Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Nuorisosäätiön omistama Lahden Hämeenkatu 24 myytäneen miljoonien tappiolla

Nuorisosäätiö maksoi miljoonia ylihintaa Lahdessa Hämeenkatu 24:ssä sijaitsevasta kiinteistöstä. Kuva: Mirja Hussain

Poliisi epäilee Nuorisosäätiön vanhaa johtoa ainakin miljoonien eurojen hävittämisestä säätiön varallisuudesta, kertoo Helsingin Sanomat.

Pääepäiltyinä ovat säätiön edellinen toimitusjohtaja Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

Säätiön tekemien epäedullisten kauppojen loppusumma saattaa nousta kymmeniin miljooniin euroihin. Lehden mukaan summa riippuu siitä, millä hinnalla säätiö saa realisoitua kalliita ostoksiaan ja purettua sopimuksia.

Lehti kertoi maanantaina, että maksuvaikeuksiin ajautunut Nuorisosäätiö myy seitsemän kiinteistöään ja tonttivarallisuutta.

– Myymme nimenomaan vapaarahoitteista tuotantoa, mutta lista ei ole vielä julkinen, Nuorisosäätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Pihlman sanoi.

Hämeenkatu esimerkki epäedullisesta kaupasta

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoi Etelä-Suomen Sanomille jo kesäkuussa, että Hämeenkatu 24 voi tulla myyntiin nopeallakin aikataululla ja että kohde on tarkoitus myydä markkinahinnalla. Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulmatontille on suunnitelma 6–8-kerroksisesta uudisrakennuksesta.

Pihlman kertoi kesäkuussa säätiön aikomuksesta pyytää poliisia tutkimaan kiinteistökauppa. Salpausselän Rakentajat myi osakkeet Nuorisosäätiölle vuodenvaihteessa 2014–2015 noin kahdeksalla miljoonalla eurolla. HS:n jutussa toimitusjohtaja Pihlman nosti tämän kaupan esimerkiksi säätiölle epäedullisesta kaupasta. Kiinteistön arvo oli neljä miljoonaa euroa.

"On vähän epäselvää, kuka on Aleksi 5:n velallisen edustaja"

Myös Nuorisosäätiön Aleksi 5:ssä maksaman 13 miljoonan euron tonttihinnan on arvioitu ylittäneen selvästi normaalin rakennusoikeuden hinnan Lahden keskustassa.

Asunto-osakeyhtiö asetettiin konkurssiin viime viikolla. Nuorisosäätiöllä on rästissä yhdentoista kuukauden tonttivuokrat eli yhteensä noin 718 000 euroa. Säätiö on aiemmin pyytänyt poliisia tutkimaan taloyhtiön tekemää tonttivuokrasopimusta.

Pesänhoitaja Pauliina Tenhusen mukaan yhtiön kaikkia varoja ja velkoja ei ole vielä saatu selvitettyä.

– Tässä on nyt se haaste, että on vähän epäselvää, kuka on velallisen edustaja, Tenhunen sanoo.

Konkurssihakemus ei päässyt perille suorinta tietä, sillä se oli osoitettu Aleksi 5:n vanhalle hallinnolle, jossa puheenjohtajana toimi säätiön hallituksen edellinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

Vuokralaisten asemasta epäselvyyttä

Pesänhoitaja Pauliina Tenhusen mukaan vuokralaisten osalta kaikki jatkuu ennallaan konkurssista huolimatta.

Nuorisosäätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Pihlman puolestaan sanoi maanantaina HS:lle, ettei säätiö pysty takaamaan, että myyntiin tulevien kiinteistöjen ostaja jatkaa vuokrasuhteita.

Säätiö tiedotti tiistaina, että päätöksenteossa on pyritty minimoimaan vaikutukset nykyisten vuokralaisten osalta.

– Näin ollen keskeisimmät myyntitoimenpiteet kohdistuvat rakentamattomiin kiinteistöihin sekä kiinteistöihin, joiden myynnillä on mahdollisimman pieni vaikutus nykyisiin asiakkaisiin tai ei lainkaan vaikutusta.

Nuorisosäätiöllä on yhteensä 67 valmista kiinteistöä.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi