Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vadelmat kasvavat tunnelissa Vilppulan tilalla Asikkalassa – kotimaan mansikkasesonki venyy pitkälle syksyyn

Kasvatustunnelit löivät läpi vadelmatiloilla. Uusi menetelmä ennakoi "vallankumousta" myös mansikanviljelyyn.

Vadelma kasvaa tunnelissa. Olena Stupak poimii tottuneesti marjoja Vilppulan tilalla Asikkalassa. Kuva: Mirja Hussain

Asikkalassa korjataan suurta vadelma- ja mansikkasatoa ja samalla hieman myös Suomen kauppatasetta.

Vilppulan tila kuului joitakin vuosia sitten edelläkävijöihin yksivuotisen vadelman tunnelikasvatuksessa, ja nyt se tekee pienimuotoista vallankumousta mansikan kanssa. Nykyään tilalla kasvatetaan kaikki vadelmat ja valtaosa mansikoista säiltä suojassa.

– Ensi kesänä mansikan tunnelikasvatusta tulee lisää 1,66 hehtaaria, kertoo viljelystä vastaava Jari Vilppula.

Hän pyörittää viime vuonna osakeyhtiöksi muuttunutta marjatilaa yhdessä veljensä Sami Vilppulan ja tämän puolison Heidi Lindqvistin kanssa. Seuraavasta polvesta on jo kolme nuorta mukana kesän töissä.

Yksivuotiset lajikkeet ovat tulossa

Tässä tulee uusi aika. Jari Vilppula esittelee jatkuvakasvuista mansikkaa Vilppulan tilan uudehkossa tunnelissa. Kuva: Mirja Hussain

Mansikan tunnelikasvatus laajenee uuden jatkuvakasvuisen lajikkeen Muranon myötä.

Suurin osa maailman mansikoista saadaan edelleen monivuotisista kesälajikkeista, mutta jatkuvakasvuiset, yksivuotiset lajikkeet ovat tulossa.

Kehitys näkyy Asikkalantielle uudehkoina, Italiasta hankittuina kasvihuoneina. Muovin alla pöydillä, tai oikeastaan kasvatusruukun mentävissä kouruissa, runsaan metrin korkeudella kasvaa kilometrien mitalta mansikkaa.

Mansikat näyttävät tavallisilta, mutta näissä jatkuvakasvuisissa kasveissa on se erityinen piirre, että ne tekevät lisää kasvupisteitä, uusia lehtiä ja kukkavarsia, jolloin satokausi venyy varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

– Me olemme ainoa tila Suomessa, jossa jatkuvakasvuinen mansikka on laajasti tuotannossa. Paimiolaisella tilalla on jonkin verran tuotantoa ja monin paikoin tätä kokeillaan, Jari Vilppula kertoo.

Ei mennä soitellen sotaan

Kesälajikkeille on tyypillistä, että ensimmäiset mansikat ovat suuria ja loput pienempiä. Jatkuvakasvuisilla lajikkeilla koko ja laatu säilyvät tasaisempina. Sadon määrä yhtä kasvia kohti on kaksin- tai kolminkertainen verrattuna kesälajikkeisiin. Sääriskit minimoituvat.

Jatkuvakasvuinen vaatii satokaudella muun muassa rönsyjen katkomista, lehtien poistamista ja kukkavarsien ohjailua, joita kesälajikkeille ei tarvitse tehdä.

– Emme lähde soitellen sotaan. Käytämme useita neuvojia. Analysoimme kasvien tilaa päivittäin ja viikoittain lähetämme näytteet laboratorioon Hollantiin.

Kasvuputkessakin tehdään kemiallinen torjunta härmää ja harmaahometta vastaan, mutta putkessa biologisen torjunnan teho kasvaa. Kosteus ja muut olosuhteet voidaan säätää sopiviksi esimerkiksi petopunkeille, jotka syövät kasveja syöviä hyönteisiä.

Tunnelikasvatus on viime vuosina lyönyt toden teolla läpi, ja ohittanut avomaan marjan, kotimaisessa vadelmanviljelyssä.

Idea uuden ajan viljelyyn tuli vuosia sitten Portugalista.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liiton jäsenet pääsivät kurkistamaan erään taimiyrityksen tunneliin. Hanketta verhosi suuri salaperäisyys, mikä lisäsi kiinnostavuutta. Kun menetelmä tuntui veljeksistä järkevältä, ollaan nyt tässä.

Skotlannin laaksosta Asikkalaan

Tästä lähtevät vadelmalaatikot kauppoihin. Pakkaamossa työskennellään takki päällä ja pipo päässä. Kuva: Mirja Hussain

Vilppulan tila tuottaa noin 100 000 kiloa vadelmaa vuodessa. Se on noin kymmenesosa koko Suomen tuotannosta.

Tila on tähän vuodenaikaan 120 työntekijällään Asikkalan toiseksi suurin työnantajayritys Jeld-Wenin ovitehtaan jälkeen, selvästi muun muassa Rapalan uistintehtaan edellä.

Yksivuotisen vadelman, alkujaan skottilaisen laakson lajikkeen, Glen Amplen alkukasvatus tapahtuu Hollannissa. Kasvihuoneisiin versot tulevat maaliskuussa. Huhtikuussa tapahtuu siirto kasvatusputkiin, keveisiin kasvihuoneisiin, joissa satokausi jatkuu lokakuulle asti eli niin pitkälle kuin syksyn valo riittää.

Avomaan mansikasta ei luovuta

Toimitusjohtaja Sami Vilppulan marjakesä lähestyy puoltaväliä. Kuva: Mirja Hussain

Vilppulan tila ei ole luopumassa avomaan mansikasta, koska sille riittää kysyntää.

Toimitusjohtaja Sami Vilppula muistuttaa, että asiakkaat lopulta päättävät, millaisiin tuotantolaajennuksiin kotimaiset marjanviljelijät ryhtyvät.

– Laatu edellä mennään. Se on ainoa vaihtoehto. Kun laatu on kohdallaan, myös menekki kasvaa.

Kasvatusoloista ei menestys jää kiinni. Kasvun tärkeä käyttövoima pumpataan parin kilometrin putkea pitkin Päijänteestä. Vesi on Suomen parasta – ja jatkuvasti tutkittua.

– Ei bakteereja, ei hajuja. Täysin juomakelpoista, Vilppula kehuu.

Tilan päätuote on vadelmat. Sieltä tulevat Pirkka-merkin kotimaiset vadelmat.

Vadelmanviljely on kolminkertaistunut Suomessa 15 viime vuoden aikana. Tullin tilaston mukaan vadelmia (sekä herukoita) vietiin viime vuonna Suomesta noin 27 000 kiloa. Tuontia oli ainakin satakertaisesti, yli kolme miljoonaa kiloa, joten valtaosa Suomessa käytettävistä vadelmista on ulkomailta.

Marjantuottaja

Vilppulan tila

Suomen suurimpia vadelmantuottajia. Vuosituotanto 100 000 kiloa, noin kymmenesosa Suomen koko tuotannosta.

Myös suuri mansikantuottaja. Mansikan putkikasvatusala lisääntyy ensi kesänä lähes 1,7 hehtaaria. Edelleen myös avomaanmansikkaa.

Vilppulan Tila oy:n liikevaihto tänä vuonna noin 2,5 miljoonaa euroa.

Myyntiä pääsiassa vähittäiskaupan kautta. Myös tilapuoti.

Tilalla työskentelee vakituisesti kahdeksan henkeä, mukaan luettuina Jari ja Sami Vilppula sekä Heidi Lindqvist, kesäaikaan lisäksi kolme nuorta seuraavasta polvesta sekä lähes 120 kausityöntekijää, lähinnä Ukrainasta. Pääosa työntekijöistä työskentelee enintään 90 päivää neljän kuukauden aikana.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi