Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahden kansanopiston rakennuksella alkaa pian uusi elämä: ravintola halutaan auki pikkujoulusesonkiin, juhlatilat vuokralle pian

Yrittäjä Tom Vasaralla on monia suunnitelmia 4 700 neliön tiloihin: Ravintolan lisäksi on tulossa viinibaaria ja aulabaaria, VIP-katsomoa ja myöhemmin ehkä näköalabaari torniin. Osaan tiloista etsitään myös muita yrittäjiä vuokralle. Juhla- ja liikuntasalin remonttikin valmistuu pian.

Vanhaa, yli satavuotiasta tiiliseinää on otettu esiin toimistotilan seinältä. Tähän huoneeseen tulee vastaanotto ja aulabaari. Kuva: Mirja Hussain

Lahden kansanopiston entisessä päärakennuksessa Harjukadulla puhaltavat uudet tuulet. Yrittäjät Tom Vasara ja Sari Liljeblom tekivät kaupat rakennuksesta viime vuoden lopulla ja pääsivät heinäkuussa aloittamaan remontteja. Osa tiloista saadaan pian käyttöön, osa myöhemmin.

Rakennuksessa on neliöitä 4 700, ja tekemistä valtavasti. Yli satavuotias talo tarjoaa historian kerrostumia, ja yllätyksiä tulee vastaan jatkuvasti.

– Koska tilaa on yllin kyllin, aiomme aluksi vuokrata osan tiloista yrityksille, jotka tukevat omaa toimintaamme ja joille meistä on hyötyä: esimerkiksi valokuvaajalle, jonka studio sopisi hyvin juhlatilojen viereen, Tom Vasara kaavailee.

Astumme köynnösmaalauksin koristellusta aulasta opiston entiseen toimistoon.

– Tähän tulee vastaanotto ja aulabaari.

Vastaanoton takaseinältä näkyy kaunista, vanhaa tiiliseinää. Sitä on otettu esiin lukuisten tapetti- ja maalikerrosten alta. Myös pienemmälle seinälle on tehty pyöreä tiilinen sisustuselementti poistamalla tiilen päältä kerrostumia.

Alkuperäisten lattioiden esiin saamisessa Vasaralla ja työmiehillä on ollut kova työ. Monenlaisia levyjä ja mattoja on kasattu vuosien aikana aina edellisten päälle.

– Ainakin 80-luvulla täällä on tehty valtavasti levytystä, peitetty vanhaa ja madallettu kattoja.

Historiallisen rakennuksen vanhimpia osia alettiin rakentaa 1902. Taloa on laajennettu ja korotettu moneen otteeseen. Vasara on löytänyt erilaisia muutospiirustuksia valtavan nipun.

Takkahuoneeseen Takkatupa-viinibaari

Vastaanoton ja tulevan baarin nurkasta pienet portaat vievät suoraan ylös. Tänne Vasara suunnittelee pientä VIP-katsomoa. Ylhäältä näkee loistavasti esiintymislavalle, joka näyttää olevan melko hyvässä kunnossa. Salin lattialla on nyt nosturi, jotta maalari pääsee käsittelemään yli viiden metrin korkuisia seiniä. Osa lattiastakin saa uuden pintakäsittelyn.

Juhlasali on pian valmis. Vasara on jo sopinut tilan käytöstä Kimmo Volleyn juniorilentopalloilijoiden kanssa kerran viikossa ja toivoo nyt muitakin juhla-, kokous- ja liikuntavarauksia.

Salin takaosasta pääsee suoraan kellarikerroksen tilavaan takkahuoneeseen, johon Vasara kaavailee ”Takkatupa”-viinibaaria.

Takkatuvasta voi astella 200 hengen auditorion eteisaulaan ja toisia rappuja pitkin isoon aulaan, josta useat pariovet aukeavat tulevaan ravintolaan. Kansanopiston aikana tilassa oli ruokala, mutta silloin suurin osa kauniista pariovista pidettiin kiinni. Kun uusi ”Opiston Kunkku” -ravintola aukeaa, ovet saavat olla auki – aulan köynnösmaalauksia voi silloin ihailla joistakin ravintolan pöydistäkin.

Kesätyöntekijä Ville Saarnio (oik.) käsittelee kansanopistorakennuksen kattoa Elaproof-pinnoitteella. Käsittely säästää yrittäjä Tom Vasaralta kymmeniä tuhansia euroja - ilman sitä katto olisi pitänyt uusia. Kuva: Mirja Hussain

Kanavan Kunkku myynnissä

Nyt tuleva ravintolasali on täynnä vanhoja kalusteita ja keittiövarusteita. Vasara on jo hankkinut paikalle uusia, jotka odottavat pihalla nostoa keittiöön.

– Toivon, että ravintola saadaan auki pikkujoulusesonkiin.

Tällä hetkellä Vasaralla ja Liljeblomilla on Asikkalan Vääksyssä Kanavan Kunkku -ravintola, jolle etsitään nyt ostajaa tai vuokraajaa.

Heillä on myös Tahkolla Syvärin Kunkku -ravintola sekä noin 160 vuodepaikkaa samassa hiihtokeskuksessa.

Opiston Kunkkuun yrittäjät palkkaavat aluksi 6–10 ihmistä.

– Ravintolan sisustus kunnioittaa rakennuksen tyyliä. Ruoka- ja juomatarjonnasta tulee samantyylistä kuin nykyisissä ravintoloissamme, mutta uutta on se, että aloitamme lounastarjoilun.

Hostelli-huoneita ja isompia huoneita

Kansanopisto tarjosi talossa opiskelijoilleen myös asuinhuoneen. Nousemme kerroksiin, joiden käytävien varrella on yhteensä 59 huonetta. Käytävän päädyissä keittiö, vessat ja suihkut ovat yhteiskäytössä. Näitä huoneita Vasara tarjoaa majoitukseen heti ja ensi viikonlopuksi muutama huone on jo varattu.

– Voi olla, että nämä huoneet jäävät hostelli-tyyppisiksi, yrittäjä pohtii.

Isompia ja tasokkaampia huoneita hän suunnittelee esimerkiksi entisen opettajain huoneen ja rehtorin kanslian kohdille. Ikkunat antavat sisäpihalle ja huoneista voisi tehdä isoja. Entisessä rehtorin asunnossa on tunnelmallinen parveke.

– Täältä rehtorit kuulemma ovat pitäneet puheita lukuvuoden alkaessa, Vasara tietää.

Kansanopistoon ja sen rakennukseen rehtoreilla on ollut pitkä ja tiivis suhde. Koko 120-vuotisen historian aikana opistolla on ollut vain kuusi rehtoria.

Remonttia tehdessä Tom Vasara on kuullut monia tarinoita.

– Täällä kävi vähän aikaa sitten vanhempi rouva, joka oli asunut talossa parikymmentä vuotta. Yhtenä päivänä taas yksi mies toi laatikollisen vanhoja hyväkuntoisia kirjoja, klassikoita, jotka sopivat hyvin tähän sisutukseen.

Juhlasali on pian valmis vuokrattavaksi. Tom Vasara on jo sopinut, että Kimmo Volleyn juniorilentopalloilijat saavat käyttää sitä kerran viikossa. Kuva: Mirja Hussain

Tornillekin ehkä käyttöä

Kiipeämme vielä torniin, josta on upeat näköalat joka puolelle Lahtea. Tornia ei tiettävästi koskaan ole käytetty mihinkään, vaikka sen sisällä mahtuisi hyvin istuskelemaan ja maisemia ihailemaan. Ikkunat tornin huipulla ovat isot. Ehkä tännekin saisi pienen näköalabaarin tai kahvipaikan?

Yrittäjä hymyilee ehdotukselle, muttei vielä lupaa mitään.

Tornin ikkunan kautta pääsee myös hyvin katolle, jossa kesätyöntekijä Ville Saarnio käsittelee peltikattoa.

Vasara on innoissaan uudesta kattopinnoitteesta, jonka käyttö säästää koko katon uusimiselta. Saarnio levittää pestylle katolle Elaproof-pinnoitetta, jolla voi korjata pieniä reikiä, vuotokohtia ja ruostevaurioita. Pinnoite kuivuu melko nopeasti, mutta Vasara suunnittelee maalaavansa katon vasta ensi kesänä.

Kotimaista Elaproofia edustavan Build Care -yrityksen aluemyyntipäällikkö Antti Matilainen on myös tullut paikan päälle katsomaan työtä. Matilainen kertoo, että Elaproofista on nyt kymmenen vuoden ajalta hyviä käyttökokemuksia. Tuotetta käytetään myös esimerkiksi läpivientien tiivistykseen ja kosteiden tilojen vesieristykseen.

Vasara sanoo, että uskalsi nyt tarttua pinnoitteeseen, koska siitä on riittävästi kokemuksia.

– Verrattuna siihen, että tänne olisi teetetty uusi katto, pinnoitteella saadaan varmasti kymmenien tuhansien eurojen säästöt.

Säästyneitä euroja Vasara voisi käyttää esimerkiksi länsisiiven kattoon, josta voitaisiin tehdä samanlainen mansardityylinen kuin talon muiden osien katto. Tätä remonttia varten on haettu kaavamuutosta.

Lue myös: Vaatetehdas, paloasema ja nyt monen ihmisen koti – katso kuvat ja lue Möysässä sijaitsevan suojelurakennuksen tarina
 
Elämän totuutta etsi

Lahden kansanopiston rakennus

Kansanopistorakennuksen vihkiäiset vietettiin toukokuussa 1905. Harjukadun puoleisen oven yläpuolelle on kaiverrettu Kansanopisto sekä Elämän totuutta etsi -teksti.

Rakennusta on laajennettu useita kertoja. Kokonaisuudessa näkyy monen arkkitehdin kädenjälki: suunnittelijoina ovat eri aikakausina olleet Henrik Helin, Uno Alanco, Elis Kaalamo, Unto Ojonen ja Tauno Niemioja.

Aulan holvikaton köynnösmaalaukset teki vuonna 1936 taiteilija Hannes Malisto.

Sotien aikana rakennuksessa on toiminut sotasairaala.

Lahden kansanopisto myi rakennuksen turvatakseen taloutensa. Remontti vie arviolta 4–5 miljoonaa euroa. Talossa on paljon portaita ja tilojen saaminen esteettömäksi on haasteellista. Hissin voi rakentaa vain talon ulkoseinälle, sisäpihalle.

Rakennuksen osti joulukuussa Kiinteistö oy Asikkalan Kanavankulma. Kauppahintaa ei kerrottu julkisuuteen.

Juhlasalia ja auditoriota voi pian vuokrata. Ravintolatoiminta alkaa talossa todennäköisesti loppusyksyllä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Paikallismediat

Lue seuraavaksi