saatavien vakuutena, ja rasitustodistuksessa on kolmen miljoonan euron summa.

Korkosaatavat hiertävät

Käräjöitävää riittää jatkossakin. Revestor perää Helsingin käräjäoikeudessa kanteella vuorostaan Långvik South oy:n konkurssipesältä noin 150 000 euron korkosaatavia.

Kanteen mukaan Revestor rahoitti sittemmin konkurssin tehnyttä Långvik Southia noin 1,3 miljoonalla eurolla vuosina 2013–2016. Siten kiinteistöyhtiö oli käytännössä Revestorin rahojen varassa.

Korkoa ei laskettu jokaiselle tilikaudelle erikseen, mutta kanteen mukaan Långvik South tiesi rahoituksen olevan korollista.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi