Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yritykset innostuivat osoittamaan tukensa sateenkaariväelle – Hartwallin Lahden tehtaalla valmistettiin Gay Joe -siideriä

Tutkija toivoo, ettei yritysten ja yhteiskunnallisten toimijoiden mukaan lähdössä ole kyse vain imagonrakennuksesta.

Yhä useampi yhteiskunnallinen toimija osallistuu Helsingissä Pride-viikolle. Kuvassa sateenkaarilippuja Ateneumin taidemuseon edustalla. Kuva: Lehtikuva / Onni Ojala

Yhä useampi yritys ja yhteiskunnallinen toimija osallistuu Helsingissä Pride-viikolle, jolla tuetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Esimerkiksi Helsingin kaupunki ja Kela liputtavat tällä viikolla sateenkaarilipuin.

Suomen Akatemian tutkimushankkeessa mukana oleva vanhempi tutkija Jukka Lehtonen kuitenkin epäilee, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannattaminen on joillekin yrityksille ehkä vain tapa rakentaa imagoa.

Työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tutkinut Lehtonen kertoo, että jotkut yritykset esimerkiksi laiminlyövät tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädäntöä, joka velvoittaa oppilaitoksia ja yli 30 hengen työpaikkoja tekemään yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnittelua.

Lehtonen kuitenkin uskoo, että nyt eletään käännekohdassa, kun yhä useampi taho tukee julkisesti Pride-viikkoa.

Sekä Lehtonen että Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo toivovat, että Pride-viikkoon osallistuvat yritykset myös kertoisivat, millä tavoin he aikovat edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa omassa toiminnassaan.

Päijät-Hämeeseen yritysten Pride-innostus ei ole vielä toden teolla rantautunut

Kuva: Hartwalll

Kauppakeskus Trion Facebook-sivuilla Pride-juhlakansa toivotettiin alkuviikolla tervetulleeksi ostoksille. Hartwallin Lahden tehdas puolestaan osallistui Pride-viikkoon valmistamalla erän Gay Joe -siideriä, jota myydään lähinnä pääkaupunkiseudun ravintoloissa.

– Se on vaatinut henkilökunnalta ja tehtaalta erityistä joustavuutta, sillä tehdas on mitoitettu isoihin tuotantoihin. On ollut hienoa huomata, miten innostuneesti henkilökunta on lähtenyt tempaukseen mukaan, Hartwallin markkinointipäällikkö Eeva Ignatius kertoo.

Osuuskauppa Hämeenmaassa Prideen osallistumista ei harkittu.

– Se ei ole kannanotto mihinkään. Emme ole missään sponsorointihommissa mukana lukuun ottamatta nuorten harrastuksia, toimitusjohtaja Olli Vormisto toteaa.

Myöskään Teerenpeli-ravintolaketjussa Pride-viikkoa ei ole huomioitu.

– Jos vilpittömästi sanotaan, emme ole harkinneetkaan asiaa. Se on mennyt meiltä ihan ohi. Ehkä tämä toimii hyvänä herättäjänä ensi vuotta varten, toimitusjohtaja Anssi Pyysing sanoo.

Pelko tuen osoittamisesta on karissut pois

Tutkija Jukka Lehtonen uskoo, että yhdenvertaisuuslainsäädäntö on aktivoinut yhä useamman tahon pohtimaan enemmän yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

– Kun yritykset ovat ottaneet lainsäädännön vakavasti, on houkuttelevaa myös näyttää oma toiminta ja arvot Pride-viikolla, Lehtonen sanoo.

Setan Tarjamo uskoo, että näkyvä keskustelu esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista on saanut monet toimijat osallistumaan Pride-viikkoon. Tasa-arvoista avioliittolakia kannatettiin laajasti ja useat tahot lähtivät tukemaan sitä. Tällä oli varmasti vaikutusta lain läpimenoon, Tarjamo sanoo.

Hänen mukaansa yhä useammat ymmärtävät, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat laajasti tunnustettuja arvoja yhteiskunnassa.

– Useilta tahoilta on karissut pois pelkoja, että jos liputetaan Pridessa, tapahtuisi jotain pahaa tai että siitä tulisi kielteistä palautetta, Tarjamo sanoo.

"Emme halua tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vain Pride-viikolla"

Sateenkaariliput liehuivat Kelan pääkonttorin edustalla Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kertoo, että kelalaiset aikovat osallistua tänä vuonna Pride-viikkoon ja -kulkueeseen niin kuin viime vuonnakin. Aaltosen mukaan idea lähti liikkeelle viime vuonna, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan ja laki muutti myös perhe-etuuksia.

Aaltonen ei näe ongelmana sitä, että Kela ottaa kantaa yhteiskunnallisiin keskustelunaiheisiin.

– Minusta meidän tulisi ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Jos näyttää siltä, että lainsäädäntö laahaa jäljessä, niin meillä on velvollisuus vaikuttaa lainsäädäntöön siten, että se vastaa tämän päivän tarpeeseen, hän sanoo.

Aaltonen myös painottaa, että kaikki, myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, kohdataan tasa-arvoisesti asiakaspalvelussa.

– Emme halua tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vain Pride-viikolla, vaan sisäistää nämä arvot osaksi toimintaamme.

Tapahtumat

Mikä on Pride-viikko?

Helsinki Pride -viikon järjestää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia ja oikeuksia edistävä järjestö HeSeta.

Viikko on 25.6.–1.7., ja sen aikana järjestetään erilaisia tapahtumia.

Viikko huipentuu lauantaina kulkueeseen, johon odotetaan 45 000:ta osallistujaa.

Tänä vuona Suomessa on ollut Pride tapahtumia ainakin 15 paikkakunnalla.

Suomessa järjestettiin ensimmäinen Pride-kulkue vuonna 1975 Helsingissä.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Liisa Ovaska 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi