Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Teollisuustuotanto puksutti kesäkuussa tasaisesti ylöspäin – toimialojen erot suuria

Heikoimmin meni sähkö- ja elektroniikkateollisuudella, jonka tuotanto supistui 3,2 prosenttia. LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

Teollisuustuotanto kokonaisuudessaan jatkoi kasvuaan kesäkuussa, kertoo Tilastokeskus. Toukokuuhun verrattuna kasvua tuli 1,6 prosenttia, ja viime vuoden kesäkuuhun nähden eroa on jo 5,4 prosenttia.

Eniten tuotanto kasvoi metalliteollisuudessa, joka otti 3,7 prosentin tuotantoharppauksen toukokuuhun verrattuna. Heikoimmin meni sähkö- ja elektroniikkateollisuudella, jonka tuotanto supistui 3,2 prosenttia.

Selkeä 3,0 prosentin notkahdus toukokuun jälkeen tuli myös energiahyödykkeiden, lämmön ja kaukojäähdytyksen tuotantoon. Kaivostoiminta ja louhinta putosivat 2,0 prosenttia.

Sen sijaan metsäteollisuuden ja elintarviketeollisuuden tuotannot supistuivat niin pieniä prosentin osia, että tuotanto ei käytännössä muuttunut toukokuusta.

Tuotannon kokonaisvolyymi on kuitenkin vielä kaukana vuonna 2008 alkanutta talouskriisiä edeltäneistä huippuluvuista.

Tilaukset taas kasvussa

Metalliteollisuuden nousukierrettä vahvistaa se, että kesäkuussa tulleiden uusien tilausten arvo kasvoi 8,5 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Kokonaisuudessaan tehdasteollisuuden tilaukset lisääntyivät 5,4 prosentilla, mutta kemianteollisuuden tilaukset ottivat 10,4 prosentin takapakin.

Tammi–kesäkuussa tilausten arvo oli kokonaisuudessaan 4,5 prosenttia pienempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Tämä johtuu pääosin siitä, että viime vuoden toukokuu oli tilausten kannalta erittäin runsas eikä vastaavaa tilaussumaa ole tänä vuonna nähty.

Tilaustilastossa suuret kuukausittaiset heilahtelut ovat tyypillisiä, koska suurienkin tilausten arvo jyvitetään vain yhdelle kuukaudelle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi