Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vierumäen urheiluopisto polttanut rahaa miljoonatolkulla - bisnekseen haetaan lisävauhtia miljardööriltä

Suomen urheiluopiston taustayhtiöt ovat hakemassa vauhtia tappiolliseen liiketoimintaansa. Liikuntapaikkojen korjaaminen ja Scandic-hotellikaupat ovat nielleet rahaa miljoonien eurojen edestä, mutta tehdyt investoinnit ovat parantaneet liiketoimintaa. Urheiluopiston taustayhtiöt omistava Jääkiekkosäätiö käy lisäksi neuvotteluja miljardööri Mika Anttosen kanssa, jolla on alustavaa kiinnostusta sijoittaa Vierumäelle. Tepsivätkö Jääkiekkosäätiön talousrohdot vai jääkö bisneksen elvytys puolitiehen?

Taantuma ei ole juuri vaikuttanut Vierumäen golf-alueen palveluvalikoimaan. Country Club tosin on luopunut sunnuntaipäivällisistä heinäkuun ajalta. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan Vierumäen urheiluopiston eli Suomen urheiluopiston tappiollista toimintaa ollaan nyt kampeamassa plussan puolelle jo tehdyillä miljoonien eurojen investoinneilla. Uuden sijoittajan mukaantulo voi selvitä jo runsaan kuukauden kuluessa. Urheiluopiston taustayhtiöissä nähdään jo ensimmäisiä nousun merkkejä.

Vierumäen taustayhtiöt Vierumäki Country Club (VCC) ja Suomen urheiluopiston kannatusosakeyhtiö tekivät vielä viime tilikaudella tappiota.

– Uskomme, että tämä vuosi on taitekohta VCC:n puolelta ja toivottavasti myös urheiluopiston puolella, sanoo Jääkiekkosäätiön asiamies Matti Nurminen.

VCC tytäryhtiöineen vastaa Vierumäen urheiluopiston alueella lähinnä kongressi-, majoitus-, liikunta- ja ravintolapalveluista. Jääkiekkosäätiö käyttää yhtiöryppäässä isännän ääntä yli 76 prosentin osakkuudella.

Suomen urheiluopiston kannatusosakeyhtiö puolestaan keskittyy urheiluvalmennukseen, liikunta-alan koulutukseen ja terveysliikuntaan. Myös kannatusosakeyhtiö on Jääkiekkosäätiön komennossa yli 84 prosentin osakkuuden turvin.

Omat nurkat kuntoon

Urheiluopiston taustayhtiöt ovat tehneet raskaita sijoituksia saadakseen omat nurkat kuntoon. Voimistelun harjoitusalueita on remontoitu, urheiluhallin lattia uusittu ja tekonurmi uusittu. VCC:n ja urheiluopiston kannatusosakeyhtiön toimitusjohtaja Heikki Hietanen kertoo, että kyse on miljoonien eurojen investoinneista.

Lisäksi Vierumäki osti kahdella miljoonalla eurolla Scandic-hotelliketjun hotellin. Näin päästiin eroon tilanteesta, jossa pienellä alueella oli kilpailevia majoituspalveluja.

– Nyt meillä on uudehko hotelli, sanoo Hietanen.

Scandicin entisen hotellin osto merkitsee myös sitä, että Vierumäen urheiluopiston vanha hotellitila jää pelkkään sesonkikäyttöön.

Scandic: toiminta kannatti

Vierumäeltä ei lähdetty pois heikon kannattavuuden takia, vakuuttaa Scandic Hotels oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

– Hotellihuoneita myyvänä toimijana haaste meille oli se, että tuon tyyppisissä kohteissa toiminnot pitäisi sovittaa yhteen ja kaikkien pitäisi saumattomasti tukea toisiaan. Se yhteistyö ei välttämättä toimi niin mutkattomasti.

Käyhkön mielestä hotellikaupassa voittivat kummatkin. VCC:llä oli kiinnostusta ottaa koko alueen majoitustoiminta keskitetysti haltuunsa, ja Scandicilla puolestaan riitti askaretta muun liiketoimintansa kanssa. Lisäksi Vierumäellä hotellitoiminta on enemmän riippuvainen tapahtumista, kun taas kaupunkihotelleissa riittää asiakkaita muutenkin.

– Sen tyyppinen toiminta ei ole meille ominta omaa, että lähtisimme ”hakemaan” asiakkaita.

Lisää rahaa

Vierumäki-yhtiöihin pumpataan myös lisää rahaa. Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että energiayhtiö St.1:n omistaja Mika Anttonen olisi valmis investoimaan Suomen urheiluopiston toimintaan. IS:n mukaan Anttonen on sijoitusyhtiönsä kautta tehnyt aiesopimuksen urheiluopiston taustayhtiöiden kanssa.

Anttonen kertoi tekstiviestitse Etelä-Suomen Sanomille, ettei hänellä ole mitään lisättävää siihen, mitä julkisuudessa on jo kerrottu.

Mika Anttonen on Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen. Hän on taloudellisesti tukenut vähävaraisten perheiden nuorten jääkiekkoharrastusta. Vierumäellä puolestaan järjestetään jääkiekkoleirejä sekä -turnauksia.

Jääkiekkosäätiön asiamies Matti Nurminen on vaitonainen säätiön ja Anttosen välisistä neuvotteluista. Niille ei ole hänen mukaansa olemassa mitään tarkkaa aikarajaa eikä vielä mitään ole päätetty varmaksi.

– Ensin suunnitellaan, sitten neuvotellaan ja sitten kun on valmista, kerrotaan asiasta.

Lue myös: Kutsumaton vieras jätti ikävät renkaanjäljet – Vierumäki Golf teki rikosilmoituksen
 

Kymmenille kenkää

Myös henkilökunta on Vierumäellä saanut tuntea talouden tehokuurin nahoissaan, kun VCC irtisanoi keväällä kymmeniä työntekijöitään.

– Toiminta on syklistä (so. kausittaista). Henkilöstömäärä vaihtelee vuoden aikana paljon, perustelee Hietanen.

VCC:llä on noin 180 vakituista työntekijää, ja urheiluopiston alueella työskentelee yhteensä noin 400 henkeä.

Toimitusjohtaja Hietasen mukaan hotelli- ja ravintola-alallakin koettu taantuma koetteli myös Vierumäkeä. Lisäksi urheiluopiston saamien valtionapujen tuntuvat leikkaukset söivät liiketoiminnan kannattavuutta samaan aikaan kun alueen huomattava kiinteistömassa nieli koko ajan kustannuksia.

Yleisölle tarjottavaan palveluvalikoimaan ei ole juuri kajottu. Tosin ravintolapuolella Country Club ei aikaisempien vuosien käytännöstä poiketen tarjoa heinäkuun aikana sunnuntaipäivällistä.

Osa selvinnyt hyvin

Tosin kaikissa palveluissa ei ole tapahtunut notkahdusta. Vierumäki Golf oy:n toimitusjohtaja Jan Ruoho arvioi yhtiönsä selvinneen laihoista vuosista hyvin, ja tällä hetkellä Vierumäen golf-kentillä näyttää vielä paremmalta kuin viime vuonna. Pelaajia on tänä vuonna tähän mennessä ollut noin tuhat henkeä enemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana.

– Tänä vuonna on ollut aika paljon yritystapahtumia, ja se näkyy kenttien käytössä.

Vierumäellä on korjattu 30 vuotta vanhaa golf-kenttää, ja korjaustyöt ovat Ruohon mukaan vähentäneet pelaajamääriä. Remontti on kuitenkin valmistumassa tänä vuonna, jolloin kenttä avautuu loppusyksyllä täysin uuteen uskoon remontoituna.

– Siellä uusitaan kaikki viheriöt ja lyöntipaikkoja.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi