Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kolumni: Kuluttajalle maistuisi mobiilimaksamisen markkinajohtaja

Vielä joitakin vuosia sitten kaveriporukalla mökillä käyminen aiheutti joka kerta saman päänvaivan. Kun osa ruoista ja tarvikkeista hankittiin yhteisinä, ei marketin kassalla usein löytynyt vapaaehtoista kortinvinguttajaa. Se nimittäin tarkoitti samalla sitä, että pääsisi pyörittämään valuutanvaihtorumbaa, kun jokainen mukana oleva maksoi mitä erinäisimmillä tavoilla osuuttaan ostoksista.

Yksi maksoi käteisellä, johon tietenkään ei ollut antaa vaihtorahaa takaisin. Toinen maksoi verkkopankin kautta tilille, mutta varmistus ilmestyi tiliotteeseen vasta päivien päästä. Viimeisiltä maksujen karhuaminen venyi viikkojen päähän.

MobilePaylla nopea takaisinmaksaminen on ollut jo useamman vuoden yleistä ainakin nuorten aikuisten piirissä. Luonteva jatkumo on, että mobiilimaksaminen yleistyy myös kaupan kassalla.

Mobiilimaksaminen onnistuu MobilePayn lisäksi muun muassa OP:n Pivo-sovelluksella, Apple Paylla ja Nordea Wallettilla/Siirrolla. Alkuvuonna voimaan tullut Euroopan parlamentin toinen maksupalveludirektiivii eli PSD2 on avannut kenttää myös pienemmille toimijoille.

Mobiilimaksaminen on tulevaisuutta, mutta valuutanvaihtorumba näyttää tekevän paluuta. Itse olen ainakin jo törmännyt tilanteeseen, jossa maksuja on kaveriporukan sisällä vaihdettu jo useammalla eri sovelluksella.

Nähtäväksi jää, saadaanko mobiilimaksamiseen markkinajohtaja tai muuten yhteentoimiva järjestelmä. Isossa roolissa lienevät kauppojen valitsemat yhteistyökumppanit. Kenttä on pankeille ja teknologiafirmoille kiinnostava, mutta kuluttajan hermoille yksi sovellus lienee mieluisin vaihtoehto.

Topias Peltonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi