Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Juuri tällaista tarvitaan, että planeetta säilyy elinkelpoisena" - lahtelainen osaaminen sai kehuja yrittäjyyden MM-finaalissa Monacossa

Kiuruveden Pallon jalkapallojunnu Vesa Korhonen kasvoi yrittäjäksi ja nousi Nocartin kautta "Mestarien liigaan". Kotiintuomisina yrittäjyyden MM-kisoista olivat palkintopysti, ryhmäkuva ja monet kontaktit. Kisaviikolta löytyi mahdollinen rahoittaja Keniaan ja kiinnostavia yhteyksiä Latinalaiseen Amerikkaan.

Hymy oli herkässä, kun Vesa Korhonen nosti palkinnon pöydälle. Toiminta kehittyvien maiden energiamarkkinoilla sai kehuja Monacon yrittäjyystapahtumassa. Kuva: Elena Liseytseva

Sade piiskaa viidennen kerroksen näköalaikkunaa Lahden tiede- ja yrityspuistossa.

Vesa Korhonen istahtaa baarituolille. Pöydällä ovat palkintopysti ja valokuva.

Pystin metallilaattaan kaiverrettu teksti kertoo, että omistaja on nyt Hall of Famen, kunniakerhon, jäsen. Viime viikolla yrittäjyyden MM-finaalissa Monacossa otetussa kuvassa näkyy kansallisten mestaruuskilpailujen voittajia eri puolilta maailmaa.

Paikkaansa seinällä odottaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön lähettämä kehystetty onnittelukirje Suomen EY-kilpailun voittajalle.

Latinalainen Amerikka alkoi kiinnostaa

Mitä muuta kuin pysti ja kuva jäi käteen MM-tapahtumasta?

– Sehän on yhtä verkottumista, ihmisten tapaamista. Tällä kertaa löytyi vakavasti otettava rahoittaja Keniasta. Hänet kannattaa tavata seuraavalla kerralla Nairobissa. Useita konkreettisia yhteyksiä löytyi Latinalaiseen Amerikkaan, jossa Nocart ei vielä toimi. Jos avautuu erinomaisia mahdollisuuksia, voimme mennä sinne aiemmin kuin ajattelimme.

"Hissipuhe" ja tuomariston tiukka tentti

Hymy on herkässä, vaikka kyljessä hieman tuntuu jalkapalloilussa, ”höntsäilyssä” tällin saanut ja kenties murtunut kylkiluu.

Kiuruveden Pallon jalkapallokoulun kasvatista ei noussut kansainvälistä pallotaituria, mutta vuonna 2010 alkaneella yrittäjänurallaan hän on toden totta nousut kotimaan sarjoista kansainvälisten huippujen seuraan, kuin Mestarien liigaan.

Korhonen selvisi voittajana viime marraskuussa huipentuneessa Suomen EY-kilpailussa. Siitä palkinnoksi aukesi paikka Monacon "MM-finaaliin". Se tarkoitti tilaisuutta osallistua viime viikolla moniin tilaisuuksiin sekä esiintymistä perjantaina EY-tuomariston edessä. Se oli 20 minuuttia tiukkaa tenttiä.

– Ensin oli lyhyt ”hissipuhe”, jonka jälkeen tuomaristo kyseli jo aiemmin lähetetyn, varsin kattavan materiaalin pohjalta.

Voittoa ei tullut, mutta itsetuntoa kohottavia kehuja kuului viljalti.

– Tuomaristosta kuului useasti, että juuri tällaista nyt tarvitaan, että planeetta säilyy elinkelpoisena.

Maailmaa pelastamaan sähkövehkeillä

Yrityksille vieritetään yhä enemmän yhteiskuntavastuuta ja roolia ”maailman pelastamisessa”.

Siihen seuraan Nocart istuu luontevasti. Yrityksen tuote on sähkönhallintalaite, PMU eli Power Management Unit. Se voi muuttaa vaikka lehmän lannasta saadun energian käyttökelpoiseksi sähköksi.

Laajemmin sanottuna kyse on uusiutuvaan energiaan ja paikallisiin energianlähteisiin pohjautuvista energiaratkaisuista ja voimalaitoksista.

Kysyntää erityisesti siellä, esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa, missä ei ole sähköverkkoja tai verkot ovat epäluotettavia.

Afrikassa Saharan eteläpuolella elää yli puoli miljardia ihmistä sähköverkkojen ulkopuolella. Jopa puolet maailman sähköverkoista tarjoaa epävakaata ja katkeilevaa energiaa.

Viime talvena Nocart voitti 14 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoisen aurinkovoimalaurakan Keniasta. Projektin saannissa lienee ollut osansa kirjailija-yrittäjä Wilson Kirwalla, joka työskentelee myyntimiehenä Nocartissa.

– Wilson on tunnettu paitsi Suomessa myös vanhassa kotimaassaan, Korhonen tietää.

Brassilla oli kokoa ja kovat näytöt

Voiton ja yrittäjyyden MM-tittelin vei tällä kertaa brasilialaisen rakennus- ja kiinteistöalan yrityksen MRV:n perustaja Rubens Menin.

– MRV:llä taitaa olla 24 000 työntekijää, meillä täällä Lahdessa 24 ja globaalisti lisäksi kymmenkunta, Korhonen vertasi.

Brasilialainenkin yritys vaikuttaa yhteiskuntaan rakentamalla asuntoja vähävaraisille. Sen rakentamissa asunnoissa asuu noin 300 000 ihmistä.

Nocart sai hyvät arviot yritystarinasta, kasvusta (vuonna 2017 liikevaihto yli kaksinkertaistui) ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.

Sen sijaan tilinpäätösluvuillaan (liikevaihto 30 miljoonaa euroa ja voitto pari miljoonaa) yritys ei pysty kilpailemaan suurten sarjassa.

Mahdollisuuksia toki on runsaasti. Maailmanpankin tuoreen arvion mukaan pelkästään Saharan eteläpuolella Afrikassa tehdään lähivuosien aikana yli 825 miljardin euron edestä investointeja puhtaaseen teknologiaan.

"Suomessa ei ymmärretä afrikkalaisia aikajänteitä"

Suomessa kirjoiteltiin viime talvena siitä, että Nocartin suurin projekti, 200 miljoonan dollarin arvoinen bioenergialaitos Sambiaan on viivästynyt.

Projekti julkistettiin loppuvuodesta 2016. Ensimmäinen osa olisi aurinkoa ja biomassaa käyttävä hybridivoimalaitos. Energiaa voi Sambiassa saada esimerkiksi sahanpurusta, elefanttiruohosta ja jätteistä.

Aluksi hankkeen arvoksi sanottiin noin 100 miljoonaa euroa ja valmistumisajaksi vuosi 2018. Myöhemmin arvo kasvoi nykyiseen 200 miljoonaan dollariin, joka on euroissa 174 miljoonaa.

Hanke etenee verkkaisesti, noin vuoden myöhässä aikataulusta.

– Suomessa ihmetellään eikä oikein ymmärretä afrikkalaisia aikajänteitä. Kyse on siellä valtavasta 11 miljardin dollarin hankkeesta, josta voimalan osuus on vain murto-osa. Suomessa verrokki on Olkiluodon ydinvoimala. Olkiluotoon on käytetty liki 10 miljardia euroa, ja se on jo kahdeksan vuotta myöhässä, muistuttaa Korhonen.

Toivoa ei ole Sambiassa heitetty.

– Jos viiden vuoden aikana toimitamme 50–100 miljoonan dollarin arvosta tavaraa, se on ihan huikea juttu tällaiselle pk-yritykselle, Korhonen lausuu.

Yrittäjyys-MM

Vesa Korhonen ja Nocart

Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen on kotoisin Kiuruvedeltä.

Automaatioinsinööri Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta ja ylempi AMK-tutkinto Metropoliasta Helsingissä.

Asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Mäntsälässä.

Perusti Nocartin vuonna 2010 Lahteen. Voitti marraskuussa 2017 Suomen EY-kilpailun, josta avautui paikka yrittäjyyden MM-kilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) Monacossa 14.–17.6.2018.

Korhonen omistaa 60 prosenttia Nocartista, joka toimittaa uusiutuvan energian hyödyntämisessä käytettäviä sähkönhallintayksiköitä sekä kokonaisia projekteja.

Liikevaihto kasvoi vuonna 2017 reilut 150 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja oli 30 miljoonaa euroa.

Tulos oli noin kaksi miljoonaa euroa. Nocart työllistää tällä hetkellä 34 henkilöä globaalisti, joista kotipaikkakunnallaan Lahdessa noin 25 työntekijää. Yrityksen liikevaihdosta Afrikan ja Kaakkois-Aasian maista tulee noin 95 prosenttia. Kohdemaita ovat muun muassa Kenia, Sambia, Nigeria, Malawi ja Nepal.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi