Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kuumuuden seuraukset pelloilla: Gammayökköset leviävät ja tuhoavat satoja

Gammayökkönen on Keski-Euroopassa esiintyvä tuholainen, joita on aiemmin tavattu vain harvoin Suomessa. Tänä kesänä yökkösen toukat ovat kuitenkin vioittaneet monia öljykasvikasvustoista.

Ei hyvältä näytä. Petri Uusitalon rapsipelto Villähteen Pensuolla kärsii pahasti kuivuudesta. Gammayökkösiä hän ei ole vielä havainnut. Kuva: Janne Ranne

Kuivuus ja helteet ovat pahentaneet satotappioita etenkin Etelä-Suomessa, kertoo Pro Agria kasvutilannekatsauksessaan.

Esimerkiksi kevätviljojen ja säilörehun sadot ovat jäämässä etelässä pahimmillaan jopa puoleen tavanomaisesta.

Myös Päijät-Hämeessä sadot ovat pitkään jatkuneen kuivuuden ja kuumuuden takia keskimääräistä niukempia, mutta tilanne ei ole aivan yhtä hälyttävä, sanoo kasvintuotannon asiantuntija Jukka Miettinen Etelä-Suomen ProAgriasta.

Päijät-Hämeessä on satanut kesän aikana enemmän kuin pahiten kuivuudesta kärsivällä rannikkoseudulla.

Tilakohtaiset erot ovat tänä vuonna poikkeuksellisen suuret. Kylvöjen ajankohta ja sateiden osuminen peltolohkoille ovat muokanneet tilanteen vaihtelevaksi. Jopa samalla tilalla voi olla hyvin erilainen satotilanne eri lohkoilla.

Sadonkorjuu vasta alkamassa

Tämän vuoden heinäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin, ja monilla alueilla sademäärä jäi selvästi tavanomaista pienemmäksi. Heinäkuun sateet olivat kuuroittaisia, joten sademäärissä oli suuria eroja maan eri osien välillä ja myös paikallisesti.

Kuivimmilla alueilla kevätviljat ovat pakkotuleentumassa, ja jyvät ovat jäämässä kevyiksi. Kevätviljoista rehuohra on kärsinyt pahimmin kuivuudesta.

Kevätviljojen sadon arvioidaan olevan laadultaan välttävästä tyydyttävään.

Normaalisti kerätään kolme rehusatoa, mutta nyt on korjattu kaksi. Asiantuntija Jukka Miettinen

– Satomäärät ja niiden laatu ovat arvioita, sillä sadonkorjuu on vasta alkamassa. Esimerkiksi viljasadon on kuitenkin ennustettu olevan kuluvan vuosituhannen pienin. Se voi hyvinkin pitää paikkansa, Miettinen toteaa.

Pro Agrian mukaan viljelykasvien kasvu ja kehitys on Etelä-Suomessa arviolta kaksi viikkoa edellä tavanomaisesta. Muualla Suomessa ollaan 7–10 vuorokautta normaalia aikataulua edellä. Ensimmäiset puinnit aloitettiin jo noin kaksi viikkoa sitten.

Rehusatoja vasta kaksi

Kuivuus näkyy myös rehusadoissa, jotka ovat olleet huonoja. Nurmirehuista tullee kova pula eläinten sisäruokintakaudella usealla alueella. Päijät-Hämeessäkin nurmisadot ovat olleet huonoja.

– Normaalina kesänä kerätään kolme satoa, mutta nyt on korjattu kaksi. Satoa on tullut noin puolet tavallisesta määrästä. Jos tällainen sää jatkuu, kolmatta satoa tuskin edes tulee. Nurmirehusta on todella puutetta, Miettinen kertoo.

Miettisen mukaan sade voi vielä tuoda helpotusta tilanteeseen.

– Viljoja vesi ei enää pelasta, mutta nurmikasveja se voisi auttaa. Vettä on tosin tultava hiljalleen useassa erässä. Yksittäisestä rankasta kuurosta ei ole juurikaan hyötyä.

Maa rutisee kuivuuttaan niin, että kestää jonkin aikaa, ennen kuin maanpinta kastuu kunnolla ja alkaa imeä vettä. Yhtenä ryöppynä satava vesi valuu imeytymättä ojiin.

Tuholaiset leviävät

Kuuma ja kuiva sää on edesauttanut gammayökkösten leviämistä Suomeen. Miettisen mukaan gammayökkönen on Keski-Euroopassa esiintyvä tuholainen, joita on aiemmin tavattu vain harvoin Suomessa.

Tänä kesänä yökkösen toukat ovat kuitenkin vioittaneet neljäsosaa Etelä-Karjalan öljykasvikasvustoista. Lappeenrannassa gammayökköset ovat tuhonneet härkäpapukasvustot lähes täysin ja maistelleet myös hernekasvustoja.

Yökkösten aiheuttamia tuhoja on havaittu myös Kymenlaaksossa, itäisellä Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

Miettinen kertoo kuulleensa yökkösten tehneen tuhojaan myös päijäthämäläisillä härkäpapu- ja rypsiviljelyksillä.

– Kun yökköset löytävät uuden ruokapaikan, tuho on totaalinen.

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi