Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahdessa on tarjontaa: uusia asuntoja on kaupan paljon – halvalla ei kuitenkaan pääse, koska neliöhinnat ovat yli 4 000 euroa

Kaupanteko ottaa aikaa, koska vanhan asunnon myynti ei usein käy kovin nopeasti. Välillä rakennusliikkeet yrittävät nopeuttaa kauppoja erilaisilla kampanjoilla, esimerkiksi tarjoamalla vastikkeet loppuvuodeksi. Uudet asunnot kiinnostavat erityisesti yli 50-vuotiaita.

Kartanon Portti valmistuu Vesijärvenkadulle, sataman lähelle, lokakuussa. YIT:n myyntineuvottelija Timo Havumäki kertoo, että puolet asunnoista on myyty. Kuva: Mirja Hussain

Uusien asuntojen kauppa ei Lahdessa käy salamavauhtia. Tarjontaa on paljon, eikä ostajaehdokkaiden tarvitse kiirehtiä päätöksiään. Monien asunnonostoa hidastaa myös vanhan asunnon myynti.

Keskustan asunnot houkuttelevat eniten yli 50-vuotiaita.

– Asiakkaita on tietysti monenlaisia, mutta pääkohderyhmämme ovat yli 50-vuotiaat. Monet heistä muuttavat omakotitalosta, joka pitää ensin saada kaupaksi, YIT:n myyntipäällikkö Riikka Korkia-aho kertoo.

YIT:llä on tällä hetkellä rakenteilla kerrostaloja Lahden keskustassa, Launeella, Ruoriniemessä ja Vesijärvenkadulla.

Vesijärvenkatu 74:n viisikerroksinen talo valmistuu lokakuussa ja esittelyasunto elokuussa. YIT:n myyntineuvottelija, LKV Timo Havumäki ja työnjohtaja Tuomo Häkli vievät ESS:n kierrokselle esittelykolmioon. 74,5 neliön kolmiossa on muun muassa sauna, korkeat ikkunat kahteen suuntaan ja lasitettu parveke. Asuntoon pääsee käsiksi 81 889 euron myyntihinnalla. Velaton hinta on 308 400 euroa ja yhtiöllä on oma tontti. Velaton neliöhinta on 4 140 euroa eli tyypillistä tasoa Lahden keskustan uusissa asunnoissa.

75 neliön kolmio on nykykolmioksi iso. Tämänkin talon pienimmät kolmiot ovat kooltaan 65,5 neliötä.

– Talon 23 asunnosta puolet on nyt myyty. Tämä kohde on kiinnostanut paljon, Havumäki kertoo.

Talosta on hyvin lyhyt matka satamaan. Syksyllä valmistuva talo saa viereensä vielä kaksi samanlaista taloa.

Vaaleita seiniä suositaan. Kari Laaksonen maalaa lokakuussa valmistuvan talon seiniä Vesijärvenkadulla. Kuva: Mirja Hussain

Välillä kampanjoita

Kaupankäynnin vilkastuttamiseksi rakennusliikkeet turvautuvat välillä erilaisiin kampanjoihin. YIT:llä on ollut joissakin kohteissa tarjous, jossa rakentaja maksaa varainsiirtoveron asunnonostajan puolesta.

– Tällä hetkellä meillä ei Lahdessa ole tällaisia kampanjoita meneillään. Kampanjat voivat auttaa, mutta usein ostopäätökseen vaikuttaa moni muukin asia, kuten vanhan asunnon myynti, uuden asunnon sijainti ja pohjaratkaisu, Korkia-aho sanoo.

Lue myös: Ehdot kiristyvät asuntolainatiskeillä: "Hurjalta kuulostaa"
 

Kaupantekijäisinä vastikkeita

Skanska kampanjoi keväällä tarjoamalla Malskista uuden asunnon ostajalle loppuvuoden hoito- ja rahoitusvastikkeet kaupantekijäisiksi.

Kesäkuussa päättynyt tarjous koski Malskin Tammea, viime marraskuussa valmistunutta kerrostaloyhtiötä, jossa on edelleen 10 asuntoa vapaana.

– Kampanja ei tuonut touko-kesäkuussa kauppoja, mutta nyt heinäkuussa on kaksi isoa asuntoa talosta saatu kaupaksi, kertoo Skanskan projekti-insinööri Mika Suokas.

Talon keskineliöhinta on noin 4 400 euroa. Asuntomyyjä Katja Raninen

Suokkaan mukaan kysyntä on vilkasta ja näytöillä käy väkeä mutta päätöksenteko on hidasta, koska vanhojen asuntojen myyntiajat ovat pitkiä.

Malskin Tammen asunnoissa keskineliöhinta on noin 4 300 euroa. Suokas kertoo, että ostajat eivät yleensä ole ensiasuntoa hankkimassa.

Malskin alueelle valmistuu ensi kesänä alueen viimeinen talo, jota rakentaa Varte. Talon 37 asunnosta on nyt myyty viisi.

– Kyselyjä tulee, mutta kauppa käy hiljakseen, toteaa asuntomyyjä Katja Raninen Vartelta.

Talon keskineliöhinta on noin 4 400 euroa.

Vesijärvenkadulle valmistuvan talon katto ei talvisin kerää lumikuormaa kadun puolelle. Kuva: Mirja Hussain

Keskustan ulkopuolella edullisempaa

Hieman edullisemmalla hinnalla saa asunnon keskustan ulkopuolelta. Hartelalla on tällä hetkellä rakenteilla kerrostalo Tornatoriin, jossa keskineliöhinta on noin 3 500 euroa.

– Lokakuussa valmistuvasta talosta yli puolet asunnoista myyty ja ensi vuonna viereen valmistuvasta talosta lähes puolet on varattu, kertoo Hartelan aluejohtaja Olli-Pekka Teerijoki.

Alle 3 000:n neliöhintaan voi saada myös uuden rivitaloasunnon Lahdesta. Esimerkiksi Rakennusliike Olavi Järvinen alkaa rakentaa ensi vuoden alussa valmistuvaa rivitaloa Jalkarantaan Kankolankadulle.

– Kaikki kahdeksan asuntoa on varattu. Keskineliöhinta 2 800–3 000 euroa, markkinointipäällikkö Matti Järvinen kertoo.

Joulukuussa Järviseltä on valmistumassa myös esimerkiksi pienkerrostalo Möysään, jonka asunnoista vähän yli puolet on myyty.

Esittelyasunto on valmis elokuussa, kertovat Tuomo Häkli ja Timo Havumäki YIT:ltä. Kuva: Mirja Hussain
Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi