Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vain prosentti kaikesta työstä on vuokratyötä

Henkilöstöpalvelualan yritysten liikevaihto kasvaa silti rytinällä.

Kuva: Minna Rosti

Henkilöstöpalveluala kasvaa Suomessa kohisten.

– Alalla menee keskimäärin paremmin kuin muilla palvelualoilla. Vajaassa kymmenessä vuodessa alan liikevaihto on kasvanut 1,54 miljardista (vuonna 2008) eurosta 2,22 miljardiin euroon (2016), Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara kertoo.

Pätkätöiden ja vuokratyön lisääntymisestä on puhuttu jo yli vuosikymmen. Yllättävää silti on, että vuokratyön osuus kaikesta tehdystä työstä on edelleen Suomessa hyvin pieni, vain vähän yli prosentti.

– Esimerkiksi Hollannissa osuus on 3,3 prosenttia, VMP-konsernin toimitusjohtaja Juha Pesola kommentoi.

Mutta jos vuokratyön osuus on edelleen pieni, mistä kasvu henkilöstöpalvelualalla sitten oikein johtuu?

– Henkilöstövuokrauksessa on palkat mukana, siksi se näyttää usein liikevaihdoltaan merkittävimmältä. Prosentuaalisesti suurinta kasvu on meillä kuitenkin koulutuspalveluissa, Suomen johtavan henkilöstöpalveluyrityksen Barona oy:n toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo.

– Kaikki kasvaa: henkilöstövuokraus, rekrytointi, ulkoistetut palveluratkaisut, Manpower Groupin markkinointi- ja viestintäjohtaja Mika Wilén puolestaan luettelee.

– Meillä kasvua on kaikilla liiketoiminta-aloilla, mutta henkilöstövuokrauksessa eniten. Kyllä kasvuun vaikuttaa myös suotuisa talouskehitys, Pesola kommentoi.

Manpower raportoikin noin 15 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua, VMP puolestaan viime vuosina jopa 25 prosentin.

Mielikuva yksipuolinen

Vanhala-Harmanen korostaa, että henkilöstöpalveluala on nykyisin paljon muuta kuin pelkkää työvoiman vuokraamista. Esimerkiksi Barona tekee tätä nykyä henkilöstövuokrauksen lisäksi myös rekrytointia, henkilöarviointia, muutosvalmennuksia, uudelleensijoittamispalveluita ja muutosturvavalmennuksia.

– Alan mielikuva on jäänyt julkisuudessa vähän yksipuoliseksi. Meille on pääasia, että työnantaja ja työntekijä löytävät toisensa, Vanhala-Harmanen sanoo.

Wilén arvioi, että ala on jo muutaman vuoden ollut muodonmuutoksessa.

– Vuokratyö on vain yksi tapa. Koko asiakaspalvelu tai rekrytointiprosessi voidaan nykyisin ulkoistaa, Wilén kertoo.

Sopeutujat pärjäävät

Alan toimijat uskovatkin, että työelämä muuttuu tulevaisuudessa vielä nykyistä enemmän joustavaan ja epätyypilliseen suuntaan. Vauhdissa pärjäävät ne, jotka voivat opetella uusia taitoja ja kouluttautua työn ohessa tai vaikkapa muuttaa työn perässä.

– Sopeutujat pärjäävät. Työelämä vaatii yhä enemmän joustavuutta ja sen hyväksymistä, että oma työssäoloaika muodostuu erilaisista jaksoista ja päällekkäisistä putkista, Pesola ennustaa.

Työvoimapulasta ja osaajien löytämisen vaikeudesta raportoivat kaikki haastateltavat. Erityisesti työvoimapula näyttäisi vaivaavan ICT-alaa sekä metalliteollisuutta ja ravintola-alaa.

Sen sijaan liikatarjontaa näyttäisi olevan esimerkiksi toimistotyössä ja viestintäalalla.

– Sihteeri, toimistotyöntekijä tai markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija. Näistä on selkeä ylitarjonta. Nämä ovat niitä aloja, joilla pitäisi herätä esimerkiksi kouluttautumaan muulle alalle, Vanhala-Harmanen sanoo.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Oletko käyttänyt työnhakuun useita eri rekrytointikanavia?
Oletko käyttänyt työnhakuun useita eri rekrytointikanavia?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi