Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

EKP:ltä iso päätös elvytysruuvin kiristämisestä – keskuspankki aikoo lopettaa arvopaperien osto-ohjelmansa vuoden lopussa

Korot EKP:n hallintoneuvosto päätti pitää ennallaan. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan keskuspankki EKP teki torstaina ison päätöksen elvytysruuvin kiristämisestä. Päätöksen mukaan keskuspankin arvopapereiden osto-ohjelma valmistaudutaan lopettamaan joulukuun lopussa.

Ennen lopettamista osto-ohjelman tahti leikataan lokakuun alussa puoleen nykyisestä 30 miljardista eurosta kuukaudessa.

Korot hallintoneuvosto päätti pitää entisellään. Näillä näkymin korkoja korotettaisiin aikaisintaan ensi kesän jälkeen. Ohjauskorko on ollut nollassa jo yli kaksi vuotta.

EKP jätti suunnitelmiinsa kuitenkin varaventtiilin: osto-ohjelman lopetusaikataulua voidaan muuttaa, jos inflaatio ei pysy tavoitteen mukaisessa vajaassa kahdessa prosentissa.

– Tämä on hyvin maltillinen ja rauhallinen muutos, sillä arvopaperien ostot jatkuvat vuoden loppuun, ja senkin jälkeen pääoman uudelleensijoittamista jatketaan. Odotuksiin nähden tällä ei ole juurikaan vaikutusta euroalueen talouteen, kertoo pääekonomisti Reijo Heiskanen OP-ryhmästä .

– Neuvosto teki hyvin odotettuja päätöksiä, ja markkinat arvelivat näin tapahtuvan vähän nopeamminkin. Vasta sitten kun nämä uudelleensijoitukset lopetetaan, sillä alkaa olla selkeä kiristävä vaikutus markkinoihin.

Heti EKP:n päätösten julkistamisen jälkeen euron arvo dollarin suhteen heikentyi 1,1818 dollarista 1,1722 dollariin. Pudotus jatkui illalla 1,1633 dollariin ja oli hieman alle 1,4 prosenttia.

Useimmat eurooppalaiset osakeindeksit sen sijaan nousivat päivän aikana noin 0,8–1,7 prosenttia.

Koroilta suojautumista on hyvä miettiä

Asuntovelallisille tämä on hyvä hetki miettiä, miten haluaa varautua korkojen nousuun.

– Matalan koron aika jatkuu vielä vuoden ajan. Jos korkojen nousulta aikoo suojautua, se kallistuu tämän vuoden jälkipuoliskolla vähitellen. Mikäli suojautumisen tekee jollain tavanomaisella korkokatolla, kannattaa pohdintoja tehdä nopeasti, Heiskanen sanoo.

Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on kiristellyt korkoruuvia jo useampia kierroksia. Euroopassa sen sijaan näkymä rahapolitiikan normalisoitumisesta on tuntunut lykkääntyvän.

Osto-ohjelmalla EKP on syöttänyt rahaa euroalueen talouteen, jotta inflaatio nousisi hieman vajaaseen kahteen prosenttiin. EKP nosti arviotaan vuosien 2018 ja 2019 inflaatiosta 1,7 prosenttiin.

Vuoden 2018 talouskasvun EKP arvioi jäävän 2,1 prosenttiin aiemmin esitetyn 2,4 prosentin sijaan. Syinä tähän mainittiin maailmanlaajuiset epävarmuutta aiheuttavat tekijät, kuten protektionismin lisääntyminen ja mahdollinen rahoitusmarkkinoiden pitkäkestoinen heilahtelu.

EKP on isojen kysymysten äärellä, kun se pyrkii rahapolitiikassa palaamaan kohti tavallisempia vesiä. Näillä linjauksilla on isot vaikutukset eri maiden ja koko euroalueen talouteen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi