Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kauppasota tuo hermoilua pörsseihin – Kiina uhkaa USA:ta vastatoimilla, jos uudet tullit toteutuvat

Uhkaus uusista tulleista on uusin käänne kauppasodassa, johon Yhdysvallat ja Kiina ovat ajautuneet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin aloitteesta. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen aloittama kauppasota on aiheuttanut hermoilua Euroopan ja Aasian pörsseissä. Puoliltapäivin Helsingin pörssissä oltiin noin 1,1 prosentin laskussa. Teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu olivat noin 3 prosenttia miinuksella.

Keskiviikon vastaisena yönä kerrottiin, että Yhdysvalloilla on lista uusista kiinalaistuotteista, joille se uhkaa asettaa tuontitulleja. Listan tuotteita tuodaan Yhdysvaltoihin vuosittain 200 miljardilla dollarilla eli noin 170 miljardilla eurolla. Uudet tullit voivat tulla voimaan aikaisintaan syyskuussa.

Kiina on ilmoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin, mikäli Yhdysvallat toteuttaa uhkauksensa uusista tulleista.

Kyse on uusimmasta käänteestä kauppasodassa, johon Yhdysvallat ja Kiina ovat ajautuneet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin aloitteesta. Kiina on sanonut, että laajamittaisten, molemminpuolisten vastatoimien kierre tuhoaa lopulta Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kaupan.

Kauppasodan keskellä Shanghain pörssissä nähtiin keskiviikkona laskua lähes 1,8 prosenttia, Hong Kongissa noin 1,3 prosenttia sekä Tokiossa noin 1,2 prosenttia.

Niin ikään Tukholman, Lontoon ja Frankfurtin pörsseissä lasku oli puoliltapäivin yli prosentin luokkaa.

Edelliset tullit viime perjantaina

Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota siirtyi sanoista tekoihin perjantaina, kun Trumpin hallinnon ensimmäiset pelkästään Kiinaan kohdistuvat tuontitullit astuivat voimaan. 25 prosentin tullimaksut koskevat satoja kiinalaisia tuotteita, joita tuodaan Yhdysvaltoihin noin 34 miljardin dollarin eli noin 29 miljardin euron arvosta. Tullit kohdistuvat muun muassa kiinalaisiin koneisiin ja elektroniikkaan.

Kiina ilmoitti saman tien tuontitullien astuttua voimaan, että sen vastatoimet ovat voimassa heti. Kiina on sanonut vastatoimien olevan tismalleen yhtä suuret kuin Yhdysvaltojen tullit.

Kiinalaisten vastatullien listalla on etenkin amerikkalaisia maataloustuotteita, kuten soijapapuja, pähkinöitä ja kanankoipia.

Kiinan kauppaministeriö on myös tehnyt Maailman kauppajärjestölle WTO:lle valituksen Yhdysvaltojen toteuttamista tullikorotuksista, Kiinan uutistoimisto Xinhua kertoi perjantaina.

Kumpikin uskoo voittavansa

Trump uhkasi perjantaina ulottaa tullimaksut kaikkiaan 500 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin Kiinasta. Trump kertoi asiasta puhuessaan kannattajilleen Montanan osavaltiossa. Summa vastaa suunnilleen Kiinan koko vientiä Yhdysvaltoihin.

Trump on vuosia syyttänyt Kiinaa Yhdysvaltojen alijäämäisestä kauppataseesta ja amerikkalaisen tietotaidon kaappaamisesta.

Kauppasodan kierroksia kiihdyttää se, että sekä Yhdysvallat että Kiina uskovat taloutensa kestävän sen kilpakumppania paremmin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi