Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Sijoittaminen

Historiallinen käänne: Naiset nousivat ykköseksi rahastoissa

Osakkeet ovat yhä miesten juttu. Marimekko on Helsingin pörssin piristävä poikkeus. Vain kahdessa muussa pörssiyhtiössä omistajien enemmistö on naisia.

Teleyhtiö Elisan osake kuuluu naisten suosikkeihin. Kuva: Anssi Hietamaa

Syksymmällä selviää, aukeaako yli satavuotisen mieslinnakkeen Helsingin Pörssiklubin jäsenyys naisille.

Itse asian – sijoittamisen – naiset ovat jo aikoja sitten ottaneet haltuun.

Myönnetään: osakkeita omistavista suomalaisista kaksi kolmasosaa on miehiä ja miesten osuus on reilut 80 prosenttia kotitalouksien pörssiomistusten arvosta, noin 39 miljardista eurosta.

Rahasto-osuuksia kotitalouksilla noin 25 miljardia euroa, ja rahastosijoittajina naiset ovat jo ykkösenä lukumäärältään – ainakin maan suurimmassa pankkiryhmässä.

– Tänä kesänä naisten määrä rahastosijoittajina nousi OP-ryhmässä ensimmäistä kertaa ohi miesten. Heinäkuussa naisten osuus oli 51 prosenttia. Suunta on sama paikallisesti. Rahastosijoitusten arvosta miehillä on edelleen enemmistö. Heillä keskisijoitus rahastoihin on 16 000 euroa, naisilla 12 000 euroa, kertoo pankinjohtaja Tiina Kärhä Päijät-Hämeen Osuuspankin varallisuudenhoitoyksiköstä

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi, että naisten kasvanut kiinnostus sijoittamiseen näkyy juuri rahastoissa – naisten osuus pörssisijoittajina ei ole kasvanut.

Miehet sijoittavat tyypillisesti suoraan osakkeisiin ja passiiviisin rahastoihin, kuten indeksirahastoihin. Naiset suosivat aktiivisesti hoidettuja osake- ja yhdistelmärahastoja.

– Tästä voi ennakoida, että muutaman vuoden kuluessa naisten osuus myös suorissa osakesijoituksissa lisääntyy, Lounasmeri ennakoi.

Entistä enemmän naisjäseniä

Naisten aliedustus näkyy yhä erilaisissa sijoitustapahtumissa, -messuilla ja myös yhdistystoiminnassa.

Osakesäästäjien yhdistys perustettiin Päijät-Hämeeseen reilut 30 vuotta sitten. Noin 700 jäsenen yhdistys järjestää tilaisuuksia, joissa tyypillinen kävijä on varttunut mies.

Naisten osuus on pieni, mutta muutos on alkanut.

– Päijät-Hämeen Osakesäästäjissä on nyt 160 naisjäsentä, kun määrä oli viime vuoden alussa noin 120, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen Eija Ylioja.

Kattojärjestö Osakesäästäjien keskusliitto aloitti joitakin vuosia sitten naisten ryhmän, johon myös päijäthämäläisiä osallistuu.

Järjestäytyminen on valtakunnallista, mutta toiminta paikallista. Päijät-Hämeen yhdistys järjestää yhteistyössä Handelsbankenin kanssa tällä viikolla naisille tarkoitetun sijoitustilaisuuden Lahdessa.

– Haluamme levittää tätä ilosanomaa myös naisten tietoon, Ylioja toteaa.

OP:n pankinjohtaja Kärhä tietää tapahtumien suosion: pankin järjestämien naisten sijoitusiltojen paikat on yleensä varattu hyvissä ajoin loppuun.

Ei pikavoittojen tavoittelua

Nainen näkee sijoittamisen oman ja perheen hyvinvoinnin mahdollistajana – ei niinkään lyhytaikaisen voiton tavoitteluna, kertovat selvitykset.

Eija Ylioja on samoilla linjoilla. Monista tavoitteista hän nostaa esiin halun vaurastua, olla itsenäinen, turvata tulevaisuutta ja aikanaan eläkevuosia – sekä halun auttaa lapsia tarvittaessa.

– Sijoittaminen on minulle pitkäjänteistä toimintaa, ei mitään hötkyilyä. Olen saanut lapsetkin innostettua mukaan.

Pitkäjänteisyys on avu osakemarkkinoilla, kuten muussakin sijoittamisessa, jossa pätee korkoa korolle -viisaus. Jos sijoittaa sijoituksensa tuoton, tuottokäyrä voi olla jyrkästikin nouseva.

– Naiset eivät tosiaan hötkyile, kun tulee markkinaheilahteluja. Miehet reagoivat herkemmin, onhan heillä enemmän suoria osakesijoituksia, OP:n pankinjohtaja Tiina Kärhä sanoo.

Yksi on ylitse muiden

Kuva: Anssi Hietamaa

Miehillä on isommat "salkut", mutta tutkimusten mukaan naiset voivat menestyä sijoittajina jopa paremmin. Miehet tekevät enemmän pörssikauppoja, joista tulee kauppakuluja. Osta ja pidä -strategia on ollut kova sana nousukaudella.

Toinen viisaus piilee siinä, että sijoittaa vain siihen, minkä todella tuntee ja ymmärtää.

– Ensimmäinen osakkeeni oli Uponor, ja ihan siitä syystä, että se on paikallinen yritys, Ylioja kertoo 2000-luvun alkuvuosina alkaneesta harrastuksestaan, josta on kasvanut vähitellen "intohimo".

Hänellä on hyvin hajautettu salkku eri alojen osakkeita, mutta sijoitusfilosofia kiteytyy yhteen tiettyyn.

– Marimekossa on kaikki: naisjohtaja, brändi ja kansainvälinen toiminta.

Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko on yksi harvoista pörssiyhtiön naistoimitusjohtajista Suomessa. Kuva: Mirja Hussain

Euroclear Finlandin mukaan vain kolmessa Helsingin pörssin yli sadasta yhtiöstä – Stockmannilla, Marimekolla ja Elisalla – on omistajina enemmän naisia kuin miehiä.

Marimekko nousee ylitse muiden, ja ainoaksi lajissaan, sillä myös yhtiön osakkeiden arvosta naiset omistavat enemmän kuin miehet.

Marimekon kehitys on ollut hyvää, ja myös Elisaan sijoittaneet ovat vaurastuneet. Sen sijaan Stockmann on ollut paha päänsärky omistajilleen.

Totuuden nimessä todettakoon, että vuosikymmenen rahasyöpöimpiin kohteisiin kuuluneessa Talvivaaran kaivoksessa peräti 90 prosenttia omistajista oli miehiä.

Oikeastaan me kaikki suomalaiset olemme sijoittajia, kun iso osa eläkerahastoista on sijoitettuna osakkeisiin. Päijät-Hämeen osakesäästäjien hallituksen jäsen Eija Ylioja

United Bankersin johtaja Inka Noramaa mainitsi taannoin Taloustaidon haastattelussa, että naisia kiinnostavat yritystarinat. He myös seuraavat yrityksiin vaikuttavia trendejä ja painottavat pehmeitä arvoja.

Miesten mieleen ovat enemmän tunnusluvut.

Niitä katselee Yliojakin, jolle hyvä osinkotuotto ja ennen kaikkea yrityksen jatkuvuus ovat tärkeitä.

– Tänä vuonna olen ostanut esimerkiksi Nokiaa ja Nordeaa. Pitää olla myös kansainvälistä toimintaa, että sieltä tulee tulovirtaa Suomeen, Eija Ylioja katsoo.

Itsenäistä tiedonhankintaa

Melko tuoreen Danske Bankin selvityksen mukaan yli puolet naisista kuului ryhmään, joka kysyy neuvoja sijoitusammattilaisilta, mutta tekee päätökset itse. Miehistä vastaavasti toimii noin 40 prosenttia

Viidennes naisista toimii markkinoilla täysin itsenäisesti, kun miehissä osuus on kaksinkertainen. Eija Ylioja kuuluu tähän ryhmään.

– Minulla ei ole sijoitusneuvojaa. Haen itse tiedon ja teen itse päätökset. Käyn sijoitusmessuilla aina kun mahdollista. Osakesäästäjien keskusliiton ja Pörssisäätiön sivuilta saa hyvää, puolueetonta tietoa. Seuraan myös Nordnetin analyyseja. Pieniä epäonnistumisia on ollut, mutta plussalla ollaan.

Lue myös: Pikavippi ei, sijoittaminen kyllä - nuori osakemiljonääri työstää peruskouluille sijoitusaapista
 

Kohu Pörssiklubista kertoo osaltaan naisten kiinnostuksen lisääntymisestä. Saman ilmiön toinen puoli on se, että Facebookissa ja muualla on entistä enemmän naisille tarkoitettuja sijoittamisen keskusteluryhmiä. Ryhmät ovat suosittuja ja aktiivisia.

"Nyt olen varovaisella puolella"

Kuva: Anssi Hietamaa

Varoituksen sana on nyt paikallaan, jotta vauhtisokeus ei yllättäisi. Lähes kymmenen vuoden pörssinousu on ollut poikkeuksellisen pitkä. Pörssinousut ovat aiemmin kestäneet keskimäärin viisi vuotta ja laskukaudet keskimäärin pari vuotta. Nousua seuraa aina lasku, loivempi tai jyrkempi.

– Nyt olen varovaisella puolella ja seuraan tilannetta, mutta sijoittaminen jatkuu. Oikeastaan me kaikki suomalaiset olemme sijoittajia, kun iso osa eläkerahastoista on sijoitettuna osakkeisiin, Ylioja muistuttaa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi