Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Pienyrittäjä sesongissa

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin vanhemmat pyörittävät suosittua musiikkikoulua – opetustyö on auttanut heitä myös kriisissä

Marja ja Matti Rouvali perustivat musiikkikoulun, kun omat pojat ja heidän ystävänsä soittivat innolla. Toiminta on laajentunut valtavasti: nyt oppilaita on yli 200. Palkkaa yrittäjät eivät itselleen saa eivätkä odota, mutta tuntiopettajien palkat ja kulut katetaan. Musiikkikoulun pitäminen on niin palkitsevaa, että sitä jaksaa tehdä päivätyön ohella. Se on auttanut myös kriisissä.

Marja ja Matti Rouvali nauttivat opettamisesta. Marja Rouvali voi syksyllä käyttää vielä nykyistä enemmän aikaa musiikkikouluun, sillä hän jää eläkkeelle Sinfonia Lahdesta. Matti Rouvali on jo eläkkeellä. Kuva: Sami Kuusivirta

Sinfonia Lahden viulisti Marja Rouvalilla oli vielä parikymmentä vuotta työuraa jäljellä, kun hän sai idean. Syntyi Musiikkikoulu ja ohjelmatoimisto Hauskat Sävelet.

– Orkesterissa työskentely oli silloin sellaista, että olin varma, etten jaksaisi sitä työuran loppuun asti. Olin aina pitänyt opettamisesta, ja kun oppilaita ja kyselyjä alkoi tulla entistä enemmän, päätös koulun perustamisesta syntyi.

Mukaan yritykseen lähti puoliso Matti Rouvali, Sinfonia Lahden klarinetisti. Oikeastaan Hauskat Sävelet on alusta lähtien ollut koko perheen elämäntapa.

– Kun meillä oli kolme soittavaa poikaa ja sitten vielä heidän ystävänsä soittivat usein meillä, tajusimme, että on saatava lisää tilaa. Laajensimme Savontien taloamme ja tilaa tuli riittävästi myös musiikkikoulun oppilaille.

Paperihommat ja roudaushommat

Työnjako yrityksessä on ollut selvä: opetuksen lisäksi Marja Rouvali on hoitanut paperihommat ja Matti Rouvali roudauksen.

Miten tunnit vuorokaudessa ovat riittäneet?

– Olen aika vähäuninen – ja nautin niin paljon tästä tekemisestä, että energiaa riittää kyllä, Marja Rouvali vastaa heti.

Rouvaleiden Manta-koira tulee mielellään tervehtimään musiikkikoululaisia. Ja oppilaat rapsuttavat sitä innoissaan, kertoo Marja Rouvali. Kuva: Sami Kuusivirta

Jaksamisessa auttaa myös se, että musiikkikouluyrittäminen on vastapainoa kurinalaiselle viulistin työlle, se on Marja Rouvalin luova areena. Hän pulppuaa ideoita, joiden toteuttamisesta koulun opettajat joskus vähän toppuuttelevatkin.

Marja Rouvali puhuu myös siitä, kuinka palkitsevaa opettaminen on. Saa seurata lasten kehittymistä, oppii tuntemaan heidän perheensä, saa elinikäisiä ystäviä.

– On ihan uskomatonta, kun kuulee, että soittaja, jota on opettanut pienestä pitäen, pääsee Sibelius-Akatemiaan. Näin kävi taas tänä kesänä.

Vanhemmistakin oppilaita

Hauskat Sävelet ei kouluta vain huippuja, vaan suurin osa lapsista ja aikuisista on tavallisia musiikista nauttijoita. Lasten ja nuorten lisäksi muutamat vanhemmat – istuttuaan ensin lastensa soittotunteja kuuntelemassa – ovat aloittaneet soiton tai laulun opiskelun. Matti Rouvali on vetänyt myös eläkeikäisten soittajien Kissa vieköön -kokoonpanoa.

Oppilaita on nyt yli 200 ja opettajiakin jo 13, lisäksi on muskariryhmiä. Marja Rouvali on innoissaan siitä, että on saanut kokoon ”mahtavan” joukon tuntiopettajia.

Lue myös: ”Tämä kesä on ollut hullunmyllyä: kaikki ovat halunneet laitattaa pihansa kuntoon"
 

– Tänä syksynä meillä aloitti muun muassa Anna Degerman, joka opettaa multi-instrua. Siinä oppilaat tutustuvat eri soittimiin vuoden aikana.

Musiikkikoulu toimii nyt viidessä osoitteessa: Rouvaleiden kodin lisäksi keskustassa Mariankadulla, Sylvia-kodilla Renkomäessä sekä Lahden Steinerkoululla ja Kariston koululla.

– Karistoon päädyimme, kun yksi äiti sieltä otti yhteyttä ja pyysi perustamaan muskarin. Kyselimme somessa, löytyykö muita kiinnostuneita ja nyt meillä on siellä kolme ryhmää. Tämä ei olisi onnistunut, ellen olisi saanut myös toista uutta opettajaa, Saara Taavitsaista, kouluumme.

Ei palkkaa itselle

Tilojen, opettajien, koulun tapahtumien ja leirien pyörittäminen vaatii myös paljon paperityötä. Marja Rouvali ei pane sitä pahakseen ja käyttää tilitoimistoa apuna. Myös markkinoinnissa hän käyttää ammattilaisia.

– On tärkeää, että saamme kulut katettua ja opettajille palkat maksettua. Muuta emme talousmielessä tavoittele tällä yrityksellä.

Marja ja Matti Rouvali ovat ammattimuusikoita ja musiikkikouluyrittäjiä. Yhtenä opetuspaikkana toimii heidän kotinsa musiikkisiipi. Kuva: Sami Kuusivirta

Oman palkan ansaitseminen yksityisellä musiikkikoululla voisikin olla haastavaa Lahdessa. Oppilaat maksavat Hauskat Sävelet -koulun tunneista nyt saman verran kuin esimerkiksi Lahden Musiikkiopiston tunneista. Opisto saa kuitenkin toimintaansa valtionapua, jolla katetaan puolet kuluista (ESS 29.8.).

– Jos minulla ei olisi ollut työpaikkaa orkesterissa, en ehkä olisi uskaltanut tähän ryhtyä, Marja Rouvali sanoo.

Opetustyö auttoi jaksamaan pojan kuoleman jälkeen

Tänä syksynä soittointoa on ollut valtavasti. Marja Rouvali sanoo, että oppilaita on tullut ovista ja ikkunoista. Kaiken organisoimisen työmäärä ei häntä haittaa, koska syksyllä häntä odottavat eläkepäivät Sinfonia Lahdesta. Ura huipentuu marraskuiseen konserttiin, jonka tulee johtamaan Rouvaleiden esikoinen, kapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

 Olen aika vähäuninen ja nautin paljon tästä tekemisestä. Marja Rouvali

Kolmesta musisoivasta pojasta musiikkiuralle lähti siis esikoinen. Keskimmäisen pojista, Hermannin, soitot, laulut, sävellykset ja riimittelyt jäivät kesken, kun hän kuoli seitsemän vuotta sitten liikenneonnettomuudessa 24-vuotiaana.

Marja Rouvali pääsee musiikin ja oppilaiden voimaannuttavaan vaikutukseen:

– En tiedä miten olisin selvinnyt, jollen olisi opettanut. Muistan aina ensimmäisen onnettomuuden jälkeisen tunnin oppilaiden kanssa. Selitin, että minua voi välillä itkettää, mutta tiedätte, mistä se johtuu. Oli liikuttavaa huomata, miten eri tavoin oppilaat suhtautuivat surevaan, joku rohkaisi, toinen otti osaa, joku tarkkaili, joku otti kädestä kiinni, osa halasi, joku toi kukkia ja laittoi kortin.

Marja Rouvali on eläkkeelle jäädessään 64-vuotias. Matti Rouvali on jo ollut muutaman vuoden työkyvyttömyyseläkkeellä orkesterista, koska leukanivelet eivät enää kestäneet jatkuvaa soittamista.

– Jatkamme tätä musiikkikoulua niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Jos päätämme luopua tästä yrityksestä, jatkajat ovat jo tiedossa. Se tuntuu hyvältä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi