Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Halpaa espanjalaista viiniä myytiin ranskalaisena 10 miljoonan pullon edestä

Ranskalaiset ja espanjalaiset viinintuottajat ovat kiistelleet usein viime vuosina. Kuvassa ranskalainen viinitarha Bordeaux´n lähistöllä. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Ranskassa myytiin espanjalaista roseeviiniä ranskalaisena 70 000 hehtolitran verran vuosina 2016–2017, Ranskan kuluttajansuojaviranomainen kertoo. Määrä vastaa noin 10 miljoonaa viinipulloa.

Asiasta ensin kertoneen Le Parisien -lehden mukaan espanjalaisen roseen tukkuhinta oli tuolloin 34 senttiä litralta, kun taas ranskalaisesta roseesta sai 75–90 senttiä per litra. Viinihuijauksia tekivät sadat viinintuottajat.

Osaa pulloista väitettiin avoimesti ranskalaisiksi. Osa hienovaraisemmista huijareista kertoi näkyvästi, että viini on Ranskassa tuotettua, ja koristi pullon ranskanliljoilla tai Ranskan lipun väreillä. Pienemmällä painettiin, että itse viini oli peräisin "Euroopan yhteisöstä."

Tuottajat voivat saada kuluttajien harhaanjohtamisesta pahimmillaan 300 000 euron sakot ja kaksi vuotta vankeutta.

Ranskalaiset ja espanjalaiset viinintuottajat ovat kiistelleet usein viime vuosina. Espanjalainen viinin ylituotanto on painanut hintoja alas, ja halpa viini on kelvannut niin viininystäville kuin viiniä pullottamalla ranskalaistaville viinintuottajillekin.

Pahimmillaan jännitteet ovat kärjistyneet siihen, että ranskalaiset mielenosoittajat ovat pysäyttäneet espanjalaista viiniä rajan yli tuovia autoja ja tyhjentäneet niiden lastin valtateille ja tienposkeen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi