Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Tämän verran maksavat kahdeksan eri pankin peruspalvelut, katso vertailu

Jotkut pankit perivät kuukausimaksun lisäksi maksuja myös verkkopankissa maksetuista laskuista - vain e-laskusta ei mene lisämaksua.

Pankit eivät kilpaile verissä päin peruspankkipalvelujen hinnoilla. ESS keräsi tiedot kahdeksan pankin peruspankkipalvelujen taksoista, eikä niissä ole suuria eroja. Asiakkaat maksavat tileistä, korteista, verkkopankkipalveluista 2–4 euron kuukausihintoja. Kun näiden palvelujen yksittäishinnat laskee yhteen, jää asiakkaan loppusumma vajaaseen kymmeneen euroon kuukaudessa. Vuositasolla maksuista voi kuitenkin helposti kertyä satakin euroa.

Suuri osa pankkien asiakkaista saa peruspalvelut huomattavasti oheisen taulukon hintoja halvemmalla, ja useat palvelut jopa ilmaiseksi. Tämä perustuu siihen, että lähes kaikki pankit ovat paketoineet palveluitaan ja haluavat palkita asiakkaita pankkiasioiden keskittämisestä, jäsenyydestä tai asiakasomistajuudesta.

– Suurin osa palveluitamme käyttävistä asiakkaista on pankin jäseniä, jotka saavat palvelumaksuista 20–100 prosentin alennuksia asioinnin laajuuden ja palveluiden käytön mukaan, kertoo Lammin Osuuspankin toimitusjohtaja Mikko Seppänen.

Danske Bank on ryhmitellyt asiakkaitaan neljälle eri etutasoille sen mukaan, kuinka paljon pankin palveluja on käytössä.

– Kannustamme asiakkaitamme keskittämiseen, koska se vaikuttaa heti esimerkiksi päivittäispalvelun hinnoitteluun, kertoo johtaja Jyri Behm Lahden Danske Bankista.

Hänen mukaansa hinnoista on tullut negatiivista palautetta vain yksittäistapauksina.

– Kritiikki johtuu yleensä siitä, että asiakasta ei ole vielä liitetty etuohjelmaan, eikä hän ole päässyt nauttimaan eduista ja alemmista hinnoista.

Kyselyt automaatilla maksavat kaikilla pankeilla

Palvelujen hinnoittelulla pankit myös ohjailevat asiakkaiden käytöstä. Käteisen nosto omalta tililtä on monilla pankeilla ilmaista, jos nostoja on neljä tai viisi kuukaudessa. Sen jälkeen pankki veloittaa nostosta 40 sentistä euroon kerralta – ainoastaan Päijät-Hämeen Osuuspankin ja Lammin Osuuspankin asiakkailla nosto ei maksa.

Saldo- tai tapahtumakysely automaatilla on kaikilla pankeilla maksullinen. Hinnat vaihtelevat 40 sentistä euroon.

Kannustusta mobiiliin

Nordea uudisti heinäkuussa hintojaan niin, että asiakkaita palkitaan mobiilipankin käytöstä.

– Päivittäispalvelut ovat maksuttomia mobiilipankkia ja tunnuslukusovellusta käyttäville asuntolaina-asiakkaille ja useimmille pankkiasioinnin keskittäneille asiakkaille, kertoo tiedottaja Maria Tomminen Nordean viestinnästä.

Korkeimmillaan pankin peruspalvelupaketti maksaa 7,5 euroa kuussa. Tällöin asiakkaalla on käytössään tili, kortti ja verkkopankki. Jos hän lataa älypuhelimeensa mobiilipankin ja tunnuslukusovelluksen, maksu alenee neljään euroon.

Pankin viestinnästä kerrotaan, että asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen myönteisesti vastaan.

– Nyt jo lähes miljoona Nordean asiakasta saa päivittäispalvelunsa maksutta.

Nordean mobiilipankkia käyttää nyt noin 800 000 asiakasta, ja määrä on jatkuvasti kasvussa.

Pankki on myös nähnyt vaivaa asiakkaiden kouluttamiseen.

– Opastamme digipalveluiden käyttöön konttorien lisäksi myös kauppakeskuksissa ja kirjastoissa.

Kannustusta e-laskuun

Kaksi vertailun pankeista haluaa ohjata asiakkaita eurokannustimella myös e-laskujen käyttöön. Oma Säästöpankki ja Lammin Osuuspankki veloittavat verkkopankin kuukausimaksun lisäksi jokaisesta tililtä tehdystä maksusta ja tapahtumakyselystä.

E-laskut ovat maksuttomia, mutta jos asiakas naputtelee itse paperilaskun tiedot verkkopankkiin, hän maksaa tästä Oma Säästöpankissa 15 senttiä ja Lammin Osuuspankissa 10 senttiä laskulta. Muilla pankeilla on käytössä vain verkkopankin kuukausimaksu, johon yleensä kuuluu myös mobiilipankki.

Meillä asiakkaat maksavat palvelusta käytön mukaan. Oma Säästöpankin viestintäjohtaja Minna Sillanpää

Oma Säästöpankin Lahden konttorinjohtaja Hanna-Mari Forsström arvioi, että pankin asiakkaat maksavat yleensä verkkopankin käytöstä 5–7 euroa kuukaudessa. Pankilla ei ole käytössä pakettihinnoittelua.

– Meillä asiakkaat maksavat palvelusta käytön mukaan. Pääsääntöisesti laskut hoidetaan e-laskuina, Oma Säästöpankin viestintäjohtaja Minna Sillanpää sanoo.

Nuorille ilmaista

Kaikki pankit tarjoavat peruspankkipalvelut ilmaiseksi vähintään alle 24-vuotiaille, jotkut jopa alle 29-vuotiaille. Moni nuori aikuinen havahtuukin palvelumaksuihin ensimmäisen kerran, kun on täyttänyt vuosia. Jos siinä vaiheessa ei ole pankin asuntolaina-asiakas, palveluista joutuu yleensä maksamaan.

Monille ainoa vaihtoehto edullisimmille palveluille voi olla S-Pankki, jos nuori tai samassa osoitteessa asuva perheenjäsen on osuuskaupan asiakasomistaja. S-Pankki tarjoaa peruspalvelut maksutta asiakasomistajille.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi