Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Panimoliitto: Olutmyynti pieneni tänä vuonna, mutta vahvojen oluiden osuus myynnistä yli kaksinkertaistui

Vahvan oluen myynti kasvoi touko–kesäkuussa, mutta kokonaisuudessaan oluiden myynti pieneni. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Oluiden myynti kotimaassa pieneni touko–kesäkuussa 5 miljoonaa litraa edellisvuoden samaan aikaan verrattuna, Panimoliitto kertoo. Yhteensä olutta ostettiin 181,8 miljoonaa litraa.

Sen sijaan vahvan, yli 4,7-tilavuusprosenttisen oluen suosio yli kaksinkertaistui 7,3 miljoonasta litrasta 17,8 miljoonaan litraan. Keskioluen osuus kaikesta Panimoliiton jäsenyritysten kotimaan olutmyynnistä oli 88,3 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 94,4 prosenttia.

Vahvojen oluiden lisäksi mietojen alle 2,8-tilavuusprosenttisten oluiden myyntiosuus hivuttautui pikkuriikkisen ylöspäin 1,9 prosenttiin viime vuoden 1,7 prosentista. Suurinta tämä kasvu oli alkoholittoman oluen osalta.

Oluiden lisäksi siiderien suosio osoittaa alaspäin, ja alkoholijuomista myyntiään lisäsi lähinnä lonkero. Sen myynti kasvoi 17,8 miljoonasta litrasta 25 miljoonaan litraan. Lonkeromyynti kannatteli suurpanimoiden Suomessa myymien alkoholijuomien määrää, sillä kaiken kaikkiaan oluen, siiderin ja lonkeron yhteismyynti kasvoi vain 0,7 miljoonaa litraa viime alkuvuoteen verrattuna.

Kivennäisvesi ja virvoitusjuomat kävivät kaupaksi

Vaikka alkoholijuomien myynninlisäys jäi vaatimattomaksi, virvoitusjuomien ja kivennäisvesien myynti hyppäsi etenkin helteisessä touko–kesäkuussa huomattavasti. Näitä juomia kuluttajat kaatoivat vuoden alkupuoliskolla kurkkuihinsa 11,5 miljoonaa litraa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Virvoitusjuomia ostettiin 126,9 miljoonaa litraa ja kivennäisvesiä 41,3 miljoonaa litraa.

Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten Hartwallin , Momentin Groupin , Olvin , Red Bullin , Saimaa Brewing Companyn ja Sinebrychoffin myyntitilastoihin. Tilasto ei sisällä muiden toimijoiden myyntilukuja eikä panimotuotteiden tilastoimatonta yksityistuontia.

_________________

Juttua korjattu klo 14.05: Olutta ostettiin tammi-kesäkuussa 2018 yhteensä 181,8 miljoonaa litraa, ei 186,8 miljoonaa litraa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi