Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Haluaisitko 40 prosentin alen jätekuljetusmaksuusi? Tuntuva pudotus voisi olla mahdollista, jos kilpailutus tehtäisiin keskitetysti

Päijät-Hämeessa ainoastaan Kärkölä kilpailuttaa jätekuljetukset keskitetysti. Se on tuonut asukkaille keskimäärin 40 prosentin säästön. Päijät-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja ei ymmärrä, miksei malli kelpaa muille kunnille. PHJ juhlii tällä viikolla 25-vuotissynttäreitään. Yhtiö on monissa asioissa jätehuollon edelläkävijä.

Tuula Honkanen on johtanut Päijät-Hämeen Jätehuoltoa yhtiön perustamisesta lähtien. 25 vuotta sitten yhtiön toimisto oli vielä Lahden keskustassa, mutta sekin muutti Kujalan jätekeskukseen vuosia sitten. Kuva: Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja Tuula Honkanen kiertää Kujalan jätekeskuksessa. Hänen silmiensä alla tiivistyy paljon paikallisesta jäteosaamisesta. Lähes kaikki jätteet voidaan nyt hyödyntää, kaatopaikalle päätyy enää viisi prosenttia kotitalouksien jätteistä.

Toista oli 25 vuotta sitten, kun Päijät-Hämeen Jätehuolto perustettiin ja Honkanen aloitti sen toimitusjohtajana. Silloin kaatopaikoille kipattiin 85 prosenttia kotien jätteistä.

– Huima kehitys on tulosta siitä, että olemme etulinjassa tehneet työtä lajittelun, kierrätyksen ja jätteiden hyödyntämisen puolesta. Monilla muilla alueilla Suomessa ollaan nyt vasta pääsemässä samaan, Honkanen sanoo.

Sohva ei kelpaa enää energiajätteeksi

Kujalassa on tavallisena arki-iltana melko rauhallista, mutta keskiviikkona 13. kesäkuuta on odotettavissa ruuhkaa, kun jätehuoltoyhtiö juhlii synttäreitään, ja energiajätettä ja huonekaluja saa tuoda jäteasema Pillerille ilmaiseksi.

– Huonekaluja tulee varmasti paljon, Honkanen sanoo.

Jätteen tuoja voi säästää tuntuvasti, koska esimerkiksi sohvan jätemaksu on nyt 27 euroa. Sohva on sekajätettä, ei energiajätettä kuten vielä vuosi sitten. Nykyajan sohva ei ole helppoa jätettä, koska se ei mene kunnolla murskaksi vaan tukkii lajittelulaitoksen linjan. Niinpä sohva murskataan erikseen ja maksu on sen mukainen.

– Huonekaluista syntyy paljon jätettä, koska ne eivät ole kestäviä. Toisaalta täällä jäteasemalla voi käydä niin, että tänne tuotu huonekalu löytää vielä uuden omistajan kierrätysmyymälässä, jota ylläpitää yhteistyökumppanimme Työn Paikka.

Jäteasema Pillerin lisäksi Kujalassa on seka- ja lavajätteitä käsittelevä Late-lajittelulaitos, puu- ja energiajätteen murskauslaitos Murre, nestemäisiä jätteitä käsittelevä Oili, pilaantuneita maa-aineksia käsittelevä Pima-kenttä.

– Onhan meillä tietysti myös kaatopaikka. Sinne menee nyt etupäässä rakentamisessa syntyvää jätettä, esimerkiksi kovettuneita betonisäkkejä, klinkkerilaattoja, asbestia ja eristevillaa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Lajittelusta on hyötyä: uusi laitos tehostaa

Honkanen on huomannut, että jätteiden lajittelua arvostetaan nyt paljon enemmän kuin aiemmin.

– Monet ovat käyneet täällä katsomassa ja nähneet, että kaikki jäte ei todellakaan päädy samaan kasaan.

PHJ on myös tehnyt viime vuosien suurimman, kymmenen miljoonan euron investointinsa Late-lajittelulaitokseen.

Laitoksessa erotellaan muun muassa sekajätteestä kierrätykseen ja jatkojalostukseen kelpaavia kuituja, muoveja ja erilaisia metalleja. Kierrätykseen kelpaamaton jäte hyödynnetään energiana, ja kaatopaikalle jää hyvin vähän jätettä. Laitos on suunniteltu käsittelemään myös kotitalouksien energiajätettä, mutta tällä hetkellä sitä ei kannata tehdä, koska muovi ei mene kaupaksi maailmanmarkkinoilla.

Late tuo jäteyhtiölle mahdollisuuden kasvuun ja tehokkuuteen. Laitoksen ensimmäinen vuosi 2017 ei kuitenkaan sujunut kuin Strömsössä. Käynnistysvaiheessa ei pystytty käsittelemään niin paljon jätettä kuin oli suunniteltu, ja PHJ joutui ostamaan käsittelyä ulkopuolelta.

Tämän vuoden tammikuussa Latessa sattui pieni tulipalo, joka johti kuukauden seisokkiin. Viime vuonna Murre-murskauslaitoksessa oli myös tulipalo.

– Vakuutukset ovat kunnossa mutta eiväthän ne tällaisissa tapauksissa yleensä kaikkia menetyksiä korvaa. Jouduimme ostamaan lajittelua seisokin aikana.

Honkanen kertoo, että lajittelulaitokset ovat tulipaloherkkiä. Kuljettimien osiin kertyy metallia, joka hankautuessaan sytyttää helposti kuivaa materiaalia, jota hihnoilla kiertää. PHJ on nyt panostanut automaattisiin sammutusjärjestelmiin entistä enemmän.

Tulos tappiolle mutta osingot maksuun

Lajittelulaitoksen käynnistysongelmat ja Murren tulipalo veivät PHJ:n viime vuoden tuloksen 330 000 euroa tappiolle. Liikevaihtoa kertyi viime vuodelta 17 miljoonaa.

Toissa vuonna yhtiö teki yli puolen miljoonan liiketuloksen lähes 16 miljoonan euron liikevaihdosta. Tänä vuonna Honkanen odottaa liikevaihdon hienoisesti kasvavan ja liiketuloksen yltävän positiiviseksi.

– Riskejä toki aina on. Toivon, että lajittelulaitos toimii hyvin ja että kierrätysmuovi tekee kauppansa.

PHJ on yksi viidestä Lahden kuntakonserniin kuuluvista yhtiöistä, joilta omistaja odottaa osinkoa vuosittain. Niinpä viime vuoden tappiotuloksen jälkeenkin yhtiö tuloutti omistajille 250 000 euroa.

– Jakokelpoisia varoja toki oli eikä osingon takia tarvitse korottaa jätemaksuja.

Toimitusjohtaja Tuula Honkanen odottaa vilkasta päivää Kujalaan keskiviikoksi. Silloin asukkaat saavat tuoda energiajätettä ja huonekaluja jäteasemalle ilmaiseksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Kymmenen kuntaa mukana

PHJ on kuntayhtiönä in house -yhtiö, eli sellainen kunnan sidosyksikkö, jolta omistajakunnat voivat suoraan tilata palvelun kilpailuttamatta. Tällaisten yhtiöiden toimintaa avoimilla markkinoilla on rajoitettu. Tämän vuoden alusta lähtien tällaisten yhtiöiden liikevaihdosta vain kymmenen prosenttia voi tulla avoimilta markkinoilta. Viime vuonna markkinaehtoista myyntiä sai jätehuollossa olla enintään 15 prosenttia liikevaihdosta.

– Tähän olemme sopeutuneet luopumalla muun muassa rakennusjätteen vastaanotosta.

Nykyinen säännös on voimassa vuoden 2029 loppuun, eikä Honkasen enää silloin tarvitse murehtia mahdollisesti yhä pienenevästä markkinaehtoisen myynnin rajasta.

Lahden kaupunki omistaa Päijät-Hämeen Jätehuollosta suurimman osan eli 58 prosenttia. Kun yhtiö perustettiin, mukaan lähti heti useita kuntia.

– Parhaimmillaan kuntia oli 14, nyt kymmenen kuntaliitoksista johtuen. Kaikki Päijät-Hämeen kunnat ovat mukana Hartolaa lukuun ottamatta. Lisäksi Pukkila ja Myrskylä ovat nyt osakkaina.

Honkasen mukaan yhteistyö kuntien kesken on sujunut koko ajan hyvin. Jäteasemia on yhteensä seitsemän, ja alueilla kiertää Roinaralli-auto keräämässä vaarallisia jätteitä, metalliromua ja sähkölaitteita. Viime syksynä PHJ järjesti Luukuta oikein -kampanjan Lahden ulkopuolisilla jäteasemilla, jolloin niille sai tuoda maksutta energiajätettä ja huonekaluja.

– Asiakkailta olemme saaneet todella hyvää palautetta, arviot ovat monissa mittauksissa olleet erinomaisia.

Keskitetty kilpailutus todettu hyväksi muualla Suomessa

Tuula Honkanen on jätehuollon ja ympäristönsuojelun konkari. Ennen PHJ-aikaa tämä ympäristönsuojelua pääaineenaan opiskellut maa- ja metsätaloustieteiden maisteri toimi Lahden jätehuoltopäällikkönä.

Ala on Honkasesta todella kiehtovaa ja kehitystä on tapahtunut valtavasti. Yksi asia kuitenkin hiertää. Hänestä on ihmeellistä, että Päijät-Hämeen kunnat eivät Kärkölää lukuun ottamatta kilpailuta jätekuljetuksia keskitetysti. Asiasta on kiistelty vuosien ajan.

– Onhan selvää, että jos PHJ tai kunta kilpailuttaa kuljetusyhtiöitä, hinnat asettuvat alemmas kuin yksityisen ihmisen kilpailuttaessa. Harva sitä edes jaksaa kilpailuttaa jätekuljetuksiaan.

Kärkölässä kunnan järjestämä kilpailutus toi asukkaille keskimäärin 40 prosentin säästön. Ennen kunnan järjestämää jätekuljetusta Kärkölässä vallitsi pitkään yhden kuljetusliikkeen monopoli.

– Lisäksi siellä on monia kiinteistöjä, jotka eivät olleet aiemmin tilanneet jätehuoltoa mistään. Nyt olemme saaneet heidänkin jätteensä asiallisesti käsittelyyn.

On aivan turha esittää, että kilpailutus olisi kuolinisku kuljetusyrittäjille. Toimitusjohtaja Tuula Honkanen

Keskitetysti järjestetty kilpailutus tarkoittaisi Honkasen mukaan Lahden kokoisella alueella sitä, että kuljetuksia pääsisi hoitamaan useampi yrittäjä.

– On aivan turha esittää, että kilpailutus olisi kuolinisku kuljetusyrittäjille.

Keskitetty kilpailutus on käytössä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sekä Hämeenlinnan ja Tampereen seuduilla.

Lue myös: Sohvan vieminen jätteeksi Kujalaan maksaa nyt 27 euroa, viime vuonna 7 euroa – "Ei kelpaakaan energiajätteeksi"
 

Kuljetusjärjestelmästä päättää Päijät-Hämeen Jätelautakunta, joka käsittelee asiaa seuraavan kerran todennäköisesti ensi vuoden alussa. Jätelaki asettaa ehdot siihen, milloin jätteenkuljetusjärjestelmä voi olla muu kuin kunnan kilpailuttama.

Kaksi kertaa selvitykset ovat osoittaneet, että ehdot eivät täyty eli tulisi siirtyä kunnan kilpailuttamaan järjestelmään. Kaksi kertaa lautakunta on kuitenkin päättänyt, että kuljetusjärjestelmää ei muuteta. Kaksi kertaa hallinto-oikeus on palauttanut päätöksen uudelleen käsiteltäväksi laittomana.

PHJ 25 vuotta

Jätteet hyödyksi 95-prosenttisesti

Päijät-Hämeen Jätehuolto perustettiin 1993. Kotitalouksien jätteistä 85 prosenttia kipataan kaatopaikalle.

Biojätteen kerääminen alkaa Lahdessa 1995.

Lajittelu kehittyy 1998: jätteistä erotellaan bio-, energia-, ja sekajäte sekä kartonki ja paperi.

Kompostointilaitos Labio oy käyttöön 2005. Laitoksessa käsitellään muun muassa bio- ja haravointijätettä. 2014 laitos alkaa tuottaa raakabiokaasua liikennepolttoaineeksi.

Sekajäte ohjataan energiahyödynnettäväksi Kotkan Energian hyötyvoimalaan alkaa 2009.

Murre-murskauslaitos alkaa tuottaa energia- ja puujätteestä polttoainetta voimalaitoksille 2011.

Late lajittelulaitos käyttöön 2017. Laitos poimii jätteistä hyödyntämiskelpoiset osat. Kaatopaikalle päätyy enää viisi prosenttia jätteistä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi