Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Pyörät pyörivät täysillä Lahden Sopenkorvessa - teollisuuden investoinnit veturina

Huippu on ohitettu pk-yritysten suhdanneodotuksissa, kertoo Pk-yritysbarometri. Työvoiman arvioidaan edelleen kasvavan, mutta osaajapula vaivaa. Investointien kasvu taittumassa.

Lahti Precisionin toimitusjohtaja Juho Koskinen (edessä) ja Lahti Glass Technologyn toimitusjohtaja Jarmo Näppi (ylhäällä) esittelivät Puolaan menevää sekoitinta kesän alussa Precisionin tehtaalla Sopenkorvessa. Kuva: Kalle Puttonen

Pk-yritysten arviot lähiajan suhdannekehityksestä ovat pysyneet hyvinä, vaikka odotukset ovat kokonaisuudessaan hieman maltillistuneet viime keväästä, kertoo tiistaina julkaistu Pk-yritysbarometri.

Mikäli barometriin on uskominen – ja yleensä on – Suomen talouden kasvu jatkuu ja työllisyys paranee ainakin ensi vuoden syksyyn asti – tosin hieman hidastuen aiemmasta.

Päijät-Hämeessä 31 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoo suhdanteiden paranevan ja 12 prosenttia heikkenevän. Vähennyslaskulla saatu saldoluku +19 on hyvää maakunnallista keskitasoa viime vuosilta.

Viime kevään huippuluvusta +36 toki jäätiin, kuten myös tämänkertaisesta valtakunnan luvusta +27.

Suhdanneodotusten käyrä taittui laskuun, mutta nousu jatkuu

Suhdannenousua ennakoi alueella nyt selvästi harvempi ja heikkenemistä selvästi useampi kuin viime kevättalvella.

Vaikka käyrä kääntyi alaviistoon, perusasiat tuntuvat olevan kunnossa.

Lähes puolet yrittäjistä uskoo liikevaihtonsa kasvavan ja myös kannattavuuden ennakoidaan parantuvan.

Toimialoista teollisuuden näkymät ovat parhaat sekä Päijät-Hämeessä että koko maassa, jossa kasvua ennakoi 55 prosenttia vastaajista. Alle 10 prosenttia vastaajista arvelee liikevaihtonsa laskevan.

Kuva: Anssi Hietamaa

Palveluissa ja rakentamisessa odotukset ovat lähes teollisuuden tasoa, vaikka rakentamisen näkymät ovat pudonneet keväästä. Myös kaupan odotukset ovat himmentyneet.

– Hyvältä näyttää edelleen. Kotimaisella teollisuudella on paljon investointeja menossa, ja kyselyjä tulee nyt paljon. Osasta niistä voi tulla tilauksia nopeastikin, kertoo teollisuuden punnitusjärjestelmiä ja laastitehtaita toimittavan Lahti Precisionin toimitusjohtaja Juho Koskinen.

Molemmissa liiketoiminnoissa töitä on runsaasti, ja pyörät pyörivät käytännössä täysillä.

– Tiukkaa tekee syksyllä, mutta uskon, että saamme projektit toimitetuksi ajoissa, Koskinen toteaa.

Precision-yhtiö myi kesällä lasiliiketoimintansa saksalaiselle Zippelle, ja tuolloin sovitusti yhtiö on nyt valmistanut tietyt lasialan projektit Lahti Glass Technologylle toimitettaviksi asiakkaille. Precisionille jäi yrityskaupan jälkeen 115 työntekijää ja noin 20 miljoonan euron liikevaihto.

Työllisyys parantunee vielä lisää

Työllisyyden parantuminen on ollut jo vuosien ajan pitkälti pk-yritysten varassa. Yritykset pyrkivät yhä kasvattamaan työvoimaansa.

Päijät-Hämeessä, jossa työllisiä oli keväällä 86 000, joka viides pk-yritys aikoo vuoden kuluessa lisätä henkilökuntaa ja vastaavasti vajaa kymmenes yrityksistä harkitsee vähennystä. Saldoluku on +11.

Miinuspuolella on se, että osaavan työvoiman saanti on entistä hankalampaa.

Tiukkaa tekee syksyllä, mutta uskon, että saamme projektit toimitetuksi ajoissa. toimitusjohtaja Juho Koskinen

Päijät-Hämeessä 18 prosenttia vastaajista ilmoitti, että kehittymisen merkittävin este on työvoiman saatavuus.

– Työvoiman saatavuusongelma nousee toistuvasti esiin yritysten kanssa käytävissä keskusteluissa. Tämä on ongelma useilla toimialoilla, mutta erityisesti teollisuusalan yrityksissä, sanoo Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Outi Hongisto.

Kuva: Anssi Hietamaa

Investointiaikeet tasoittuvat

Hieman suuremmat, etenkin 10–49 henkeä työllistävät pk-yritykset ovat lähitulevaisuuden suhteen optimistisempia kuin pienimmät eli mikroyritykset.

– Pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotuksissa huippu on ohitettu, vaikka suhdannenäkymät säilyivät melko hyvinä, kommentoi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen barometrin tuloksia.

Lue myös: Yrittäjän päivän kunniataulu - katso keitä Päijät-Hämeen yrittäjiä palkittiin tällä kertaa
 

Suhdannehuipun ohitukseen voi viitata investointiaikomusten tasoittuminen. Lähimmän vuoden aikana suunnilleen viidennes vastaajista lisää investointejaan ja noin viidennes aikoo investoida aiempaa vähemmän.

Suhdannekuva

Pk-yritysbarometri

Pk-yritysbarometri julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

Yrityksiltä kysytään muun muassa suhdannetilanteesta, arvioita liikevaihdon ja kannattavuuden kehittymisestä lähimmän vuoden aikana sekä yrittämisen esteistä ja rahoitustarpeista.

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämä barometri pohjautui tällä kertaa 4636 yrityksen vastauksiin. Päijät-Hämeessä 146 yrityksen vastaukset antavat viitteitä siitä, miten maakunnan noin 9 500 yrityksellä menee.

Maakunnassa on palvelualan yrityksiä suhteellisesti hieman vähemmän (58 prosenttia yrityskannasta) kuin maassa keskimäärin. Vastaavasti teollisuuden sekä rakentamisen osuus on keskiarvoa korkeampi.

Laajaan yrityskyselyyn perustuva Pk-yritysbarometri on varsin hyvin pystynyt ennakoimaan Suomen talouden ja yritystoiminnan elpymisen parina viime vuonna. Viime aikoina toki työllisyyden kasvu on ylittänyt yritysten aiemmat odotukset.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi