Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Lahtelaiset jatkavat Lahdessa" - Pallas Rakennuksen pääkonttorin muutto ei vaikuta henkilöstöön

Rakennusyhtiön uusi nimi syntyi tarinoidessa: taustalla löytyy myös kreikkalaista mytologiaa. Vastuullisuus, välittömyys ja vuorovaikutus on valittu "kantaviksi periaatteiksi" yrityksessä, joka aiemmin tunnettiin monen kohun SSR:nä.

Uusi nimikyltti ilmestyi konttorin seinään Lahden Kerinkalliossa. Kuva: Jonne Heinonen

Pallas Rakennus kertoi torstaina pääkonttorinsa siirtyvän Lahden Kerinkalliosta Vantaan Koivulaaksoon. Kotipaikka vaihtuu Lahdesta Helsinkiin.

Kaupungin suurimpiin kuuluvan yrityksen pääkonttorisiirron henkilöstövaikutus jää kuitenkin minimaaliseksi.

– Kävimme yt-lain mukaisen neuvottelun ja totesimme, että muutoksia ei tule henkilöstön määrään eikä sijoitteluun. Lahtelaiset jatkavat työtään Lahdessa. Jos joku haluaa erityisesti töihin Helsingin seudulle, se on mahdollista. Myös uudet rekrytoinnit voivat helpottua, sanoo Pallas Rakennuksen toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne.

Pallas Rakennuksella (entisellä SSR Groupilla) ja Pallas Rakennus Päijät-Hämeellä (entisellä Salpausselän Rakentajat oy:llä) on Lahden seudulla yhteensä yli sata työntekijää, joista 80 työskentelee rakennuksilla ja muut toimistossa.

Pääkonttorin siirrolla on käytännölliset syyt. toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne

Käytännössä tapahtuu nyt niin, että Pallas Rakennus Etelä-Suomen konttoria Vantaalla laajennetaan. Kyse on Lautarinteen mukaan muutamista työpisteistä.

Lue myös: Ison yhtiön pääkonttori lähtee Lahdesta – Pallas Rakennus muuttaa Vantaalle
 

Pääkonttorin siirto koskettaa toimitusjohtajaa itseään, joskin hän on jo tähänkin asti sukkuloinut kotikaupunkinsa Tampereen, Lahden ja Vantaan kolmiossa. Myös taloudesta vastaavan varatoimitusjohtaja Arto Kukkosen työstä enin osa on pääkaupunkiseudulla.

– Siirrolla on käytännölliset syyt. Pallas Rakennus toimii valtakunnallisesti. Pääkaupunkiseudulla ovat valtakunnalliset päättäjät ja tärkeimmät rahoituslähteet, Lautarinne perustelee.

Hänen mukaansa siirto ei mitenkään liity aiempaan, yhtiössä ajoittain kielteiseksi koettuun, uutisointiin kotipaikkakunnan mediassa.

– En ole katkera. En totea, että media jahtaa meitä. Aiomme antaa enemmän sykäyksiä positiiviseen viestintään, Lautarinne vakuuttaa.

Kyltit vaihtuivat pikavauhtia

Jyrki Lautarinne pani tuulemaan: parin kuukauden "nahanluonti" nosti esiin Pallas Rakennuksen ja häivytti tahriintuneen SSR-brändin taka-alalle. Kuva: Mirja Hussain

Kohurakentajan nimenvaihto tuli viime viikolla julki Etelä-Suomen Sanomissa. Uudet kyltit vaihdettiin konttoreille ja työmaille pikavauhtia.

Ensimmäinen työmaa valmistuu Pallas Rakennuksen nimiin kesäkuun lopussa.

– Nimenmuutos on osa laajempaa rakenteellista uudistusta, jolla vahvistetaan yhtiön kilpailukykyä ja yhtenäistetään toimintamalleja, Lautarinne perustelee.

Kevään aikana konserni on uudistanut omistuksensa, hallintonsa ja johtonsa.

– Viime vuosina yhtiö on kasvanut huomattavan nopeasti. Nyt on aika pysähtyä varmistamaan, että kasvu on kestävällä pohjalla. Kevään aikana olemme aloittaneet perusteellisen työn toimintakulttuurimme uudistamiseksi ja rahoitusrakenteen vahvistamiseksi. Uudella nimellä haluamme viestiä tästä työstä ja jättää vanhat toimintamallit taaksemme, Lautarinne toteaa.

Viittaus kohdistuu monivuotiseen kohuun Salpausselän Rakentajien ja yrityksen aiempien vastuuhenkilöiden ympärillä. Keväällä tuli julki veropetosepäilyyn liittyvä poliisitutkinta. Vyyhteen liittyy myös lahtelainen Aleksi 5:n kiinteistö, jonka kaupoista Nuorisosäätiö pyysi äskettäin poliisitutkintaa. Sitkeä valtakunnallinen kohu, rahoittajien kaikkoaminen ja yleinen epäluottamus uhkasivat viime talvena konsernin tulevaisuutta.

"Entistä tukevammin omilla jaloilla"

SSR:ssä alkoi perusteellinen "nahanluonti" huhtikuussa, jolloin konsernin omistus siirtyi yrittäjä Pertti Yliniemen johtamalle suomalaiselle sijoittajaryhmälle.

Samalla uudistettiin myös yhtiön hallitus ja johto. Länsi- ja Pohjois-Suomen liiketoiminnoista vastaa toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne ja Itä- ja Etelä-Suomen liiketoiminnoista varatoimitusjohtaja Arto Jokinen. Johtoryhmään kuuluu myös rahoituksesta ja hallinnosta vastaava varatoimitusjohtaja Arto Kukkonen.

– Työ on vielä kesken, mutta suunta on oikea. Rahoituspohjamme on vahvistumassa, ja uudistusten myötä Pallas Rakennus seisoo pian entistä tukevammin omilla jaloillaan, toimitusjohtaja uskoo.

Pallas syntyi kahdesta tarinasta

Onko se kota vai mikä? Uusi logo on mainostoimisto Rinteen käsialaa. Kuva: Pallas Rakennus

Uusi nimi ja mainostoimisto Rinteen työstämä logo kuvaavat uutta aikaa.

– Uusi nimi syntyi tarinoidessa. Siinä on viittausta pääomistajan juuriin Lapissa, mutta myös kreikkalaiseen mytologiaan. Siellä Pallas Athene edusti nykyaikaistumista ja kaupungistumista, Lautarinne selvittää.

Lahden paikannimistöön kuuluu Pallas muistona takavuosien lankarullatehtaasta. Sillä ei tiettävästi ollut osuutta rakennusliikkeen nimipohdinnoissa.

Uusi logo, jossa voi nähdä lappilaisen kota-asumuksen, on rakennettu nimestä ja kolmiosta. Kolmiota on käytetty rakennusliikkeen papereissa jo puolentoista vuoden ajan. Kolmio näkyy nyt A-kirjaimen sisällä.

Nimen ja logon lisäksi tavoitellaan syvempää muutosta toimintakulttuuriin.

– Olemme käyneet läpi yhtiön arvoja ja luoneet kestävät toimintamallit, joihin voimme sitoutua myös tulevaisuudessa. Kantavia periaatteitamme ovat vastuullisuus, välittömyys ja vuorovaikutus. Muutosten keskellä pidämme edelleen kiinni tärkeimmästä kivijalastamme eli osaavista, omistautuneista rakentamisen ammattilaisista ympäri Suomea, Lautarinne sanoo.

Vauhti hidastuu, mutta ei pysähdy

Pallas Rakennus oli viime vuonna SSR Groupin nimellä Lahden liikevaihdoltaan seitsemänneksi suurin yritys ja 10:s Päijät-Hämeessä. Liikevaihdon ennustetaan nousevan 176 miljoonasta eurosta tänä vuonna noin 200 miljoonaan euroon.

Tilauskanta on kasvussa ja meneillään on 35–40 työmaata eri puolilla maata.

– Kasvu osoittaa, että alueellisiin kasvukeskuksiin ja osaomistajina toimiviin paikallisiin ammattirakentajiin nojaava strategiamme toimii. Pitkän tähtäimen tavoitteenamme on nousta alan merkittävien toimijoiden joukkoon, Lautarinne kertoo.

Nimenvaihto

SSR:stä Pallas Rakennus

Lahtelainen SSR Group vaihtoi viime viikolla nimensä Pallas Rakennus oy:ksi.

Konsernilla on seitsemän alueyhtiötä.

Salpausselän Rakentajien uusi nimi on Pallas Rakennus Päijät-Häme. Vastaava nimenvaihto tapahtui myös muissa alueyhtiöissä. Entinen SSR Uusimaa on nyt Pallas Rakennus Etelä-Suomi.

Konsernin yhtiöillä on tällä hetkellä 35–40 työmaata.

Koko konsernin henkilöstö on noin 340.

Konsernin pääomistajaksi vaihtui huhtikuussa muoniolainen hotelliyrittäjä Pertti Yliniemi.

Liikevaihto nousee viime vuoden 176 miljoonasta eurosta noin 200 miljoonaan euroon.

Viime vuoden tulos tappiollinen, tavoitteena talouden "oikaisu" vuonna 2018 ja voitollinen tulos 2019.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi