Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Tekoäly alkaa selvittää, onko keksintö jo keksitty

Viime vuonna Patentti- ja rekisterihallitukselle tehtiin reilut 1 500 patenttihakemusta. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) alkaa hyödyntää tekoälyä patenttihakemusten arvioinnissa.

Tekoäly arvioi, kuinka keksinnöllinen patenttihakemus on. Tämän se tekee vertaamalla hakemusta yli 16 miljoonaan patenttijulkaisuun. Tekoäly myös luo tutkijalle ennakkolistauksen mahdollisista esteistä tai lähellä olevista patenttijulkaisuista.

PRH on ryhtynyt tekoälyn saralla yhteistyöhön suomalaisen startupin Teqmine Analyticsin kanssa. Teqminen toimittama tekoälyjärjestelmä on jo nyt koekäytössä ja hanketta viedään eteenpäin vuosi kerrallaan.

– Patenttihakemusten käsittely entistä laajemmin tekoälyn avulla on tulevaisuutta, ja PRH haluaa olla kansainvälisesti eturintamassa sen soveltamisessa. Yhteistyö suomalaisen tekoälystartupin kanssa antaa mahdollisuuden kehittää suomalaisten keksintö- ja tekoälyosaamista ja varmistaa, että Suomi pysyy teknologiamaana maailman huipulla, kertoo PRH:n asiakkuuspäällikkö Jorma Lehtonen tiedotteessa.

Patenttitutkijan työ on kaksiosainen. Ensin pitää löytää patenttihakemukseen liittyvän tekniikan aiempi taso ja sitten sen perusteella tehdä päätös, onko tekniikan taso niin lähellä, että patenttia ei voida myöntää.

– Tällä hetkellä tekoäly auttaa pääasiassa tähän tekniikan tason etsimiseen. Tietomassathan ovat valtavia, ja siinä tekoäly on vahvimmillaan, että seulotaan isoista tietomassoista, Lehtonen sanoo STT:lle.

– Tällä hetkellä ihmistutkija käy läpi satoja tai tuhansia julkaisuja ennen kuin hän tekee päätöksen. Jos tekoälyllä pystytään karsimaan tämä läpikäytävä joukko paljon pienemmäksi, se nopeuttaa ja helpottaa tutkijan työtä. Rutiini vähenee.

Viime vuonna PRH:lle tehtiin reilut 1 500 patenttihakemusta. Patentteja myönnettiin noin 700.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi