Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Pikavippi ei, sijoittaminen kyllä - nuori osakemiljonääri työstää peruskouluille sijoitusaapista

Kannabisyhtiöt kiinnostavat suomalaisnuoria, eikä ihme.

Osakemiljonääri Jukka Oksaharju haluaa lisätä nuorten talous- ja sijoitustietämystä. Kuva: Riikka Hurri

Jukka Oksaharju, 31, on osakemiljonääri ja neljän lapsen isä, jolle tärkeitä asioita ovat perheen lisäksi jalkapallo, pysyvyys ja vapaus.

– Raha ei ole minulle tärkeää. En ole koskaan ollut materian perään, enkä osaa tuhlata rahaa. Vaimo seuraa, kun tuttavaperheet hankkivat omakotitaloja ja kysyy, miksi me yhä asumme tässä samassa.

Koti on 83 neliömetrin kokoinen rivitaloasunto, joka sijaitsee pohjoishelsinkiläisessä lähiössä Paloheinässä – lähellä Oksaharjun lapsuudenkotia.

Oksaharju on asunut lähes koko elämänsä samoilla nurkilla. Pienen piipahduksen hän teki Pohjanmaalle Ylivieskaan, josta löytyi vaimo.

– Edelleen parhaat ystäväni ovat sieltä yläasteajoilta. Yksi heistä on taksiyrittäjä, toinen vartija ja kolmas töissä Postilla. Heidän kanssaan olen eniten oma itseni.

Nordnetin osakestrategi antaa osin ujon vaikutelman mutta puhuu itsestään ja omaisuudestaan hyvin avoimesti. Pörssiosakkeiden lisäksi hänellä on kolme sijoitusasuntoa ja yksi kiinteistöhanke. Kotona on vaimon lisäksi neljä omaa lasta ja silloin tällöin yksi tukilapsi. Jaloissa pyörii nahkakuula ja koira.

Pikavoitot eivät toimi

Oksaharjun persoona sopii pörssiin. Pikavoitot tai äkkiliikkeet eivät toimi, vaan tarvitaan pitkä kiitotie.

– Olen aika pitkäjänteinen. Omistamistani osakkeista yli 90 prosenttia on ollut minulla yli viisi vuotta. Pari vuotta sitten luovuin Nordeaa ja Sampoa lukuun ottamatta kaikista Helsingin pörssissä noteeratuista osakkeista.

Nokiaa Oksaharju ei nykyisin omista. Uransa suomalaisen pörssi-ikonin osakkeilla 2001–2002 aloittanut Oksaharju ei ymmärrä, miksi suomalaiset yhä suosivat sitä. Helsingin pörssin osakkeista 20–21 prosenttia on suomalaisten kotitalouksien omistamia ja loput suursijoittajien, ulkomaalaisten tai hallintarekisterien hallussa.

– Suomalainen sijoittaa vain suomalaiseen yritykseen, vaikka koko maailma on auki. Nokiaan sijoittaminen ei perustu edes tuttuuteen, sillä se ei ole nykyisin mukana kuluttajaliiketoiminnassa. Esimerkiksi tanskalaiset sijoittavat enemmän ulkomaisiin kuin kotimaisiin yhtiöihin.

Suomalaisten yritysten menestys, kansainvälistyminen ja verotulot ovat yhteiskunnalle tärkeitä. Mutta uskollisuus kotimaisia yrityksiä kohtaan ei ole Oksaharjun mielestä järkevää. Sijoittajan vastuu Suomesta toteutuu muutekin kuin ostamalla ”omien” yritysten osakkeita.

– Ideologisesti ajateltuna sijoittaminen suomalaisiin yrityksiin vain siksi, että ne ovat kotimaisia, ei ole kestävää. Jos  yritys ei menesty, ei pääkonttoria kannata pitää Suomessa valtion eikä yksityisten sijoittajien rahoilla. Kannattaa sijoittaa yrityksiin, jotka ovat globaalisti toimivia ja kilpailukykyisiä. Tärkeintä on maksimoida sijoitustoiminnan tuotto. Pääomatuloverot jäävät sitten Suomeen.

Jukka Oksaharju haluaa lisätä talous- ja sijoitustietämystä kaikkien nuorten keskuudessa. Kuva: Riikka Hurri

Oman talouden turvaamista

Miksi sitten sijoittaa, jos ei rahan takia?

– Minulle on tärkeintä yhteinen aika perheen kanssa, että lapset sanovat minua isiksi eikä isäksi. Ei riitä, että olen samassa huoneessa vaan haluan olla läsnä, pelaamassa jalkapalloa ja kuskaamassa harrastuksiin. Voi, kunpa osaisin neuvoa pianonsoittoa ja satutanssia, tuumaa Oksaharju.

– Voi itse päättää mahdollisimman paljon omasta elämästä, eikä valta ole jollain toisella. Valintoja kannattaa tehdä, kun se on mahdollista. Nykyinen eläkejärjestelmä ei takaa nykynuorille eläkettä. Sijoittaminen mahdollistaa oman talouden turvaamisen. Kaikilla on kohtuulliset eväät menestyä.

Ideologisesti ajateltuna sijoittaminen suomalaisiin yrityksiin vain siksi, että ne ovat kotimaisia, ei ole kestävää. Osakestrategi Jukka Oksaharju

Oksaharju uskoo, että yksilö tietää itse, mitä haluaa. On mahdollista elää onnellisesti myös sattumien varassa ”ajopuuna”.

– Sijoitan intohimosta. Osallistuin yläasteella opettajan kannustamana taloustietokilpailuun, jossa piti sanomalehden pörssisivujen tietojen perusteella rakentaa oma kuvitteellinen mallisalkku. Siitä sain kipinän.

Peruskoulu saa sijoitusaapisen

Joutomieheksi työperäisestä kaverista ei ole. Motivaatio työhön löytyy nuorista.

– Olen mukana rakentamassa ja innostamassa alle 30-vuotiaiden osakesäästäjien ryhmiä eri puolille Suomea. On mahtava nähdä heidän silmissään se palava kiilto, joka itselläni oli 15 vuotta sitten.

Sijoitusguru haluaa lisätä talous- ja sijoitustietämystä kaikkien nuorten keskuudessa.

– Teemme yhdessä Jamilla Heiskasen ja Raoul Lehtosen kanssa Sijoittamisen aapista peruskouluun. Lasten ja nuorten olisi hyvä ymmärtää, miksi pikavipin ottaminen ei kannata ja mihin rahat kannattaa sijoittaa.

Suomalaiset nuoret ovat aktivoituneet sijoittajina. Mihin he sijoittavat?

– Kannabisyhtiöihin, tietää Oksaharju ja kertoo sen naurahtaen.

Pääosin Kanadassa toimivien lääkekannabisyhtiöiden osakkeet ovat Nordnetin nousseet nopeasti suomalaissijoittajien ostetuim­pien osakkeiden kärkeen. Suosio on ymmärrettävä, sillä esimerkiksi Canopy Growthin osake on noussut vuodessa 118 prosenttia ja kolmessa vuodessa jo 220 prosenttia.

– Nuoria kiinnostavat myös ulkomaiset yhtiöt ja tuoreet listautujat. Nuoret ovat hyvin perillä trendeistä.

Kuka?

Jukka Oksaharju

Aloitti sijoittamisen 13-vuotiaana ostamalla 900 eurolla Nokian osakkeita, joiden hinta oli alle 10 euroa kappale. Hän myi osakkeet noin kolme vuotta myöhemmin 15 euron kappalehintaan.

Kirjoittaa seitsemään lehteen blogeja tai kolumneja. Yksi lehdistä on Etelä-Suomen Sanomat.

On kirjoittanut viisi sijoituskirjaa, konsultoi yritysjohtajia ja sijoittajia sekä hoitaa esimerkiksi varainhoidon luottamustehtävää Hartwallin sukuyhtiössä.

Käynyt SYK:n eli Helsingin suomalaisen yhteiskoulun. Valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta. Viimeistelee viidettä vuotta väitöskirjaa Vaasan yliopistossa.

Töissä pohjoismaisessa pankissa Nordnetissa, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin.

Jaana Kainulainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi