Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa hidastuvaa kasvua ja paranevaa työllisyyttä

Kauppasota uhkaa viennin kasvua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Palkansaajien tutkimuslaitos alentaa ennustettaan Suomen tämän ja ensi vuoden talouskasvusta. PT ennakoi nyt, että kasvua kertyy tänä vuonna 2,7 ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Viime keväänä PT odotti kasvulukujen olevan 0,4 prosenttiyksikköä korkeammat.

Kasvuarviota säädettiin alaspäin, koska PT arvioi kauppasodan muodostavan uhkan viennin kasvulle. Oletus on silti, että varsinaisen kauppasodan sijaan tullit johtavat vain kaupan kasvun hidastumiseen.

Talouskasvu alkaa näkyä myös työllisyyskehityksessä. PT arvioi, että työttömyysaste vähenee tänä vuonna prosenttiyksikön verran 7,6 prosenttiin ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin.

Työllisyys on kohentunut erityisesti nuorimpien ja toisaalta ikääntyneiden työntekijöiden keskuudessa. Samalla kuitenkin 25–34-vuotiaiden miesten työllisyys alenee. PT suosittelee, että tämän työllisyyskehityksen yllättävän ilmiön syistä tehtäisiin tarkempi tutkimus.

Samalla kun työllisyys paranee, kohenee myös palkansaajien reaalinen ansiotaso. Viime vuonna reaaliansiot laskivat puoli prosenttia, mutta tänä vuonna ansiot kasvavat 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Samalla inflaatio kiihtyy tämän vuoden 1,1 prosentista 1,4 prosenttiin.

Myönteinen työllisyyskehitys kasvattaa niin valtion kuin kuntien verotuloja, mutta valtiontalous jää alijäämäiseksi muun muassa verojen alennusten seurauksena.

Hallitus on pyrkinyt siirtämään verotuksen painopistettä työn verotuksesta haittaveroihin. PT huomauttaa, että haittaverot eivät välttämättä ole tähän hyvä väline. Toisaalta verotus vähentää verotettujen tuotteiden kysyntää, toisaalta veron kiristys voi alentaa pienituloisen ostovoimaa jopa enemmän kuin suurituloisen. Työn veroale hyödyttää prosentuaalisesti enemmän suuri- kuin pienituloisia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi