Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kenian-kaupan vahvistanut lahtelainen Nocart vältti täpärästi konkurssin tällä viikolla

Toimitusjohtaja Vesa Korhosen enemmistöomistuksessa oleva Nocart on joutunut taiteilemaan myyntisaatavien ja omien laskujensa välillä. Keskiviikkona yritys ilmoitti energialaitostoimituksen varmistumisesta Keniaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Maksuvaikeuksiin ajautunut lahtelainen Nocart vältti tällä viikolla konkurssin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma haki yhtiötä konkurssiin elokuun alkupuolella, mutta peruutti hakemuksensa maanantaina.

Nocartilla oli maksamatta työeläkevakuutusmaksuja korkoineen 40 000 euron edestä.

Nocart toimittaa uusiutuvan energian tuotantojärjestelmiä. Sen osaomistaja, pörssinoteerattu sijoitusyhtiö Loudspring (entinen Cleantech Invest) kertoi tiistaisessa julkistuksessaan, että Nocartin Afrikan projektit ovat viivästyneet aikataulusta ja myyntisaatavien hidas realisoituminen on vaikuttanut suoraan yrityksen kassavirtaan.

– Yritys on saanut lisärahoitusta viimeisten kuukausien aikana, mutta tarvitsee ja neuvottelee sijoittajien kanssa uudesta lisärahoituksesta olemassa olevien projektien siltarahoitusta varten.

Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen kertoo Etelä-Suomen Sanomille, että joitain instrumetteja on jo saatu sovittua.

– Meillä on ollut vaikea vuosi, mutta olemme jo oikealla polulla. Konkurssihakemus pääsi läpi, mutta hoidimme se heti pois, Korhonen sanoo.

Hän myöntää, että käyttöpääomaa olisi pitänyt olla sen varalle, että hankkeet viivästyvät ja tulovirtaa ei ole riittävästi.

Nocartin viime vuoden tilinpäätöksessä todetaan, että tällä hetkellä suurin osa yrityksen liiketoiminnasta koostuu isoista projekteista Afrikassa ja Aasiassa.

Pienempien projektien avulla Nocart pyrkii vähentämään riippuvuuttaan yksinomaan suuriin, yksittäisiin projekteihin. Pienempiä toimituksia ja projekteja on "sopimusten viimeistelyvaiheessa".

Korhosen mukaan nämä tarkoittavat sähköhallintayksiköiden ja pienempien järjestelmien toimituksia esimerkiksi Eurooppaan.

Kenian-kaupalle vahvistus

Nocart kertoi keskiviikkona tiedotteessaan, että 35 megawatin energialaitoksen kaupalle on saatu vahvistus Keniassa.

Yritys on jo aiemmin solminut kauppasopimuksen jätteestä-energiaa -laitoksen toimittamisesta, mutta hanke on odottanut ostajan lupaprosessien ja energian hankinnan sopimusprosessin valmistumista.

Laitoksen kauppahinta on 62 miljoonaa euroa, minkä lisäksi Nocart on hankkeessa mukana laitostoimituksen osaomistajana (35 prosenttia) perustetussa voimalaitosyhtiössä. Voimalaitosyhtiöllä on 20 vuoden sopimus sähkön myynnistä Kenian valtakunnan verkkoon.

Lue myös: Palkittu kasvuyrittäjä joutui myöntämään: viiveitä Afrikan suurprojektissa
 

Suomen Kuvalehden mukaan Nocartin kassavarat olivat loppumassa jo viime vuodenvaihteessa. Tilinpäätöksen mukaan joulukuun 2017 lopussa Nocartin tilillä oli vain noin 15 000 euroa.

Loudspring kertoi tiistaisessa tiedotteessaan Nocartin viime vuoden tilinpäätökseen tehdyistä muutoksista.

Vuoden 2017 liikevaihto 28 miljoonaa euroa koostuu suurimmaksi osaksi myyntisaatavista. Nettovoitoksi tuli puoli miljoonaa euroa, kun aiemmin voitoksi oli kerrottu 3,1 miljoonaa euroa. Tiedotteen mukaan vuoden 2017 tuloutuksessa on noudatettu varovaisuutta Afrikan myyntisaatavien vuoksi.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi