Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Hartwallin salaperäinen erikoisolutpanimo Mattsson raotti oveaan - "Tuotekehitys on käsityötä"

Hartwallin erikoisolutpanimolla on kohta neljäs oma tuote myynnissä. Ensimmäinen kesä alkaa varasto "piripintaan" täynnä.

Hannele Alakarhu on Hartwallin pääpanimomestari ja juomanvalmistuksen päällikkö. Kuva: Sami Lettojärvi

Hartwall on saanut vauhtiin erikoisolutpanimonsa Lahdessa. Mallasjuoman perustajan Henrik Mattssonin (1838–1922) mukaan nimetty panimo toimii ison Hartwallin yhteydessä ja samassa suuressa panimorakennuksessa Lahden Kujalassa.

Pääpanimomestari Hannele Alakarhu siemaisee lasista juomaa, jota ei ole vielä yleisesti myynnissä.

– Tässä on kolmea humalaa. Trooppinen humala tuo aprikoosin makua. No, toisena päivänä maistuukin mango, Alakarhu pohtii uuden, vielä pakkaamattoman Lahden Erikois Pale Alen vivahteita.

Mangon maistaa myös Alakarhun työpari, panimomestari Bill Brinkmann. Hän palasi viime kesänä Teerenpelistä Hartwallille käynnistämään Mattssonia.

Lasissa jo neljäs tuote

Tätä ei ole vielä yleisessä myynnissä. Panimomestari Bill Brinkmann kaataa lasiin Lahden Erikois -brändin juomaa, jossa maistuvat muun muassa aprikoosi ja mango. Kuva: Sami Lettojärvi

Tulokset alkoivat näkyä syyskuussa, kun esiteltiin ensimmäiset uutuudet, uuden Polar Monkeys -brändin juomat Handyman ja Coordinator.

Sittemmin markkinoille saapui Lahden Erikois Vehnä, koko yhtiön ensimmäinen vehnäolut. Pian tulee saman perinteikkään brändin Pale Ale eikä tämä siihenkään lopu, sillä Mattsson on tullut jäädäkseen.

– Alku on ylittänyt odotukset. Toukokuu oli huikean onnistunut, ja erityisesti vehnäolut on viety käsistä. Nyt kellari on ”kesäasennossa” eli piripintaan täynnä, Alakarhu kertoo.

Pieni on notkea, mutta summa on salaisuus

Panimomestari Bill Brinkmann palasi viime kesänä Hartwallille käynnistämään uutta Mattsson-erikoisolutpanimoa. Uusi Lahden Erikois -brändiin kehitetty juoma pääsee lähiaikoina markkinoille. Kuva: Sami Lettojärvi

Erikoisoluet ovat vallanneet 5–10 prosentin – ja edelleen kasvavan – osuuden Suomen olutmarkkinoista.

– Menestyminen pirstaloituneella markkinalla edellyttää lisää joustavuutta ja ketteryyttä, perusteli Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen reilu vuosi sitten julkistaessaan investoinnin erikoisolutpanimoon.

Mattsson tehtiin muutamassa kuukaudessa viime kesänä. Pikkupanimolla on tusinan verran käymisastioita ja oma pieni pakkauslinjansa.

Hartwall ei ole paljastanut, paljonko rahaa kului, mutta kyseessä oli osa ”miljoonien eurojen uudistuksesta”.

– Tyypillinen keitto on tässä 2 500 litraa, isolla panimolla 75 000 litraa, Alakarhu kertoo.

Rima rohkeisiin kokeiluihin on matalalla, toisin kuin ison panimon isoissa keitoissa, jotka tehdään enemmän ”varman päälle”.

– Tuotekehitys on käsityötä. Ihmiset tekevät oluen, Alakarhu muistuttaa.

Oluen sielu syntyy humaloista ja maltaista sekä erinomaisesta lahtelaisesta vedestä, joka tulee läheltä, omasta kaivosta.

Peräti 90 prosenttia käytetystä ohramaltaasta tulee panimon lähialueilta. Mallasta valmistaa Lahdessa Viking Malt, joka on viime vuosina lisännyt erikoismaltaiden tuotantoa tyydyttämään pienpanimoiden kasvavaa tarvetta.

Iso rupesi pieneksi

Mallasjuoman perintö korostuu

Alkujaan vedenpullottajaksi vuonna 1836 perustetun Hartwallin oma olutperinne ulottuu noin 50 vuoden päähän.

Pitkän lisän tuo jo vuonna 1912 aloittanut lahtelainen Mallasjuoma, jonka pääomistajaksi Hartwall tuli yrityskaupalla vuonna 1988.

Hartwallin Lahden juomatehdas valmistui vuonna 2003 Kujalaan. Yli 200 miljoonaa euroa maksanut tehdas varastoineen oli suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin investointi kautta aikojen.

Noin 350 työntekijän Hartwall kuuluu 20 suurimman työnantajayrityksen joukkoon Päijät-Hämeessä ja kymmenen kärkeen Lahdessa. Lähdevesipullottamo toimii Karijoella Pohjanmaalla.

Yritys tuottaa vesiä, virvoitusjuomia, olutta ja lonkeroa yli 300 miljoonaa litraa vuodessa. Noin 10 prosenttia tuotannosta menee vientiin.

Suomessa toimii kolmen suuren eli Hartwallin, Olvin ja Sinebrychoffin rinnalla noin 80 pienpanimoa.

Pienpanimoiden määrä alkoi kasvaa alkoholiolojen vapauduttua 1990-luvulta alkaen. Ennätys on vielä rikkomatta: enimmillään maassa toimi 104 panimoa vuonna 1914.

Yksi pienpanimoista, Teerenpeli, toimii Hartwallin naapurissa Lotilassa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi