Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahteen kaksi uudenlaista kiinteistövälittäjää – "Piristää varmasti välitystoimintaa"

Lahdessa on jo 144 kiinteistövälittäjää, mutta kaupunki kiinnostaa uusia yrityksiä. Luvassa on halpavälitystä ja lahtelaisittain stailattuja kohteita. Alan yhdistys arvioi, että välittäjien määrä ei Lahdessa enää nouse uusista tulokkaista huolimatta.

Reilulla hinta on kiinteä ja kaikille sama, oli välityksessä oleva osake millainen tahansa. Kuva: Aku Isotalo

Lahdessa aloittaa jopa kaksi uutta kiinteistövälitystoimistoa.

Ensimmäiset toimeksiantonsa kesällä saanut lahtelainen Reilu LKV kilpailee hinnalla ja tavoittelee laajentumista halpaketjuksi. Syyskuun alussa Lahdessa aloittava turkulainen Bo LKV -ketju panostaa myytävien asuntojen stailaukseen ja korkealaatuiseen markkinointimateriaaliin.

Lahdessa on jo 144 kiinteistövälittäjää, mutta yritykset uskovat löytävänsä kaupungista markkinaraon. Molemmat uskovat myös, että niiden toimintapa nopeuttaa asuntojen myyntiä Lahdessa.

– Muita halvemmat hinnat mahdollistavat sen, että myyjä pystyy tulemaan enemmän vastaan asunnon hinnassa, sanoo Reilun perustanut lahtelainen Nikke Petrola.

Käytämme asuntojen stailauksessa paikallista käsityötä ja designia. Yrittäjä Sirena Kiviranta

Etuovi.comin markkinapuntarin mukaan ennestään kuudella paikkakunnalla toimiva Bo myy kohteensa keskimäärin puolet muita nopeammin.

– Panostamme asunnon myynnin valmisteluihin valtavasti. Markkinoinnissa hyödynnämme erittäin tehokkaasti perinteisen ja sosiaalisen median kanavia. Vaikka käytämme erittäin paljon aikaa ja rahaa jokaisen välittämämme asunnon eteen, teemme sen omalla riskillä, sanoo Lahden toimipisteen lanseeraaja, yrittäjä Sirena Kiviranta.

Bo LKV:n yrittäjä Sirena Kiviranta luottaa siihen, että asunnon saa nopeasti kaupaksi panostamalla markkinoinnissa tyyliin. Rautatienkadulle avattavassa toimistossa aloittavat välittäjänä ainakin René Piiroinen ja Toni Mäenpää. Kuva: Teemu Leppänen

"Välittäjien määrä ei kasva"

Päijät-Hämeen Kiinteistövälittäjien puheenjohtaja Jari Salomaa uskoo, että uusista tulokkaista huolimatta välittäjien määrä ei Lahdessa kasva. Kaupungissa on vaikea aloittaa välitystoimintaa ilman paikallista markkinatuntemusta.

– Välittäjät ovat vaihtaneet Lahdessa aiemminkin toimistosta toiseen, ja niin käy nytkin. Välittäjä itsessään toimii kuin yritys. Hänen perässään seuraavat vakioasiakkaat, luki toimiston kyltissä mitä tahansa, Salomaa sanoo.

Reilu ei ole vielä palkannut ketään ulkopuolista, mutta Bolla rekrytoinnit ovat jo pitkällä. Kivirannan mukaan palkatut ovat Lahden ”parhaita välittäjiä”.

– On erittäin tärkeää, että heillä on alusta saakka paikallistuntemus hallussa, sanoo Naantalissa itse asuva Kiviranta.

Myös stailaajat ja valokuvaajat ovat Lahdesta.

– Haluamme nostaa kohteiden markkinoinnissa paikallista käsityötä, designia ja osaamista vahvasti esille.

Bolle jokaisen myyntiin tulevan asunnon välitys hinnoitellaan erikseen. Kuluja ei tule asiakkaalle, jos asunto ei menekään kaupaksi.

Lue myös: Uusi asuntohintaennuste: lähivuosina nousua vain kolmessa kunnassa Päijät-Hämeessä
Reilu LKV:n yrittäjä Nikke Petrola sanoo, että yritys ottaa välityspalkkiosta perinteistä pienemmän siivun. Kuva: Aku Isotalo

Kiinteä hinta, asiakas sitoutuu kuluihin

Petrolalla on erilainen käsitys alasta.

– Ei ole ideaa sisustaa lähiössä olevaa kaksiota myyntiä varten. Kun se on myyty, asunto on edelleen tavallinen kaksio lähiössä, kun myyntikalusteet on viety pois, Petrola sanoo.

Kulujen kasvattamisen sijaan hän tähtää pitämään ne niin pieninä kuin mahdollista. Petrola sanoo ottaneensa mallia muun muassa Britanniassa toimivasta kiinteistövälityspalvelu Purple Bricksistä.

Reilulla hinta on kiinteä ja kaikille sama, oli välityksessä oleva osake millainen tahansa. Asiakas sitoutuu maksamaan asunnon markkinoinnista tulevia kuluja, jos hän irtisanoo välityssopimuksen ennen kuin asunto on mennyt kaupaksi.

– Sillä on tarkoitus motivoida asiakasta, ettei välitykseen tulisi kohteita vain kokeilumielessä.

Petrola uskoo, että toimiston markkinasiivu löytyy yli 100 000 euroa maksavista asunnoista, joissa provisiopalkkio alkaa olla jo merkittävästi kiinteää työmääräperusteista hinnoittelua suurempi.

Bolla on näyttöjä siitä, että he saavat myytyä myös sellaisia kohteita, jotka eivät toisella välittäjällä ala mennä kaupaksi. Kivirannan mukaan toimistoa toivottiin Lahteen.

– Avaamme toimistoja harkitusti kasvukeskuksiin ja alueille, joissa markkinakehitys on otollista.

Turkulainen Bo LKV -ketju panostaa myytävien asuntojen stailaukseen ja korkealaatuiseen markkinointimateriaaliin. Kuva: Teemu Leppänen

"Asunto-osakkeen pystyy myymään myös itse"

Lahteen tulevilla kahdella uudella kiinteistövälitystoimistolla on toisistaan täysin poikkeavat konseptit toimia, mutta molemmilla yrittäjillä on ajatuksena toimia myös perinteisestä kiinteistövälitysalasta poikkeavalla tavalla. Päijät-Hämeen Kiinteistövälittäjien puheenjohtaja Jari Salomaa ei ole vielä vakuuttunut.

– Vaikka meillä kiinteistövälittäjillä on yhä vanhoja tapoja toimia, me myös seuraamme aikaamme. Esimerkiksi kuvapuolella on kehitytty 3D- ja kopterikameroiden käyttöönotolla.

Salomaan mukaan alalla on tietyt kiinteät kulut, joita voi olla vaikea välttää.

Kiinteillä hinnoilla työnsä hinnoittelevan, Reilu LKV:n perustanut Nikke Petrola sanoo, etteivät perinteiset välitystoimistot avaa tarpeeksi, mihin niiden palkkiot perustuvat. Esimerkiksi 200 000 euron perhekolmion provisiopalkkio kohoaa noin 8 000 euroon. Riippumatta asunnon koosta Petrolan kiinteä perushinta on 1880 euroa. Sen lisäksi veloitetaan 70 euroa per näyttö. Hän arvioi keskimääräisen palkkion olevan 2 300 euroa.

Halvempi palkkiomme edistää asuntojen myyntiä. Yrittäjä Nikke Petrola

Salomaan mukaan välittäjien tekemän työn sisältö avataan asiakkaalle.

– Palkkion suuruus muodostuu nykyään keittiön pöydän ääressä, kun siitä asiakkaan kanssa keskustellaan, Salomaa sanoo.

Verkossa on tarjolla palveluita, jotka avustavat asunnonomistajia myymään asuntonsa itse. Salomaa ei pidä tätä huonona ilmiönä.

– Olen sanonutkin, että jos on halua, kannattaa kokeilla ensin asunto-osakkeen myymistä itse ja jos se ei ala mennä kaupaksi, pyytää sitten välittäjän apua. Normaalilla järjenjuoksulla ihminen pystyy myymään asunto-osakkeen. Vaatii se tietenkin supliikkia ja erilaisten ongelmien ratkomista.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi