Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

VM ennustaa työllisyysasteen nousevan jo 73 prosenttiin vuonna 2020

Kotitalouksien kulutuskysyntää rajoittaa ministeriön mukaan kuitenkin se, että reaalisten käytettävissä olevien tulojen määrä ei kasva samaan tahtiin kuin aiemmin. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen työllisyysasteen nousevan 73 prosenttiin vuonna 2020.

Nykyhallitus on tavoitellut ensi vuonna päättyvällä vaalikaudellaan 72 prosenttia, joka oli Tilastokeskuksen heinäkuun lukujen mukaan jo liki saavutettu.

VM:n talouskasvuennuste tälle vuodelle on 3 prosenttia. Ensi vuonna kasvu kuitenkin hidastuu 1,7 prosenttiin ja vuonna 2020 1,6 prosenttiin.

Tämän vuoden kasvuennuste nousi hienoisesti kesäkuun ennusteesta, joka oli 2,9 prosenttia. Seuraavien vuosien talouskasvun valtiovarainministeriö arvioi puolestaan niukasti pienemmäksi kuin se ennusti kesäkuussa.

Keskipitkällä aikavälillä vuosina 2021–2022 talouden arvioidaan kasvavan noin prosentin vuodessa, mikä vastaa talouden potentiaalisen tuotannon kasvuvauhtia.

– Talous puskee nyt eteenpäin suhdanteen huipulla. Työllisyys kasvaa nopeasti, ja julkinen talous vahvistuu. Lähivuosina pitää kuitenkin varautua selvästi vaisumpaan menoon. Toimia yhteiskunnassa olemassa olevien voimavarojen vapauttamiseksi täyteen käyttöön pitää jatkaa, sanoo valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander tiedotteessa.

Kotitalouksien kulutuskysyntää rajoittaa ministeriön mukaan kuitenkin se, että reaalisten käytettävissä olevien tulojen määrä ei kasva samaan tahtiin kuin aiemmin.

Ministeriön arvio työttömyysasteen kehityksestä lipsahti julki jo eilen Työttömyysvakuutusrahaston tiedotustilaisuudessa. VM ennustaa, että työttömyysaste putoaa ensi vuonna 6,9 prosenttiin.

Valtiovarainministeriön talousennuste on tärkeä, koska valtion budjetti rakennetaan sen varaan. Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle hallituksen budjettiesityksen ensi vuodelle. Siinä tuloiksi arvioidaan 53,9 miljardia euroa ja määrärahoiksi ehdotetaan 55,3 miljardia euroa. Talousarvioesitys on 1,4 miljardia euroa alijäämäinen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi