Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Euroopan pörssit sulkeutuivat laskusuunnassa – Turkin liiran vaikutus näkyy

Euroopan pörssit sulkeutuvat laskusuunnassa. Turkin liiran arvon heittely on huolestuttanut sijoittajia ja vaikuttanut markkinoihin, uutisoi Guardian.

Turkin valuutan kaoottinen tilanne vaikutti myös eteläeurooppalaisiin pankkeihin, jotka ovat tekemisissä Turkin talouden kanssa. Espanjalaisen BBVA -pankin arvo laski 3,2 prosenttia ja italialaisen Unicreditin 2,5 prosenttiyksikköä.

Turkin liiran arvon jatkuva heikkeneminen on herättänyt huolta siitä, että kriisi tarttuisi myös maailman talouteen. AFP:n mukaan liiran syöksy vaikutti jo viime viikoilla Yhdysvaltain ja Euroopan pörsseissä. Sijoittajat ovat kääntäneet katseensa niin kutsuttuihin turvasatamiin eli Yhdysvaltojen dollareihin, Sveitsin frangeihin ja Japanin jeniin.

Ennen Aasian pörssien avautumista liiran arvo kävi historiallisen alhaalla suhteessa dollariin. Yhdellä dollarilla sai 7,2 liiraa ja eurolla 8,1 liiraa. Maanantaiaamuna liiran arvo oli hieman noussut, dollarilla sai 6,8 liiraa.

Orpo: Turkkia pitää seurata tarkasti

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan euroalueen tulee seurata tarkasti Turkin kehitystä. Turkki on iso talous ja tärkeä Euroopan kumppani taloudellisessa mielessä, Orpo sanoi STT:lle kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Joensuussa.

Orpo kuitenkin toteaa, että ei näe akuutteja pankkikriisin oireita tilanteessa.

Turkki ottaa tänään käyttöön taloussuunnitelman, jonka avulla on tarkoitus saada maan sakkaava talous kuntoon, kertoo muun muassa turkkilaismedia Hürriyet.

Talousministeri Berat Albayrakin mukaan kaikki turkkilaiset instituutiot ottavat tarpeelliset toimenpiteet käyttöön maanantain aikana ja jakavat tiedon markkinoiden kanssa.

Turkin keskuspankki ilmoitti jo ottavansa käyttöön kaikki vaadittavat toimet, jotta liiran vakaus saadaan palautettua. Niihin kuuluvat muun muassa ulkomaisten valuuttatalletuksien rajojen nostaminen ja liiran "alennushinnat", joita myönnetään pankeille. Muita tietoja odotetaan vielä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi