Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Versowood aikoo yhä kasvattaa tuotantoaan - "Sahateollisuuden kannattavuus on Suomessa maailman huonointa"

Versowoodilla nähdään myönteisiä merkkejä, vaikka sahojen kannattavuus Suomessa on "maailman huonointa". Yhdysvallat ostaa entistä enemmän sahatavaraa Euroopasta.

Versowood on johtavia liimapuunviejiä Japanin markkinoilla. Kuva: Leevi Vähälä

Heinolalaisen Versowoodin kasvu jatkui viime tilikaudella.

– Liikevaihto nousi kesäkuun lopussa päättyneellä tilikaudella 380 miljoonaan euroon, kirjoittaa toimitusjohtaja Ville Kopra yhtiön Versio-lehdessä.

Edellisenä, kesäkuussa 2017 päättyneenä tilivuonna liikevaihto oli 352 miljoonaa euroa. Näillä liikevaihtoluvuillaan Versowood on Päijät-Hämeen kolmanneksi suurin yritys Osuuskauppa Hämeenmaan ja DT Finlandin (Stark) jälkeen.

Yhtiö ei ole vielä kertonut viime tilikauden talouslukujaan, mutta edellisellä tilikaudella liikevoitto oli lähes 13 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos viisi miljoonaa euroa.

Asiat ovat Kopran mukaan monella tavalla hyvin. Puukauppa on viime viikkoina käynyt ennätystahtiin. Ainoa huoli on raaka-aineen, tukin, saanti kilpailukykyiseen hintaan.

– Tavoittelemme tältä tilikaudelta 420 miljoonan euron liikevaihtoa. Liikevaihto on tuplaantunut kymmenessä vuodessa, ja haemme jatkossakin 10 prosentin vuosittaista kasvua.

Kopra arvelee, että "orgaanisella kasvulla tähän ei loputtomasti päästä, joten kuljemme silmät auki uusia mahdollisuuksia etsien". Tämä voi tarkoittaa lisää yritysostoja. Vuoden 2014 alussa Versowood osti Vapolta Hankasalmen sahan ja vuoden 2016 lopulla hartolalaisen Kuningaspalkin tehtaan Metsä Groupilta.

Kasvua suunnitteilla Vierumäellä ja Riihimäellä

Suomen suurin itsenäinen sahayritys suunnittelee alkaneella tilikaudella sahauksen kasvattamista 1,35 miljoonaan kuutiometriin viime tilikauden 1,25 miljoonasta kuutiometristä. Lisäystä tulee erityisesti Riihimäen ja Vierumäen yksiköissä.

Kiinan-kysyntä jatkuu, vaikka vientimäärä laskeneekin viime vuoden huipusta. Kiinalainen huonekaluteollisuus on siirtänyt tuotantoaan Vietnamiin, jonne viedään entistä enemmän sahatavaraa Suomestakin. Japanin-vienti on vakaata.

Kuva: Kati Eloranta

– Vienti Euroopasta Atlantin yli kasvaa merkittävästi viime vuoden 1,5 miljoonasta kuutiometristä. Meille pohjoismaisille toimijoille tulee tilaa Keski-Euroopan markkinoilla, arvioi myyntijohtaja Eero Valio.

Sahatavarakaupan näkymät ovat kaiken kaikkiaan hyvät, eikä myynnillisiä ongelmia näy.

Pylväsmarkkinat vaisuina

Versowood kasvoi viime vuonna kaikilla toimialoillaan – paitsi pylväissä, joiden kysyntää heikensi epävarmuus perinteisissä vientimaissa Pohjois-Afrikassa.

Liimapuusta tehtiin muun muassa Joensuun Mehtimäen Kerubi-pesäpallostadionin katsomo, Suomen suurin liimapuusta tehty urheilukatsomo. Toimitus käsitti parikymmentä rekkakuormaa ja 3 755 liimapuuosaa.

Kylmä talvi lisäsi pelletinpolttoa. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen pellettivarastot painuivat nollaan. Uusia biolaitoksia käynnistyy.

Puusiltoja myydään vilkkaasti Ruotsiin ja Norjaan. Suomessa kauppa on saatu Kehä ykköseltä.

Uudelle tilikaudelle Versowood on suunnitellut uudistuksia tukinlajitteluun sekä Vierumäen lämpölaitoksiin ja kuivaukseen. Vierumäelle ja Otavaan hankitaan röntgenlaitteita. Investointisumma on 12 miljoonaa euroa.

Versowood investoi alkaneena tilivuonna keskimäärin noin miljoona euroa kuukaudessa. Sahoilla parannetaan lajittelua hankkimalla lisää röntgentekniikkaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Suomessa "maailman huonoin" kannattavuus

Kopra pitää suomalaisen sahateollisuuden kannattavuutta huippusuhdanteessa heikkona. Hänen mukaansa alan käyttökate on viitisen prosenttia liikevaihdosta, kun parhaat pääsevät Pohjois-Amerikassa 40 prosentin käyttökatteeseen.

– Sahateollisuuden kannattavuus on maailman huonointa, Kopra harmittelee.

Sahamiestä kaivelee se, että kasvava selluteollisuus hankkii itselleen kuitupuuta tarjoamalla "ylihintaa" tukeista, mikä on myrkkyä pelkästään tukinjalostuksella eläville sahoille.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi