Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

OT-lehti vertaili: Järvi-Hämeen Op ja Hämeenmaa osuustoiminnan parhaimmistoa

Useasta pankista syntynyt Järvi-Hämeen Osuuspankki on noussut maakunnan suurimpien rahalaitosten joukkoon. Kotipaikka on Hartola. Pääkonttori toimii Asikkalan Vääksyssä. Kuva: Pirjo Kamppila

Järvi-Hämeen Osuuspankki oli viime vuonna maan toiseksi paras suurten osuuspankkien joukossa, kertoo Osuustoiminta-lehti.

Ykköstilan vei Mäntän Seudun ja Oriveden osuuspankkien yhdistyessä syntynyt Pohjois-Hämeen Op, joka sai 44 pistettä. Järvi-Häme saavutti 41 pistettä, kun maksimi oli 50.

Järvi-Hämeen pankki, jolla on konttorit Asikkalassa, Hartolassa, Kuhmoisissa, Padasjoella ja Sysmässä, sai täydet pisteet liikevaihdon ja taseen kasvusta, vakavaraisuudesta ja jäsenmäärän kasvusta. Myös Järvi-Hämeessä kasvua edisti fuusio, kun mukaan tuli Kuhmoinen.

– Järvi-Hämeen Op oli erittäin vakavarainen. Ykkössija karkasi ennen kaikkea heikon pääoman tuoton takia, Osuustoiminta-lehden asiantuntijat katsoivat.

Hieman pienempien pankkien ryhmässä kakkoseksi 40 pisteellään nousi Pukkilan Op.

Hämeenmaa kärkipäässä

Osuuskauppojen paremmuusvertailussa Hämeenmaa oli totutun vahva. Edellisvuoden viitonen oli tällä kertaa neljäs.

– Tuloksenteko oli kiitettävää, mutta jäsenmäärän kasvu oli muihin verrattuna maltillisempaa, lehti kirjoitti.

Hämeenmaa jäi terävimmästä kärjestä myös vakavaraisuudeltaan. Osuuskauppa on viime vuosina tehnyt vahvaa tulosta, mikä vahvistaa omavaraisuusastetta, mutta edelleen voi nähdä takavuosien kriisin vaikutuksia. Tämän vuoksi Hämeenmaa on ollut moniin muihin suuriin osuuskauppoihin verrattuna melko varovainen voitonjaossaan.

Bonusten maksajana Hämeenmaa kuuluu kuuden kärkeen, bonuksia noin 170 euroa jäsentä kohti vuodessa, mutta muu voitonjako on ollut lähes minimissään. Ylijäämän palautuksia ei ole ollut, ja viimein loppui myös osuuskoron maksaminen.

KPO ja PKO erottuivat

Osuuskauppavertailun kärkikaksikko erottui muista. KPO Kokkolasta keräsi 46 ja PKO Joensuusta 45 pistettä. Hämeenmaa kilpaili 34 pisteellään tasaväkisesti Lappeenrannan Eekoon, raumalaisen Keulan ja Kuopion PeeÄssän kanssa.

Hämeenmaa oli viime vuonna 917 miljoonan euron liikevaihdollaan maan toiseksi suurin osuuskauppa. Edellä oli HOK-Elanto runsaan kahden miljardin euron liikevaihdollaan. Kolmosen eli Pirkanmaan Osuuskaupan liikevaihto oli 864 miljoonaa euroa.

Jäsenmäärältään, 162 978, Hämeenmaa oli Suomen kymmenenneksi suurin osuustoimintayritys. HOK-Elanto oli suurin 617 000 jäsenellään. Yli 200 000 jäsenen pääsivät vakuutusyhtiöt Fennia ja Kaleva sekä niiden väliin sijoittunut Osuuskunta Tradeka.

Lue myös: Asuntolainan hinta on yhä laskenut: vertailussa kymmenen eri pankin tarjoukset Lahden seudulla
 
Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi