Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahti Aqua maksoi vuosien ajan jättibonuksia johtajalleen – "Sopimus on ollut ihan uskomaton"

Eläkkeelle jäänyt Martti Lipponen sai viiden viime vuoden ajalta tulospalkkioita todella muhkean summan. ESS listasi suurimpien kuntayhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja bonukset ja vertasi niitä kaupunginjohtajan palkkaan. Isojen yhtiöiden hallitusten palkkiot ovat vaatimattomia yhtiöiden kokoon verrattuna.

Kuva: Anna-Kaisa Kojo

Lahden kolmanneksi suurin kuntayhtiö Lahti Aqua maksoi toimitusjohtajalleen vuosien ajan muhkeita tulospalkkioita. Viiden viime vuoden ajalta palkkiot ovat yhteensä 114 600 euroa.

Palkkiot Martti Lipponen sai johtajasopimuksensa mukaan palkkansa päälle. Viime vuonna Lipposen palkka oli 153 554 euroa ja lisäksi hän sai tulospalkkiota 25 561 euroa. Bonus ylittää selkeästi Lipposen kahden kuukauden palkan. Huikein bonus viiden viime vuoden ajalta on 34 721 euroa, joka maksettiin vuodelta 2013. Tällainen bonussumma tekee lähes 2 900 euroa kuukaudessa eli ylittää esimerkiksi keskimääräisen sairaanhoitajan palkan.

Kuva: Anssi Hietamaa

Martti Lipponen työskenteli Lahti Aquassa 12 vuotta ja jäi eläkkeelle tänä keväänä. Hänen seuraajansa on yhtiön sisältä valittu Jouni Lillman, jonka johtajasopimus ei ole samanlainen kuin Lipposella.

Uuden toimitusjohtajan palkka on kohtuullistettu. Lahti Aquan hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.)

– Sanotaan niin, että palkka on kohtuullistettu, muotoilee Lahti Aquan hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.).

Lahden kaupunki linjasi keväällä, että kuntayhtiöiden johdon tulospalkkiot eivät saa ylittää kahden kuukauden palkkaa eivätkä neljän vuoden aikana saa olla enempää kuin kuukauden palkan verran per vuosi. Linjaus tehtiin sen jälkeen, kun ESS oli uutisoinut Spatium Toimitilojen toimitusjohtaja Jouni Kanervon 30 600 euron tulospalkkiosta.

Kuva: Anssi Hietamaa

– Tämä sääntö asettaa nyt hyvät raamit toiminnalle, toteaa vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen.

Mäkisen mukaan palkitsemiskäytännöt kaupungin yhtiöissä vaihtelevat paljon.

Mäkiselle ja kaupungin omistajaohjauksesta vastaavalle konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylälle (vihr.) Lipposen muhkea johtajasopimus on tuttu.

– Sopimus on ollut ihan uskomaton. Samanlaisia ei todellakaan enää tehdä. Käymme kaikki uudet johtajasopimukset tarkasti läpi, Mäntylä sanoo.

Kari Lempinen aloitti Lahti Aquan hallituksen puheenjohtajana vuosi sitten. Hän kertoo, että olisi ottanut tulospalkkioasian käsittelyyn, ellei Lipponen, 65, olisi ilmoittanut eläköitymisestään.

"Yhtiö paransi tulostaan"

Miksi näin muhkea sopimus sitten on syntynyt? Lipposen tullessa toimitusjohtajaksi johtajasopimuksesta neuvotteli hänen kanssaan silloinen hallituksen puheenjohtaja Pekka Oinonen (sd./myöhemmin kok.).

Oinonen puolustaa tulospalkkioita.

– Yhtiö paransi tulostaan paljon. Keneltä se on pois, jos ihmiset saavat palkkionsa? Oinonen sanoo ja muistuttaa, että henkilöstökin sai bonuksia.

Lahti Aqua -konsernin henkilökunta onkin saanut eniten bonuksia Lahden suurista yhtiöistä ainakin viime vuodelta, jolloin niitä maksettiin yhteensä 370 000 euroa. Keskimäärin tämä tekee 3 800 euroa työntekijää kohden.

Lahti Aquan hallituksessa useita vuosia istunut Arja Nikkanen (kok.) kertoo, että tulospalkkioasiat olivat vuosittain esillä, kun tulospalkkiokriteerit vahvistettiin.

– Kriteereitä oli aina useita. Tulospalkkiomittareiden toteutumista euroissa oli vaikea arvioida, muistelee Nikkanen, joka ei enää ole yhtiön hallituksessa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Suurimmassa suurin palkka

Lahti Aquan toimitusjohtajan palkka tulospalkkioineen ei yllä suurimmaksi kuntayhtiöjohdon palkaksi Lahdessa. Palkkavertailun kärjessä on suurimman yhtiön eli Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara.

Kuva: Anssi Hietamaa

Hän tienasi viime vuonna 208 000 euroa. Luvussa on mukana 9 000 euroa tulospalkkiota. Yhtiö teki 175 miljoonan liikevaihdollaan 27 miljoonan tuloksen ja maksoi myös henkilöstölleen kannustepalkkioita yhteensä 200 000 euroa, mikä tekee henkilöä kohti keskimäärin 1 250 euroa.

Liikevaihdoltaan toiseksi suurimman eli Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttosen palkka luontaisetuineen oli viime vuonna 122 730 euroa eli lähes 70 000 euroa vähemmän kuin Lahti Aquan Lipponen.

Kuva: Anssi Hietamaa

Anttosen palkka jää myös tapahtumayhtiö KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäen 130 983 euron vuosipalkasta. Mäen luotsaama KOKO Lahti on reilun kuuden miljoonan euron liikevaihdoltaan vain murto-osa Lahden Taloista, jonka liikevaihto viime vuodelta on lähes 52 miljoonaa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Jos toimitusjohtajan palkaa suhteutetaan yhtiön kokoon, palkkakuopassa vaikuttaa olevan Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden Tuulia Pelli, jonka vuosiansiot luontaisetuineen ovat 93 975 euroa. Ateriapalvelut kuuluu Lahden kuntakonsernin suurimpiin yhtiöihin noin 25 miljoonan euron (arvio tästä vuodesta) liikevaihdollaan.

Kuva: Anssi Hietamaa

Pellin ansiot jäävät myös Spatium Toimitilojen Jouni Kanervon 111 700 euron ansioista. Viime vuodelta Kanervo sai siis myös yli 30 000 euron tulospalkkion, koska sai vuokrattua entisen kuntayhtiön LSKT:n tiloja.

Kaupunginjohtaja jää

Lahden kuntayhtiöistä pienten sarjaan kuuluvan Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja Sari Alénin 65 602 euron vuosiansiot ovat selvästi alhaisemmat kuin isoilla yhtiöillä. Lahden Pysäköinnin liikevaihto viime vuodelta oli 2, 8 miljoonaa euroa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Lahden suurimpien kuntayhtiöiden toimitusjohtajien palkat ohittavat kaupungin johdon tulot.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ansaitsi toissa vuoden verotietojen mukaan 178 661 euroa. Päijät-Hämeen kuntajohtajista seuraavaksi eniten ansaitsivat Kärkölän Seppo Huldén (124 014), Heinolan Jussi Teittinen (112 559) ja Hollolan Päivi Rahkonen (111 485 euroa).

Hallitustyö vie aikaa

Lähes kaikki yhtiöiden hallitusten jäsenet on valittu tehtäviinsä poliittisin perustein. Yleinen kokouspalkkio on 145 euroa kokoukselta. Puheenjohtajien palkkiot vaihtelevat 3 600 eurosta yli 5 000 euroon. Jos näitä palkkioita suhteuttaa yhtiöiden kokoon, ne vaikuttavat keskenään erikoisilta. Lahti Energian hallituksen puheenjohtajan 5 380 euron palkkio on nimellinen, kun yhtiön liikevaihto on 175 miljoonaa. Tähän verrattuna pikkuyhtiössä eli 6,1 miljoonan euron KOKO Lahdessa hallituksen puheenjohtajan palkkio on vain 880 euroa pienempi kuin Lahti Energiassa.

Kokenut poliitikko ja hallitusammattilainen, Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia (kok.) kertoo käyttävänsä keskimäärin pari päivää viikossa yhtiön asioihin.

– Lahden isoimpien yhtiöiden palkkiot ovat naurettavia työmäärään nähden. Pitää myös muistaa, että hallituksen jäsenellä on osakeyhtiössä suuri vastuu, Ratia sanoo.

Jos hallitustyö tehtäisiin isossa yksityisessä yrityksessä, vuosipalkkiot olisivat Ratian mukaan kymmeniä tuhansia euroja.

Uuden kuntalain mukaan hallituspaikat eivät saisi olla pelkästään poliittisia palkintoja. Lahden omistajaohjauksesta vastaava Aleksi Mäntylä sanoo, että hallitustyöstä pitäisi aloittaa keskustelu puolueiden kanssa.

– Puhtaasti hallitusammattilaisiin ei varmasti mennä, mutta pitäisi varmistaa, että puolueista löytyy sellaista osaamista, jota kukin yhtiö tarvitsee.

Kuva: Anssi Hietamaa
Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi